USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

ВНУ перетворять у щось грандіозне. Як апельсин?

28 Лютого 2012 19:33
На базі Волинського національного університету імені Лесі Українки може постати новий навчальний заклад – Східноєвропейський національний університет.

Про це йшлося 28 лютого під час конференції працівників ВНУ.

Виступаючи перед присутніми, голова Волинської ОДА Борис Клімчук зауважив, що наразі лишень розглядається можливість створення Східноєвропейського національного університету в Луцьку. «Але коли ви мене запитаєте, що таке Східноєвропейський університет, я б сказав, що не знаю. Це щось велике, грандіозне, шикарне, але що це?» - зауважив чиновник.

На його думку, нині варто розібратися, для чого саме створюватиметься університет та розробити концепцію навчального закладу. «Треба розуміти, що ми хочемо. Не просто загальні речі, а як ми цим університетом хочемо ввійти в ринок освітніх послуг», - відзначив Клімчук.

З його слів, до процесу створення нового вишу варто долучити бізнес. Мовляв, дискотеки та аквапарки – це не бюджетні справи. «Підпускайте бізнес, але 20 разів його перевіряйте. І щоб це були не друзі, не брати по чаркуванню у сауні», - додав губернатор.

Також Клімчук наголошував на необхідності залучення якомога більшої кількості людей до обговорення концепції. «Щоб ніхто не міг нічого лихого сказати», - сказав посадовець.

Щодо ймовірного злиття ВНУ та Луцького національного технічного університету, Клімчук зауважив, що нині обидва виші мають «хороші шанси», але по різному їх реалізують. «Комусь треба Будинок офіцерів - будувати корпус факультету дизайну. Моя задача - зробити хорошу філармонію», - зауважив Клімчук.
Насамкінець він попросив ректора Волинського національного університету імені Лесі Українки Ігоря Коцана розробити концепцію нового вишу до 7 березня.

Опісля губернатора виступали працівники вишу, які з деякими застереженнями підтримали ідею організувати новий навчальний заклад.

Декан юридичного факультету Ігор Якушев наполягав на тому, що реорганізацію ВНУ потрібно проводити шляхом перетворення. Мовляв, таким чином збережеться науковий потенціал і не доведеться звертатися за новими ліцензіями.

Він додав, що при перетворенні всі трудові угоди працівників продовжуватимуть діяти. «В кого скільки років залишиться, той стільки пропрацює», - відзначив фахівець.

Проректор з наукової роботи Анатолій Цьось у створенні СЄНУ бачить можливість активізувати грантову діяльність вишу. З його слів, у ВНУ цей процес проходить повільно. «Також в нас звикли, що на наукове дослідження мають давати гроші. Тоді як в світі спочатку шукають замовника, який впровадить розробку у виробництво, а тоді досліджують», - пояснив науковець.

Ректор ВНУ Ігор Коцан створення нового вишу порівняв з апельсином. «Поки ти не покуштуєш апельсин, то не будеш знати, що це таке. Так і тут», - сказав посадовець.

Він повідомив, що склад робочої групи, яка розроблятиме концепцію СЄНУ, готуватиме МОНмолодьспорт. «Нині у столиці погоджено лише те, що новий університету постане на базі ВНУ», - додав Коцан.

Стосовно об’єднання з ЛНТУ, він стверджує, що цього не потрібно робити. Мовляв, обидва виші – сильні.

«Хай вони розбудовують свою концепцію, свої спеціальність, а ми – свою», – зауважив ректор.

Тож конференція прийняла рішення підтримати створення СЄНУ на базі ВНУ та будівництво студмістечка, залучивши земельну ділянку на вулиці Володимирській, 1.

Також вирішено консолідувати науковий потенціал Волині шляхом укрупнення вишів. Щоправда Коцан зауважив, що йдеться про об’єднання ВНУ з коледжами та подібними закладами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
AntiUkr Показати IP 28 Лютого 2012 20:14
Цитата: "також постійний масштабний міграційний відплив молоді, що негативно позначається як на чисельності та статево-віковому складі населення, так і на народжуваності". ЭТО П О С Т А Н О В А Кабмину від 24 червня 2006 р. N 879 С того времени ситуация изменилась только в худшую сторону Молодежь удирает за бугор- нет работы. Один выпускник вуза -примерно "стоит" 40-50 тыс дол.(деньги родителей и бюджета). Готовить специалистов для Эвропы? Для чего эти понты?
Лучано Показати IP 28 Лютого 2012 20:55
Так і не зрозуміло - для чого ця зміна вивіски??? З педінстиуту зробили університет, потім національний, а кадри і база залишились старі. Немає нової методики, немає викладачів - практиків, немає наукових шкіл - є лише академічні аудиторії з дошками і крейдою. Та викладачі, що думають про сесію, як про жнива. Спробуїмо апельсин, а виявиться що це гі-но. І що тоді? Кому ж цей понт перед виборами треба???
Осінь до Лучано Показати IP 28 Лютого 2012 21:33
100%!!! Все те саме, навіть не так-хто залишився викладачем ще з тих часів, радянських,то ще може щось дати для рівня знань,а хто новий...то не дуже!
доцент Показати IP 28 Лютого 2012 21:14
При чім тут апельсин? Хіба він такий "грандіозний"? У вас заголовки до тексту, бля, як оглоблі до кози.
Стюдент Показати IP 28 Лютого 2012 23:59
ТзОВ "АПЕЛЬСИН" Шо ж тут не панятно???
бананас до Стюдент Показати IP 29 Лютого 2012 12:44
конешно, шо понятно, вони "чесно" виграли у ВНУ тендери, зняли пару лімонів і відкатили кому треба, а він на радощах і заговорюватись почав.
зе бест Показати IP 29 Лютого 2012 08:16
А вы, друзья, как ни садитесь...(с)
Вольський Показати IP 29 Лютого 2012 08:45
Взагалі - маячня повна. До того ж дивно звучить і "Східноєвропейський", і "національний". Панове, визначіться вже! Якщо вже східноєвропейський (ги-ги-ги), то при чому тут національний. Ні, серйозно про це навіть думати не хочеться.
щоб сумно не було Показати IP 29 Лютого 2012 09:00
шикарний заголовок! "грандіозний, як апельсин" настільки влучно, настільки про наш ВНУ
Олександа Показати IP 29 Лютого 2012 10:12
зміниться юридична назва, концепція, статут і т.д. Люди із ВНУ "прийдуть" працювати у "Східноєвропейський" ВНЗ :) тобто, в нову організацію. В когось була вислуга років - її вже не буде, потрібно починати все спочатку...
Лучанка до Олександа Показати IP 29 Лютого 2012 11:34
І правельно,що не буде! Бо це дурка, в ВНУ порядку нема,знань нема,нічого нема, а рипаються не відомо куди!!!
щоб сумно не було до Олександа Показати IP 1 Березня 2012 16:18
вислуга, я перепрошую, не у ВНУ, а в закладах освіти (педагогічний стаж)...ні з якого початку не потрібно починати...
Bert O-Nill Показати IP 29 Лютого 2012 10:29
А мені сподобалось - «Підпускайте бізнес, але 20 разів його перевіряйте. І щоб це були не друзі, не брати по чаркуванню у сауні», дивна якась думка, адже саме за принципом 20 разової чарки та родинних зв`язків, Борисе Петровичу, у вас відбуваються більшість призначень на посади.
Анатолій Котлюк Показати IP 29 Лютого 2012 10:33
якщо все зроблять так як каже Якушев - декан юрфаку - все збережеться
Студент Показати IP 29 Лютого 2012 11:24
Повний абсурд, дійсно міняти вивіски, щоб звучало.Знань ніяких не дають ці виші, великі жнива у викладачів, як пишуть вище, вчаться барани з яких деруть гроші, вже навіть і ці, що дійсно хочуть і можуть вчитися,змушені платити.Знань ніяких.Якщо східноєвропейський тоді з-за бугра давайте всі викладачі,то можливо щосьі вийде. А ці хабарники вже так наловчилися брать, що страх.За кордоном ніхто не признає наших дипломів,знаючи які знання дають у наших вишах.Це називається я со шла с ума.
працюючий Показати IP 29 Лютого 2012 11:49
таким студентам як у нас на Волині і в Україні жоден європейський і американський викладач не допоможе. Тому що ні бажання, ні здатності до навчання у більшості немає. Їдуть у вузи здебільшого аби вийшти заміж і лишитися у місті. Масовість здобуття вищої освіти призвела до того, що 95% студентів взагалі не знають чому вони приїхали і навіть не можуть вчитися (а робітники у селах були б хороші!). Сьогоднішній студент - це хам, який не вміє навіть спілкуватись, на жаль. А щодо хабарництва - якщо студент шукає кому дати і заплатити, то він завджи знайте, то у такому випадку хто ж йому винен?
Пані до працюючий Показати IP 29 Лютого 2012 17:02
Повністю з Вами згідна!!!! Не потрібно бочку катити на викладачів. Вони не можуть впихнути знання в голову студентам,якщо ті не хочуть.Інколи викладачі бються як об стіну горохом. Наші студенти навіть лінуються сходити в бібліотеку, все має принести викладач. ВИШ -це не садочок. А викладачі - нормальні, тільки умов для роботи немає: ксероксів на кафедрах немає - кажуть в універа нема бабла, меблі - гуманітарка, зато ректор будує собі на Світязі зону відпочинку. Ось так.
Вже не студент Показати IP 29 Лютого 2012 16:17
ВНУ - грандіозний фурункул на д...і освіти.
Я Показати IP 29 Лютого 2012 16:32
Не давали б - не брали б!починати треба з себе!
Тетянка Показати IP 29 Лютого 2012 23:13
Зараз пішли дуже модні студенти,вчитися не хочуть зовсім,на пари не ходять,бо сплять,а оцінки хочуть хороші мати,так не може бути от і нарікають на викладачів,А те що в Вну ніколи немає грошей це факт,бо всі гроші закопують в землю,Ректор хоч щось старається зробити,а от проректор В.В. нікому-нічого,хіба що довгоногим дівкам гуртожитки роздає,а викладачам втирають,що потрібно 5 років відпрацювати,Команда ректора нікчорту,вони його і підставляють,особливо його обскубана секретутка,яку ненавидить ніхто,І як не соромно там сидіти,знаючи що тебе ненавидять,робити розумну морду,а сама -стервота.Прав їй Коцан забагато дав -помічник ректора,хай на всякий випадок подивиться на себе в дзеркало.Краса-ненаглядна,Взагалі то ректор смак колись мав,а що вже втратив?
а вже і не сумно до Тетянка Показати IP 1 Березня 2012 16:28
про смак ректора - це з власного досвіду????? "Ректор хоч щось старається зробити"- враження склалось, що так, бо ректор, навіть, з великої літери....!
Леся Показати IP 8 Квітня 2012 13:38
Я отримала у ВНУ хороші знання і працюю в освіті із задоволенням Зміна назви додасть лише проблем.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus