USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Заробляли на здоровʼї немовлят

3 Травня 2012 16:29
У Луцьку за медикаменти, які мали б надаватися безкоштовно, лікарі пологового вимагали по кілька сотень гривень.
Про це пишуть «Відомості.ua».
Із 2007 року в Україні діє програма «Репродуктивне здоров’я нації», яка має на меті, зокрема, знизити показник смертності новонароджених від синдрому дихальних шляхів. Прийняли її аж до 2015 року. Але, як показує досвід, мало хто з батьків, які стикалися з проблемою утрудненого дихання в немовлят, взагалі знають про існування такої програми. Ще меншій кількості відомо, що медикаменти, необхідні для розкриття легенів, надаються у пологових будинках безкоштовно. Йдеться про препарати «Сукрім», «Куросурф» і «Неосурф».
Постановою Кабміну від 27 грудня 2006 року передбачено виділяти щороку орієнтовно по три мільйони гривень для закупівлі препаратів, які використовують лікарі пологових будинків при дихальних розладах у новонароджених.
Луцький клінічний пологовий будинок теж є у списку установ, які отримують безкоштовно ліки сурфактантної групи. Однак медики цього пологового, як з’ясували правоохоронці, майже щоразу, коли народжувалося кволе дитя з розладами дихання, говорили розгубленим батькам, мовляв, ліків немає, але є можливість їх дістати. За окрему плату, звісно, яка у 2-2,5 рази перевищувала вартість закупленого МОЗ препарату.
Після того, як скандал із безкоштовними медикаментами вибухнув у 2009 році на Тернопільщині, волинські правоохоронці вирішили розібратися, що коїться і в нашій області. Результати перевірок не змусили на себе чекати. Обласне управління Державної служби боротьби з економічними злочинами (ДСБЕЗ) виявило факти зловживання лікарями службовим становищем і присвоєння коштів від реалізації препаратів по державній програмі «Репродуктивне здоров’я нації». У Луцькому пологовому будинку міліція витребувала документи щодо отримання та використання медичних препаратів «Сукрім», «Куросурф» і «Неосурф».
Відомо, що медпрепарати сурфактантної групи випускаються в ампулах, кожна з яких запакована у коробку з голографічним зображенням, на якому зазначено номер, серію та дату виробництва. З наказів управління охорони здоров’я міліція з’ясувала, яка партія ліків надходила до Луцького пологового, а в історіях хвороби перевірила, кому вводилися ці препарати. Після проведених бесід із батьками правоохоронці встановили, що за препарати, закуплені Мінздоров’я, вони таки платили гроші. Збирав «данину», та й загалом керував цим процесом протягом 2007-2010 років тодішній завідувач відділенням інтенсивної терапії новонароджених В. Б.
Оперуповноважений УДСБЕЗ області, який займався справою пологового, каже, що без відома головного лікаря Б. навряд чи наважився б затіяти бізнес із безкоштовними препаратами. Крім того, як з’ясувала міліція, розподіл та списання медикаментів сурфактантної групи відбувалися лише за підписом пана Токарчука. «Відомості» спробували зв’язатися із Михайлом Михайловичем, однак жіночий голос на другому кінці дроту повідомив, начебто той поїхав у тижневе відрядження.
Один із працівників Луцького пологового розповів «Відомостям», як неодноразово був свідком розмови завідувача відділення Б. та батьків. Горе-лікар розповідав уже завчену «казочку» про те, що ліків, на жаль, зараз немає, але він знає, де їх можна дістати. Гарно все обставивши, пан Б. продавав бюджетні ампули затурканим батькам і без докору сумління клав до кишені кілька сотень гривень. Або ще приклад. Декотрим щастило більше: завідуючий відділенням, навпаки, казав, що препарати є, одна ампула коштує 800 гривень, але при цьому прозоро натякав повернути хоча б половину вартості.
«Схема, за якою працювали медики пологового, була простою. Знаючи, що ці препарати є в наявності, лікар, який приймав пологи, бачачи, що у дитини є проблеми з диханням, переводив немовля до відділення інтенсивної терапії. У цьому відділенні на той час працювало приблизно п’ять лікарів, які мали доступ до введення препаратів, ‒ розповідає оперуповноважений. ‒ Але, як правило, ці препарати вводилися лише Б., мовляв, він досвідченіший, ще й завідуючий відділенням. Наша ж думка така, що доступ до препаратів був спеціально перекладений на Б. з метою контролю фінансових потоків».
Порушення підтверджують і матеріали кримінальної справи, яка була відкрита прокуратурою області проти В. Б. 10 травня 2011 року.
У постанові Луцького міськрайонного суду від 23.09.2011 року також підтверджується причетність завідувача відділенням інтенсивної терапії новонароджених до фактів, пов’язаних із заволодінням чужим майном шляхом обману та зловживанням службовим становищем, що заподіяло істотну шкоду правам та інтересам окремих громадян. Проте винним у скоєні шахрайства суд його так і не визнав. У судових матеріалах йдеться лише про те, що у діях В. Б. лише «вбачаються ознаки злочинів, передбачених частиною 1, частиною 2 статті 190 та частиною 1 статті 364 Кримінального кодексу України».
Хоча описані судом факти говорять про інше. Постраждала громадянка П., якій довелося мати справу з нечистим на руку лікарем, заплатила за два флакони «Сукріму» півтори тисячі гривень, оскільки лікар повідомив їй, що медикаментів у пологовому немає, але вони є в нього особисто.
Ще один випадок, описаний у кримінальній справі, трапився 28 листопада 2008 року. В. Б., який на той час був виконуючим обов’язки завідувача відділенням, «повідомив подружжю К., що дитина, яка має народитися, буде недоношеною і у неї виникнуть проблеми з розкриттям легенів. Відтак батьки погодилися придбати одну ампулу «Куросурфу». Лікар Б., скориставшись тим, що сім’я не знала, де можна купити препарат, умисно ввів їх в оману та повідомив, що ліки є у нього, але використати їх він зможе лише за умови відшкодування вартості в розмірі три тисячі гривень».
Лікар звернувся із клопотанням до суду, у якому просив «кримінальну справу закрити на підставі Закону України «Про амністію». Мовляв, вину визнаю повністю, в пред’явленому обвинуваченні щиро розкаююся. Взявши до уваги і той факт, що лікар Б. має двох неповнолітніх дітей, врешті-решт суд постановив: «Заслухавши думку учасників судового процесу, які не заперечували відносно застосування до В. Б. Закону України «Про амністію у 2011 році», суд приходить до висновку, що клопотання підставне і підлягає задоволенню».
Таким чином кримінальну справу по обвинуваченню В. Б. закрили у зв’язку з тим, що вона не була розпочата судовим розглядом, а збитки, завдані потерпілим, лікар із підмоченою репутацією Б. відшкодував. Щоправда, йдеться лише про 13 тисяч гривень, факт передачі яких змогли встановити міліціянти.
Повернув В. Б. собі й роботу, але з меншою кількістю повноважень. Відділення інтенсивної терапії новонароджених у Луцькому пологовому будинку нині очолює Олена Козак, а пан Б. працює звичайним черговим лікарем.
У цій резонансній історії привертає увагу ще один дивний збіг. Коли правоохоронці почали детальніше вивчати справу, то з’ясували, що, згідно з наказами обласного управління охорони здоров’я про розподіл і раціональне використання лікарських засобів сурфактантної групи, з 2008 по 2010 роки закуплені міністерством препарати не розподілялися по області ‒ практично усе отримував Луцький пологовий будинок. Протягом 2008-2010 років лише кілька ампул було виділено для Ковельського пологового будинку. Невже змова вийшла далеко за межі пологового будинку?
Це запитання «Відомості» поставили заступнику начальника обласного управління охорони здоров’я Валерію Руцькому. Чиновник сприйняв появу журналіста з криком, а вгамувавшись, повідав, що дійсно препарати «Сукрім», «Куросурф» і «Неосурф» розподілялися не по всіх пологових відділеннях області. Їх отримували лише Луцький клінічний пологовий будинок та Волинське обласне дитяче територіальне медоб’єднання. Пов’язана така «прихильність», за словами Руцького, не з якимось умислом, а з тим, що після введення зазначених препаратів маля треба підключити до апарату штучного дихання, а таких не має жодне пологове відділення при центральних районних лікарнях. Пан Валерій також пояснив, що ампули останнім часом не направляються навіть до Ковеля, оскільки апарат штучного дихання в місцевому пологовому вийшов із ладу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Народжувала у 2007році Показати IP 3 Травня 2012 19:20
В.Б.- це, випадково, не Ворон? Я народила у 2007році цілком здорового хлопчика,а цей Ворон вимагав від мене хабара, ніби то моя дитина має погані рефлекси, і потрібно дитину покласти в дитячу лікарню, а щоб не ложити -натякав, щоб мій чоловік або мама підійшли і з ним домовилися. Нещодавно відсвяткували 5рочків синочку. Дитина цілком здорова, а Бог суддя тому Ворону. Дасть Бог, і до нього прокуратура добереться!!!
З пологового до Народжувала у 2007році Показати IP 4 Травня 2012 10:03
кажуть, що це Богданович
Грэг Показати IP 3 Травня 2012 19:37
Твари! И, общество совершенно беспомощно и беззащитно перед мошенниками. УКРАИНА - СТРАНА МОШЕННИКОВ!!! Куда ни приди.., куда угодно.., каждая гнида, КАЖДАЯ!, пытается с тебя что-то содрать. Никогда в этой стране не будет ничего путного. Ни при царе, ни при коммуняках, ни при марсианах! Здесь люди - ПЕД...СТЫ!!!
йован Показати IP 3 Травня 2012 21:14
Подонки
Я Показати IP 3 Травня 2012 23:08
Бог на небі бачить все і всім воздасть.
Vigilante Показати IP 4 Травня 2012 01:09
Нічого святого немає в цих "лікарів". Заробляти на житті дітей - це вже треба бути останнім виродком.
rider Показати IP 4 Травня 2012 09:17
у мене у самого є дитина,я стикався вже з такими випадками або подібними до того що відносяться як до собак,навіт дитину нехочуть толком провірити!мій висновок що лікарі зовсім страх втратили я їх скоро почну піз....ти заходячи в лікарню,взагалі знахабніли виродки,не наші діти винні що у вас зарплата копійки,а державу треба трусити,і взагалі вибрали цю провесію то давайте проявляйте ініціативу,завдяки вам має рости здорова нація а ви . . . . ніфіга неробите
Правосуддя Показати IP 4 Травня 2012 10:13
Мені шкода їхніх дітей,внуків... тому що розплата не за горами. І нехай тоді не дивуються звідки у них, лікарів, хвороби, проблеми... Це людські сльози, рідні мої, - людські біди
nadin Показати IP 4 Травня 2012 10:59
Це просто жах. Моя кума народила 18 квітня 2009 року двійнят недоношених,госпіталізували в Луцький неонатальний, були проблеми з диханням так нам довелось купувати 2 ампули по 4200 грн кожна + 500-800 грн кожен день на катетори і тому подібні препарати, протягом місяця перебування в реанімації. Це добре що є родичі які допомогли з коштами, а так би мої маленькі похресники не вижили б. Як потім вияснилось ці препарати мали надаватись безкоштовно, от і питання хто поклав собі в карман 8400 грн. за Куросурф???
rider Показати IP 4 Травня 2012 11:39
хай зайдуть і прочитають як люди відкликаються про лікарів,хай знають хто вони насправді а не лікарі -бидло!!!але повірте люди мені здається їх совість не їстиме,але повірте колись вона просто їх зїсть повністю і неожиданно !
Микола Доречний Показати IP 4 Травня 2012 11:54
З Волинських новин; "В УМВС України у Волинській області відбулися кадрові зміни: за погодженням міністра Віталія Захарченка начальником управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю став підполковник міліції Володимир Білоус (на фото). Тим же наказом екс-керівник служби полковник міліції Микола Зотько переведений на посаду заступника, - повідомили у СЗГ волинської міліції. Колективу ДСБЕЗ нового керманича представив начальник УМВС України у Волинській області Богдан Щур. «Перед вашою службою стоять серйозні завдання, як-от боротьба з хабарництвом, протидія корупції, викриття злочинів у бюджетній сфері, зокрема розкрадання бюджетних коштів, дотримання вимог природоохоронного законодавства тощо. Ви всі розумієте важливість роботи, а тому налаштовуйтеся на серйозний ритм. При цьому ніколи не забувайте про два «П»: порядність і професіоналізм», - заявив Щур. У свою чергу Володимир Білоус подякував за виявлену довіру і відзначив, що зробить усе, аби служба працювала результативно. «Пам’ятайте: недоторканих на Волині немає, кожен повинен нести відповідальність за скоєне правопорушення», – підсумував Богдан Щур..." ПОБАЧИМО!!
VSC Показати IP 4 Травня 2012 12:07
Это не новость - это практика. Тоже самое творится и в онкологических отделениях. Все про это знают, но никто не будет поднимать крик, пока лечат вашего близкого человека, пока еще есть надежда его спасти.
))) до VSC Показати IP 4 Травня 2012 18:42
...и родители малыша, который балансирует на быть или не быть, тоже последнюю шкуру с себя сдерут, знамо дело. коллеги, ближе к делу. не повторяйте за правоохранителями хни. за период 2007-2010 годов в этом отделении трижды менялся руководитель (Пащук-Гжегоцкая-Богданович), почему обобщили в одного человека? зачем приплели сюда тыць-здыць Токарчука, он действительно в командировке, и кстати, вся хрень в этом отделении началась еще в 2003 году, когда тогдашняя главврач выжила многолетнего заотделением детской реанимации и поставила своего человека, именно тогда и пошли непонятки во всем учреждении. Чудеса, которые творились тогда в этом учреждении, икнулись Токарчуку год назад, но он однозначно ни в какой погани не замешан, не надо за бравыми следователями повторять дурные намеки.
голос правди Показати IP 4 Травня 2012 13:40
Трішкі відійду від теми!!!!! Розуієте ми Україйна як великий куш в мурашнику-хто вихопив вершину той і косить все собі,а ми як мурашкі нічого,нікому, ніколи, не заподієм тім людям які завоювали трон!але головне те щоб бути здоровим хай крадуть мільйони ,мільярди,хай поживуть красиво всерівно помруть як і всі ми,разом і з нацупленою макулатурою!а на рахунок дітей чого так-тому що діти для кожного з нас найдорожча кров,і вони падли знають що ми віддамо за них душу неговорячи про гроші,тому і шантажирують нелюди б . . . ть!
Кочегар-истопник Показати IP 4 Травня 2012 14:33
Из путеводителя по преисподней; "...В аду для эскулапов-взяточников, даваших клятву Гиппократа и прикрывающих свою чёрную душу белым халатом, отведено самое горячее местечко!"
це ще квіточки Показати IP 4 Травня 2012 18:07
Але такі "схеми" відбуваються, на жаль, не лише у пологовому будинку, а головне, що й поскаржитись нема кому - все купується і продається за гроші
я Показати IP 4 Травня 2012 18:12
"невже змова вийшла за межі пологового будинку" Розсмішили
санитар Показати IP 4 Травня 2012 19:27
У нас в психлікарні затримали ще 6 років тому одного вимагача. Працював и працює далі, відкупився певно. Й далі бабло косить. Налякали їжака..., хвалиться, що лапу у прокуратурі має!
я Показати IP 4 Травня 2012 23:15
при коммунизме такого бы не было!!!
Санітару - лікар Показати IP 5 Травня 2012 11:07
Микола Віталійович Ліпінчук, здається... А може, Лапінчук, щось подібне, в усякому разі! Але він не здається, ще й якоюсь новомодною псевдорелігійною громадою прикривається... й далі послуги "рішайла" пропонує.
Своя Показати IP 15 Травня 2012 11:19
Знайомі родили в тому році роди приймав заввідділенням то після родів підійнов потрусив карманом і сказав шо мол треба дати щоб усе добре з дитиною було. дали 400 сказав шо як ше стільки само дадуть то буде якраз і при виписці підійшла лікарша шо от пакетів квітів не треба нам 700 грн і ми з медсестрами поділим їх. то не триндец? безкоштовна медицина

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus