USD 41.30 41.50
  • USD 41.30 41.50
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.70

Волинські бійці отримали шанс на справедливе слідство прокуратурою

18 Листопада 2015 12:14
Близько 200 справ нині в прокуратурі завершилися угодами про визнання вини, по яких розслідування як такого, прокуратура не проводила, переконує адвокат Василь Нагорний. Однак сьогодні одну з таких неналежно розслідуваних справ повернули на розслідування у військову прокуратуру.

Відповідна ухвала була винесена колегією суддів Волинського апеляційного суду сьогодні, 18 листопада.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що 25 серпня воїну Віктору Котику прокуратура вручила повідомлення про підозру. Військова прокуратура Луцького гарнізону звинуватила старшого солдата в самовільному полишенні військової частини в період з грудня 2014-го по травень 2015 року. Віктор Котик воював в Іловайську, звідки його протитанкова батарея виходила останньою. На жаль, хлопці не змогли вийти з оточення і потрапили в полон. За 3 дні їх обміняли, тож Віктора направили на реабілітацію. Згодом він прибув до військової частини, однак у зв’язку з розформуванням 51-ої бригади, він не знайшов своїх командирів і не отримував жодних вказівок та завдань. Тож, залишивши свої координати для виклику, Віктор поїхав продовжувати лікування та реабілітацію. Зокрема, він перебував у медустановах Дніпропетровська, Вінниці та Луцька. Після повернення додому хлопця нагородили пам’ятним знаком за «Воїнську доблесть», а через декілька днів принесли повідомлення про підозру. Слухання по справі волинського бійця АТО Віктора Котика, якому інкримінують самовільне залишення частини, відбулося у Володимирі-Волинському 21 вересня. Тоді, суддя Леонтій Канівець задовольнив клопотання про повернення обвинувального акту прокуратурі «в зв'язку з порушенням права на захист та «неконкретним» формулюванням обвинувачення.

Так, боєць переконує, що йому в прокуратурі вручили лише копію обвинувального акта, без реєстру і розшитими аркушами. Крім того, йому вручали обвинувальний акт без присутності захисника.

Натомість його захисник Василь Нагорний зауважує, бійця треба було спершу направити на психологічну експертизу, оскільки він отримав закриту черепно-мозкову травму, контузію і має посттравматичний синдром і потребує реабілітації. Відтак, не виключено, що він потребував би обов’язкової присутності захисника.

Під час засідання в апеляційному суді стало відомо, що Віктор Котик в прокуратурі власноруч написав розписку про отримання документів на 2-х аркушах: обвинувального акту та реєстру. Та насправді, каже він, йому дали лише розшитий обвинувальний акт, і він, відповідно, подумав, що 2 листки обвинувального акту – це два різні документи.

Не виключено, каже захисник, що прокурори скористалися тим, що солдат з посттравматичним синдромом і черепно-мозковою травмою не міг вникати у суть справи і його ввели в оману.



Зрештою, захист домагається, аби справу бійця Віктора Котика повернули на розслідування у прокуратуру, а в судову залу. Оскільки, Судді апеляційного суду зауважили: до матеріалів, які подавалися прокуратурою в суд першої інстанції, не було копії оголошеної підозри, аби судді у Володимирі-Волинському могли співставити оголошену підозру з обвинувальним актом. А на слова прокурора про те, що обвинувачений міг порівняти сам судді зауважили: таке могло бути, якщо б обвинувачений був фахівцем у галузі права.

Цікаво, що обвинувальний акт видавав прокурор Олег Балакунець, та в розписці вказане прізвище іншого прокурора, який, зі слів Олега Балакунця, йому доручив ознайомити Віктора Котика з матеріалами справи. Зрештою, з’ясувалося, що вручав обвинувальний акт один прокурор, а підписав розписку інший, що судді апеляційного суду взяли до уваги.

Військовий прокурор в апеляційній скарзі просив повернути справу на судовий розгляд, а не на стадію підготовчого засідання і досудового розслідування.

Натомість захисник Василь Нагорний просив залишити ухвалу суду першої інстанції без змін, аби військова прокуратура повторно, але детально розслідувала справу ще до суду.



Після того, як судді пішли в нарадчу кімнату, чимало активістів, які прийшли на засідання обступили військового прокурора і почали закликати його до совісті «Вам не соромно?». Усе обійшлося словесною перепалкою і без шарпанини.



Згодом судді вийшли з нарадчої кімнати і оголосили ухвалу, якою скасували апеляційну скаргу військового прокурора. В ухвалі вказано, що право на захист Віктора Котика таки прокуратурою було порушено, окрім того, в обвинувальному акті, виданому Віктору Котику, не вказані час, місце, мотиви злочину, який бійцю інкримінують.



Захисник бійця Василь Нагорний називає це рішення прецедентом, адже відтепер в усіх бійців, яких викликають до прокуратури, з’явився шанс на справедливе і детальне розслідування.

«В сьогоднішній ухвалі йде мова про неконкретне формулювання обвинувального акту. До цього дня прокуратура не встановлювала ні часу, ні мотивів, ні способі вчинення так званого правопорушення. Близько 200 справ нині в прокуратурі завершилися угодами про визнання вини, по яких розслідування як такого, прокуратура не проводила. Приходить боєць, йому пропонують угоду і нікого не цікавить з яких міркувань він скоїв цей злочин, хворий чи ні, психічно здоровий чи ні , придатний до служби, чи непридатний і направляються матеріали до суду», - розповідає адвокат.

Він зауважив: тепер прокуратура муситиме проводити реальне розслідування, а не «для галочки».

«В цьому випадку боєць відмовився від угоди і треба було проводити розслідування, але прокуратура провела його за звичною схемою: такого числа пішов такого числа прийшов. І нікого нічого не цікавить. Хоча в реєстр внесли цей злочин через місяць, після повернення бійця в частину, а не одразу після того, як він начебто самовільно залишив частину. це прецедент для мене і інших бійців. Бо тепер прокуратура мусить з’ясовувати реальні обставини чому, коли, в який спосіб людина залишила частину: чи він через паркан переліз, чи він зняв вартового з посту, чи в нього був наказ командира. Раніше нікого не цікавило з яких міркувань це сталося, чи віддавався наказ командиром, яким командиром. Ми навіть допитати командира не могли б в суді, бо в справі вказаний «відповідний командир», але не вказаний хто», - зауважує адвокат.

Зрештою, захисник Віктора Котика переконаний, що в разі об’єктивного і всебічного розслідування, боєць, який вийшов живим з Іловайського котла, таки доб’ється справедливості.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus