USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.30 41.55
  • PLN 10.55 10.70

У волинських монастирях розповіли, як святкуватимуть Різдво

6 Січня 2013 14:28
7 січня християни східного обряду відзначатимуть Різдво Христове і кожна родина збереться за столом. Як відзначати Різдво і якими повинні бути різдвяні страви? Про це йдеться у розмові із настоятелькою жіночого монастиря Свято-Різдва Христового, що у Володимирі-Волинському, матінкою Марією (Ігнатенко) та намісником Жидичинського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря ігуменом Костянтином (Марченком), йдеться у матеріалі Рівненсько-Волинського інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада»

Матінка Марія каже, що вечірній передріздвяний стіл не обов’язково має налічувати 12 страв, однак вони мають бути пісними.

– Коли готуємо різдвяну вечерю, повинні пам’ятати, що це ще строгий піст, тому не можна навіть риби. А от на другий день – будь ласка. Натомість можна приготувати котлети з горіхів чи пельмені з грибами, – розповідає настоятелька.

У жіночому монастирі мешкає дві черниці та постійно приїжджають послушниці. На різдвяний стіл вони готуватимуть тушковану капусту з чорносливом та зернятами гірчиці. Смакуючи цю страву, за словами матінки Марії, тут завжди роздумують над словами з Біблії: «Бо по правді кажу вам: коли будете ви мати віру, хоч як зерно гірчичне, і горі оцій скажете: перейди звідси туди, то й перейде вона, і нічого не матимете неможливого».

– В нас в монастирі немає інтернету, – відповідає матінка Марія на запитання, чи шукає рецепти страв в мережі. – Я не буду говорити, що інтернет – це погано, чи добре.

Щодо різдвяної вечері в чоловічому монастирі, то ієромонах Никодим (Мартинов), який часто куховарить, каже, що зазвичай на Різдво намагаються готувати саме 12 страв.

– Це ж наші традиції, це те, що робить нас тими, ким ми є – українцями. Тому ми намагаємось цього дотримуватись, – каже ієромонах. Але наголошує, що не кількість наїдків є головною в цей день. За словами ієромонаха важливо пам’ятати, що це перш за все релігійне свято, тому потрібно святкувати його, вшановуючи народження маленького Ісуса Христа.

На різдвяний стіл монахи готуватимуть капусту, вареники з картоплею чи з грибами зеленицями. Кутю варитимуть традиційну, каже ієромонах Никодим, з пшениці, а не з рису чи перловки, бо в наш час зустрічаються і такі експерименти.

А ігумен Костянтин закликав християн не забувати, що ж саме відбувається у різдвяну ніч:
– Якщо подивитися взагалі, як в нас люди зараз ставляться до цього свята, то в нас ключовим словом лишається «святкувати», а вже питання що ми святкуємо, забувається. Згадується щось в тостах, побажаннях, а от про саму суть речей ніхто не говорить. Хочеться побажати людям святкувати Різдво, тобто пригадати для себе, Чиє Різдво ми святкуємо, для чого приходив Христос в цей світ, зрозуміти суть всього, що хоче Бог від людини, що людина має дати Богу, як творіння творцю. Мабуть, оце дуже важливо, тоді свято буде сприйматись в іншому світлі. Ми повинні намагатись святкувати, так би мовити, якісно, наповнювати змістом. Коли святкування зводиться до страв та алкоголю, в цьому немає ніякого змісту. Куди цікавіше сім’єю разом почитати історію того свята, подивитись якийсь фільм, чи мультфільм, порозважати, пригорнутися один до одного і подивитися на те зоряне небо. Отаке святкування приносить справжню радість.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus