USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.75

Чистий четвер: як лучани несли додому страсний вогонь. Фото

14 Квітня 2017 11:28
Тисячі лучан в останній перед Великоднем четвергом, який ще називають Чистим, йдуть до церкви, аби звідти принести додому страсний вогонь.

Традиція нести додому страсне полум’я прийшло до нас зі старозавітної історії: іудеї були попереджені, що ангел смерті вразить усіх дітей єгиптян – первенців чоловічої статі. Аби ангел бачив, що тут живе єврей, віруючий у Бога, то кров’ю агнця вони ставили помітку над дверима. Але з часом традиція видозмінилась: люди несуть з храму запалені свічки і вдома на одвірках дверей викопчують хрестик.

Українці з покон віків вірили, що страсна свічка (саме так її називають) має незвичайну силу та здатна допомагати у важкі моменти життя. Її запалювали в години негоди, якщо хтось з близьких хворів, а також під час важких пологів тощо.

Вважається, що полум’я страсної свічки має горіти доти, доки в церкві не прочитають молитву, а дзвонар не відіб’є дванадцять ударів. Після чого люди несуть вогонь до своїх домівок, прикриваючи свічки від вітру, аби ті не погасли.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus