USD 41.32 41.60
  • USD 41.32 41.60
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.45 10.62

Як виправити помилку у свідоцтві про середню освіту та куди звертатись

17 Жовтня 2020 07:00
Свідоцтво про загальну середню освіту – це найголовніший документ випускника школи. Зокрема, він потрібен і для вступу до вишів. Але що робити, якщо ви виявили помилку у свідоцтві та куди звертатися?

Відповіді на ці питання дав освітній омбудсмен Сергій Горбачов, пише 24 канал.

За його словами, помилки чи одруківки у свідоцтві про середню освіту ускладнюють процедуру реєстрації особистого електронного кабінету під час подачі документів. А вступників, які подають документи за кордон, можуть не прийняти на навчання.

«Якщо в документі випускника є навіть несуттєва помилка, вона обов’язково має бути виправлена. Не менш неприємна ситуація, коли власник свідоцтва про освіту губить його, втрачає через крадіжку, пожежу тощо – тоді документ необхідно відновити», – наголошує Горбачов.

Освітній омбудсмен розповів, що в таких випадках робити учням чи їхнім батькам і куди звертатися, щоб замінити свідоцтво про освіту.

Сергій Горбачов запевнив, що коли для друку замовляється документ про середню освіту, він може мати один із трьох статусів: первинний документ, дублікат, виправлений документ.

Первинний документ – це документ, який виготовляється і видається вперше.

Дублікат – це документ виготовляється повторно через його втрату або пошкодження всіх або більшості реквізитів, які не дозволяють встановити власника документа.

Виправлений документ – документ, що виготовляється повторно через наявність помилок у первинному документі.

Куди звертатися, щоб виправити помилку у свідоцтві про освіту

Випускник, щоб виправити помилку у свідоцтві про освіту, має зробити копію першої сторінки паспорта, прийти до своєї школи з усіма необхідними документами (оригінал свідоцтва про освіту та копія паспорта), написати заяву на ім’я керівника закладу освіти та додати до неї вищеперераховані документи. Коли свідоцтво буде готове, забрати виправлений документ у школі, розписавшись у книзі видачі.

Що робити, якщо свідоцтво було втрачено чи пошкоджено

У такому випадку друкується дублікат документа. Він виготовляється за формою (зразком), чинними на дату видачі дубліката.

Для цього випускник має:

– подати оголошення про те, що документ визнається недійсним, у друковані ЗМІ за місцем проживання. Там вказати назву документа, його номер, дату видачі, на чиє ім’я виданий, яким закладом освіти;

– оплатити послуги з виготовлення дубліката, щоб мати підтвердження про оплати (оскільки пошкодження або втрата свідоцтва сталися з вини його власника, тому в цій ситуації саме він оплачує послуги);

– прийти до закладу освіти з необхідними документами (оголошення у ЗМІ підтвердження про оплату, ксерокопією свідоцтва про освіту (якщо її можливо надати). Також при собі необхідно мати оригінал паспорта;

– написати заяву на ім’я керівника закладу освіти, де вказати причину втрати або пошкодження документа, прізвище, ім’я та по-батькові, місце проживання, телефон (за наявності), назву втраченого або пошкодженого документа, назву закладу освіти та дату його закінчення тощо;

– очікувати, поки заклад освіти повідомить про виготовлення дубліката. Власник свідоцтва має отримати його в школі, розписавшись у книзі видачі.

Окрім того, освітній омбудсмен нагадав студентам-першокурсникам, які мали помилки у свідоцтві про середню освіту, про обов’язкову заміну документа до 1 листопада 2020 року. Бо якщо вступник не замінить документ на правильний, у майбутньому він не зможе отримати документ про здобуття вищої освіти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus