USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.75

«ВолиньPost» звинуватили у відсутності журналістської етики

14 Липня 2017 11:19
На сайті прокуратури Волинської області з’явилося повідомлення про злочин, яке журналісти волинського інтернет-ресурсу ВолиньPost «покращили» своєрідним чином, що у ЗМІ назвали розпалюванням міжнаціональної ворожнечі.

Думки експертів з цього приводу опублікував на «Громадському радіо» журналіст, письменник та перекладач Олег Шинкаренко.

Повідомлення від 7 липня має заголовок “Прокуратурою Хмельниччини до суду направлено обвинувальний акт відносно членів організованої злочинної групи, які шахрайським шляхом заволоділи майном жителів чотирьох областей України на суму понад 2,6 млн грн”. Лише один раз у повідомленні згадується, що “злочинна група осіб ромської національності вчинила 18 злочинів”.

Видання “Волинь Post” передрукувало це повідомлення 8 липня вже із іншим заголовком: “Гастролі” по Україні: волинські цигани видурили 2,6 мільйона”. У самому тексті новини слово “цигани” згадано тричі, а крім того наприкінці є ще й тег “цигани”, за яким можна знайти ще декілька матеріалів, більше половини з яких подають ромів у вкрай негативному світлі. До того ж текст супроводжує фотографія невідомої ромської жінки, яка явно не має жодного стосунку до описаних подій, а взята просто навмання, щоб представити стереотипний образ рома: вона зображує хитру жебрачку із простягнутою рукою.



Олег Шинкаренко: А фотографія, яка супроводжує цей матеріал, це фотографія тих осіб, що вчиняли злочини?

Головний редактор “Волинь Post” Анатолій Котлюк: Ні, це ілюстративний знімок.

Олег Шинкаренко: То виходить, що це не зовсім правда? Виходить, що ви для ілюстрації злочинів одних людей поставили фотографію жінки, яка невідомо, звідки взялася, і невідомо, чи вона взагалі вчиняла злочини?

Анатолій Котлюк: А хіба на фотографії не особа ромської національності?

Олег Шинкаренко: Скажіть, чи не вважаєте ви, що тут є певне порушення журналістських стандартів, коли виноситься у заголовок, що це зробили саме роми, саме цигани, та ще й береться фотографія, яка не відповідає дійсності?

Анатолій Котлюк: Та ні, у нас на Волині всі кажуть “цигани”.

Олег Шинкаренко: Я просто боюся, що це може призвести до ненависті до всіх ромів, які живуть на Волині.

Анатолій Котлюк: Ні, на Волині такого ніколи не буде.

Тимчасово виконуюча обов’язки прес-секретаря Хмельницької прокуратури Наталія Гончарук вважає, що немає нічого поганого в тому, щоб вказувати національність правопорушників у повідомленнях для преси.

Наталія Гончарук: В принципі, правильно. А чим це заборонено, що ми не маємо вказувати? Ми ж прізвищ не вказуємо. Ми ж не пишемо про всю ромську національність. Ми пишемо про конкретну групу осіб. Отака характеризуюча ознака як “ромська національність”, “іноземний громадянин” — ми зазвичай це у прес-релізах вказуємо. Я не думаю, що це якось вплине на ксенофобські настрої.

Але керівник ініціативи «Рома України» Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Жмурко вважає інакше.

Ольга Жмурко: Є певні стандарти журналістської етики. І те, що ви сьогодні прочитали у матеріалі Хмельницького сайту, якраз і є порушенням тої самої журналістської етики.

Голова Комісії журналістської етики Андрій Куликов також впевнений, що у матеріалі “Волинь Post” є грубі порушення.

Андрій Куликов: Це явне порушення стандартів етичної журналістики. Воно може бути скероване на розпалювання міжетнічної ворожнечі, тому що ми розглядаємо їх як громадян або просто людей, які порушують закон. Чому ми, наприклад, в іншому разі не будемо згадувати, що це українець або росіянин за етнічною належністю? Це може повісити тавро на всіх людей цієї національності у сприйнятті аудиторії.



В іншому матеріалі «Волинь Post» національність злочинця чомусь не зазначена

Виконавчий директор Конгресу національних громад України Тетяна Мураткіна каже, що подібні тексти лише ускладнюють міжнаціональні стосунки в Україні.

Тетяна Мураткіна: Вони не мали права. вживати дані слова, навіть згадувати ромську громаду. Це непрофесійна, некомпетентна журналістика. Вони мають бути відповідальними за те, що вони пишуть. Це призводить до закриття самої ромської громади. Вони не хочуть бути відкритими до нашого суспільства, тому що вони відчувають тиск з боку нашого суспільства. А журналісти — це якраз саме ті люди, які формують суспільну думку.

Ольга Жмурко наполягає, що подібне ставлення до журналістики вже є злочином, за який треба відповідати.

Ольга Жмурко: Дуже прикро, що представники влади та мас-медіа не вбачають у акцентуванні на національності правопорушників або підозрюваних у правопорушенні нічого поганого, оскільки насправді негативні наслідки є, і такі речі є абсолютно неприпустимими. По-перше, такі речі називаються етнічний профайлінг, і з боку правоохоронних органів він є грубим порушенням прав людини. Той редактор, до якого ви зверталися, був правий лише в одному: на жаль, на сьогодні цей матеріал не має жодних правових наслідків. Я вважаю, що у нас має бути певна адміністративна відповідальність за такі речі, які тягнуть за собою серйозні наслідки, можливо, навіть і прояви агресії або ж ромофобії.

Випуск підготовлено за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні​.

Як відомо, ВолиньPost, який є кишеньковим виданням компанії «Континіум», не вперше відзначається відсутністю журналістської етики, зокрема, поширенням неправдивої інформації.

Так, нещодавно видання опублікувало зображення із «фейкової» сторінки Фейсбук, на якому порівняли дії «УКРОПу» з донецькими сепаратистами. 10 червня на території Центрального ринку в Луцьку журналісти видання проводили маніпулятивне «соціологічне опитування». ВІДЕО. У березні ВолиньPost поширивіз «фейкової» сторінки у Фейсбуці персональні дані депутатів, на мобільні номери яких почали надходити повідомлення з погрозами вбивства через їх принципову політичну позицію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Йован Показати IP 14 Липня 2017 11:32
При чому тут журналістська етика чи політкоректність?! Роми - це освічені, культурні, нормальні люди, а там йдеться про самих справжніх циган!!!
123 до Йован Показати IP 15 Липня 2017 12:40
роми, ромеї - це римляни... яким боком тут цигани взагалі?
Ілля Показати IP 14 Липня 2017 11:45
Котлюк- продажний. Він кишеньковий писака й не думає про наслідки своєї роботи. Таких у суд і заборону займатися професійною діяльність!!
Анонім Показати IP 14 Липня 2017 11:47
Ті що видурюють гроші,найсправжніші ЦИГАНИ!!!!! "...вони не хочуть бути відкритими до нашого суспільства, тому що вони відчувають тиск з боку нашого суспільства..." і в якості помсти дурять людей на кожному кроці??
Роман Показати IP 14 Липня 2017 11:47
Цигани і не які "роми" ЦИГАНИ!!! Крадуть просять продають наркоту!
Любі свині Показати IP 14 Липня 2017 11:51
Ага - ви ще з цих жертв зробіть.... Наркота, крадіжки, тунеядцтво, попрошайництво - а ми граємось в толерантність. Спитайте в бабульок в селах і містах, у яких ці "жертви журналістської етики" гробові гроші видурювали. Спитайте про толерантність. Корчите з себе європейців. В Європі з ними жорстко поводяться. І сидять вони там як миші. А в нас знайдуться "защітнічкі"...
Палагута Показати IP 14 Липня 2017 12:00
Івахів- Це така гнила і ница людина!
Санитар Показати IP 14 Липня 2017 12:36
коментар було видалено
distalo Показати IP 14 Липня 2017 13:05
Давайте будемо перейматися тим, як називати циганів: ромами чи циганами. Ось на сьогодні який пріоритет у тимчасової влади Луцька, а те, що в обласному центрі й донині смердить - не проблема. Ускладнення міжнаціональних стосунків - ось надважливо! Цікаво, а на Хмельниччині цигани - це добропорядні громадяни України?
волинянка Показати IP 14 Липня 2017 13:13
Розгоряється нова Волинська трагедія під назвою Волинська ромо-циганська трагедія.
В.А. Показати IP 14 Липня 2017 14:54
Як відомо, ВолиньPost, який є кишеньковим виданням компанії «Континіум» . ТОЧНО ! ТАК САМО ТОЧНО, ЯК "ВОЛИНСЬКІ НОВИНИ" Є КИШЕНЬКОВИМ ВИДАННЯМ І.ПАЛИЦІ , СЕБТО "УКРОП'У". Одне кишенькове наїзджає на інше - ось і вся правда. Роми і їх порядність тут ні до чого.
gdf Показати IP 14 Липня 2017 15:28
gfdgfdgfdg
Христина Показати IP 14 Липня 2017 15:39
Брєд!!! Скандал висмоктаний з пальця!
скептик Показати IP 14 Липня 2017 16:18
волиньпост давно відомий своїми маніпуляціями у поданні інформації, систематичним блокуванням розміщення коментарів, спотворюючи цим громадську думку. диригентів цього видання вочевидь слід шукати у фірмі континіум та обласній адміністрації

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus