USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.35 10.50

Волинська активістка «українізує» Гамбург

7 Січня 2015 10:35
Екс-ведуча радіо «Луцьк» і «Нашого радіо», громадська активістка лучанка Юлія Марушко, яка нині мешкає в німецькому Гамбурзі і працює вчителем у вальдорфській школі, напередодні Різдва завітала у студію «Громадське. Волинь».

Як за допомогою мистецтва донести світові правду про Україну, розкрити для іноземців багатство нашої культури, навчитися заробляти, щоб не ходити з простягнутую рукою, як не потрапити до списку неблагополучних країн, а освіту зробити такою, щоб дітям хотілося в школу, – міркуваннями на ці та інші теми ділилася дівчина.

Юля ще в листопаді 2013-го організувала у Німеччині Євромайдан на підтримку України. Разом із іншими українцями Гамбурга вимагала від всесвітньовідомого видання «Der Spiegel» об’єктивного інформування про події на батьківщині. Смерті на Майдані надихнули її написати серію портретів Героїв Небесної Сотні, яка згодом демонструвалася на різних виставках.

Юлія Марушко розповіла, зокрема, і про те, що у Гамбурзі є багато російських шкіл і дитячих садочків, а українських практично немає. Жодного україномовного каналу, натомість – мовлення від Russia Today.

На думку Юлії, держави Євросоюзу готові записати Україну до списку країн з постійними конфліктами. Обговорення подій для них набуло формату ток-шоу.

Для того, щоб пояснити іноземцям, що ми мирний народ, Юля обрала мистецький арсенал – створила у Гамбурзі громадську організацію «АртМайдан», що уже відома українцям всього світу своїми яскравими акціями антивоєнного і просвітницького спрямування.

А ще Юля виношує ідею створення у Луцьку альтернативної вальдорфської школи. «У Німеччині школи особливі, а у нас лише №1, №5, №10. А треба, щоб був вибір», – каже Юлія. Загалом в Україні вже є 4 вальдорфські школи. Методика викладання особлива – відсутні оцінки, діти самі пишуть підручники, за якими потім навчаються, немає атмосфери змагання, але є християнські цінності.

У Луцьку, каже Юля, побачила трошки іншу реальність. Тут святкують, веселяться. «Сміятися навіть, коли в тебе зашморг на шиї, – українська риса. Працюючи там, щоб якось допомогти землякам, уявляєш все трохи по-іншому. Може, вже досить бути терплячими і сприймати усе за жарт?» – каже Марушко.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЧАНКА ПРИВЕЗЛА З НІМЕЧЧИНИ «МАЙДАН»

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Санта Клаус Показати IP 7 Січня 2015 10:39
Чомусь у нас так завжди, ті, хто виїзжає за кордон на ПМЖ, починають розповідати про патріотизм до Батьківщини. Напевно це той випадок, що країну, як і тещу треба любити на відстані????
OTAK OT до Санта Клаус Показати IP 7 Січня 2015 13:38
нехай краще обгамбургує Луцьк
що вона меле Показати IP 7 Січня 2015 10:50
У Луцьку, каже Юля, побачила трошки іншу реальність. «Сміятися навіть, коли в тебе зашморг на шиї, – українська риса. Що це таке? Невже українці справляють таке, мяко кажучи, неадекватне враження?
Розумничка Показати IP 7 Січня 2015 12:32
Молодчина!
з святом Показати IP 7 Січня 2015 12:50
Розумна дівчина. Шкода, що такі люди їдуть з України. Безвихідь.
Анонім Показати IP 7 Січня 2015 17:06
Да, співати гімн України і обвішатись прапорами десь з-за далекого кордону - це не є патріотизм. Приїзжайте, хлібніть з нами д..ма, а потім зрозумієте, що тут да як. А , іноземні українці, слабо??
my_gift до Анонім Показати IP 8 Січня 2015 15:52
Любов до Батьківщини чомусь загострюється за кордоном...
Ага до my_gift Показати IP 8 Січня 2015 19:36
Потому, что вроде сытно и хорошо, да все чужое и ты чужой.
лучанка Показати IP 7 Січня 2015 17:47
коментар було видалено
оксана Показати IP 7 Січня 2015 22:18
Знаю Юлю: гарна людини і хороший друг.
юля Показати IP 8 Січня 2015 13:19
коментар було видалено
Анонім Показати IP 8 Січня 2015 16:24
Чому ця патріотка в такий тяжкий для країни час сидить в Гамбурзі. Нам потрібна розумна активна молодь, для реформ, для того щоб піднімати економіку, втілювати нові ідеї. Чому відсиджується за кордоном?
Аноніму Показати IP 8 Січня 2015 16:40
Здалеку краще любиться, а Вітчизна - на підошвах сандалів.
Зоряна Показати IP 9 Січня 2015 09:43
Заздрiть мовчки))))))))))))))))))))))))))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus