USD 41.20 41.40
  • USD 41.20 41.40
  • EUR 41.20 41.40
  • PLN 10.60 10.75

Маріуполь святкує річницю звільнення від бойовиків

13 Червня 2015 15:47
Рік тому, 13 червня, українські військові та добровольці звільнили місто Маріуполь Донецької області від бойовиків і російських окупантів.

Як пише нардеп і радник глави МВС Антон Геращенко на своїй сторінці в Facebook, саме день визволення Маріуполя потрібно по праву вважати переломною датою в історії розв'язаного Росією конфлікту на Донбасі, - інформує УНІАН.

На честь цієї дати Антон Геращенко вирішив розповісти подробиці операції і показати план штурму бойовиків.

Нардеп зазначає, що до 12 червня 2014 року бойовики контролювали приблизно 80% території Донецької і Луганської областей, на якій проживало близько 6 мільйонів жителів і вироблялося майже чверть ВВП. Під контролем бойовиків перебував і Маріуполь з заводами оборонпрому і виходом до моря.

"Втрата Україною Маріуполя означала неможливість виробництва нових танків і бронетранспортерів, і закінчення складання уже початих машин. Саме тому Маріуполь був такий важливий для Путіна і його стратегів", - написав Геращенко.

З середини квітня 2014 року Маріупольська міськрада була захоплена бандами сепаратистів, а після трагедії 9 травня, коли терористи по команді з Москви штурмували місцеве управління МВС, місто повністю перейшло під їхній контроль.

"Міліція, СБУ та прокуратура були повністю паралізовані, а багато їхніх працівників вже готувалися приміряти на себе російську форму, за прикладом своїх кримських колег", - зазначає нардеп.

Геращенко пише, що приблизно 12 травня в кабінеті міністра МВС відбулася зустріч Арсена Авакова з Сергієм Тарутою (в той час головою Донецької ОДА) і його першим заступником Андрієм Ніколаєнком. На ній обговорювалося питання – як очистити Маріуполь від терористів в умовах повного паралічу місцевих силових структур та відсутності в районі Маріуполя боєздатних підрозділів, здатних на це своїми моральними та бойовими якостями.

Зі слів нардепа, Аваков і Тарута прийняли рішення звільнити місто від ворога до проведення президентських виборів 25 травня 2014 року. "Під час зустрічі дійшли висновку, що провести штурм Маріуполя існуючими частинами армії і Національної гвардії не є можливим. Єдиний висновок, до якого тоді прийшли - це необхідність доукомплектування і доозброєння тільки що створеного з учасників Майдану і очолюваного Андрієм Білецьким добровольчого батальйону міліції "Азов", дислокованого в маріупольському аеропорту у жахливих побутових умовах після строкового перекидання повітрям 9 травня", - розповів Геращенко.

За пропозицією Білецького "Азов" перевели в Бердянськ, де бійці провели вогневу підготовку зі стрілецької зброї і гранатометів на місцевому напівзанедбаному стрільбищі. Остаточною датою штурму була окреслена п'ятниця 13 червня 2014 року.

"Штурм почався о 5 ранку з масованого обстрілу укріплень терористів з ЗУ-23/2, змонтованого на броньованій вантажівці. Після чого пішли вперед штурмові групи "азовців", кінцевою метою яких було захоплення будівлі "Грецького банку", в якому розташовувалася штаб-квартира терористів.

Після початку штурму, бойовики-терористи зрозуміли, що їхня пісенька проспівана і почали тікати і ховатися як щурі по підвалах і горищах, звідки їх виколупували "азовці". Зачисткою особисто керував комбат "Азова" Андрій Білецький. Активну роль в зачистці відігравали групи Черкаса та Володимира Шпари - колишнього "Васильківського терориста", - додав Геращенко.

З його слів, ватажок маріупольських бойовиків з позивним "Чечен" отримав інформацію про підготовку штурму і зі своїми посіпаками за день до штурму залишив Маріуполь.

За підсумком складної операції були ліквідовані кілька бойовиків і затримали більше 20 осіб. При цьому ніхто з мирних жителів Маріуполя серйозно не постраждав.

"Факт залишається фактом, саме з дня штурму Маріуполя добровольчим батальйоном МВС "Азов", за підтримки Нацгвардії і добровольців з "Дніпро-1", в українців з'явилася віра в перемогу і почався масштабний наступ на путінських терористів на всіх фронтах.

І хто б що сьогодні не говорив, але внесок добровольчих підрозділів МВС, Нацгвардії і ЗСУ у захист нашої Батьківщини - безцінний, як і внесок кожного, хто віддав своє життя і здоров'я за захист України від путінської агресії", - резюмував народний депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus