USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Вшановуючи пам’ять Кобзаря, згадали про двомовність

22 Травня 2012 15:39
Покладання квітів до пам’ятника Тараса Шевченка під час мітингу, присвяченого 151-річниці з дня перепоховання Кобзаря на Чернечій горі відбулося у Луцьку 22 травня.

Після освячення протоієреєм Луцького Свято-Троїцького кафедрального собору Юрієм Близнюком, відбулося покладання квітів до пам’ятника.



Прийшла вшанувати пам’ять «світоча українського народу» громада Всеукраїнського товариства «Просвіта».

«Ми прийшли сьогодні поклонитися Тарасу. Наші предки виконали заповіт Шевченка, перепоховавши його 22 травня на Чернечій горі, яка стала місцем паломництва і стала носити назву Тарасова гора», – висловився голова Волинської крайової організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Микола Кучерепа.

На мітингу, зокрема, виступила одна з членів товариства «Просвіта», заслужена вчителька України, лауреат премії імені Бориса Грінченка Леся Ковальчук. «Шевченко має залишатися потужним чинником єднання нації, як може тільки це робити провідник українського духу», - впевнена вона.

З її слів, з іменем Шевченка творилися усі переможні акції в ім’я української ідеї. «Сьогодні тим, хто фарисействує і шукає сили єднання десь-інде поза Шевченком, ми кажемо-таки: Схаменіться!», – додала вона.

Своєю чергою, відомий український поет Василь Гей впевнено заявив, що «поява Тараса Шевченка на світ Божий не була випадковістю, а відповіддю на гніт і приниження українського народу».

«Особливо до Шевченка треба звертатися сьогодні, коли деякі «енки» із Верховної «Зради» запускають в Україну тезу про так звану двомовність, знаючи, що мова українська – це Божий дар. А з Божим даром воювати не можливо», - додав поет. Він процитував уривок з вірша українського письменника Євгена Маланюка «Невичерпальність» та власний вірш із поетичної збірки «Кривавник рідного слова».

Окрім того, на заході були присутні представники міської та обласної влади. Зокрема, до покладання квітів долучився Луцький міський голова Микола Романюк, заступник голови Волинської облдержадіміністрації Олександр Курилюк.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 22 Травня 2012 21:42
Гей очолив гей-парад.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus