USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Волонтери написали програму для українських артилеристів

13 Травня 2016 07:01
Українські розробники створили програмний комплекс автоматизованого управління артилерійським вогнем для АТО. Використовуючи систему ArtOS, військові істотно скорочують час між моментом знаходження цілі і відкриттям вогню. Крім цього, комплекс виключає помилки при розрахунках.

Про це повідомляє AIN.

«Раніше при наведенні артилерійських знарядь офіцери були змушені самостійно вираховувати необхідні параметри, а завдяки ArtOS всі розрахунки не тільки йдуть в автоматичному режимі, а й передаються безпосередньо на знаряддя», - Ярослав Шерстюк, автор ідеї і конструктор ArtOS. Комплекс можна застосовувати до всіх видів зброї, які використовують ВСУ.

Робота ArtOS виглядає наступним чином: командир батареї вводить координати цілі на своєму планшеті, одним натисканням кнопки передає її старшому офіцеру батареї. За лічені секунди ціль отримують одночасно всі командири і навідники батареї. Це вже готові дані з врахуванням метеорологічних і балістичних умов стрільби для наведення.

Комплекс скорочує час, який військові витрачають на ідентифікацію і поразку об'єкта, в чотири рази - до 2-х хвилин. Крім цього, ArtOS здатний вирішувати 70% тактичних і бойових завдань, з якими стикається артилерія.

Складається ArtOS з комунікаційних модулів Mikrotik, антен MIMO і AirMax Omni, бездротової точки доступу зовнішнього застосування Rocket M, радіостанції Motorola, які транслюють закріптований сигнал; планшетів Sigma x-treme PQ70 і гарматних блоків інформації, створених ентузіастами Noosphere Engineering School.
До слова, цей безкоштовний майданчик для дослідників і розробників створений на базі Дніпропетровського національного університету та обладнаний сучасною технікою на кошти американського інвестиційного фонду Noosphere Ventures.

Над створенням комплексу працювали майже рік 6 розробників, 3 інженера, 2 контентщика, 2 математика, 1 військовий інженер, безліч консультантів з ВСУ та волонтери, які тестували комплекс.

«Вся команда працює на ентузіазмі - це волонтерська допомога заради солдатів на сході. Гроші ж на придбання необхідних матеріалів і, власне, компонентів комплексу збирали ІТ-компанії України. Сумарно це цілком волонтерський проект», - говорить Ярослав Шерстюк, офіцер ЗСУ, який вже чотири роки займається розробкою ПЗ для української артилерії.

Перше тестування ArtOS провели в березні 2016 року на Рівненському полігоні, комплекс відпрацьовувала артилерійська батарея батальйону «Айдар». На озброєнні української армії поки що перебуває п'ять комплектів ArtOS.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Guest Показати IP 13 Травня 2016 08:07
Молодці хлопці, це - робота!!!
Анонім Показати IP 13 Травня 2016 13:51
Скупят спотрохами,это просто реклама.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus