USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Каналізація в Лесиному будинку «чекатиме» до осені. ВІДЕО

26 Лютого 2013 17:21
На ліквідацію підтоплення будинку у музеї-садибі Лесі Українки в Колодяжному треба 50 тисяч гривень.
Про це йдется у сюжеті «НТН».
Через брак коштів у Колодяжненському музеї Лесі Українки не можуть запобігти руйнуванню її родинного помешкання. Будинок Косачів тріскається й осідає від сезонного підтоплення. Фахівці стверджують: якщо не вжити заходів найближчим часом, історична пам'ятка розвалиться.
Так, у підвалі під «білим» будинком Косачів – води на 15 сантиметрів.
Ще у 1890 році після зведення будинку для відтоку води зробили труби. Утім, наразі від них залишився лише муляж, а як поновити дренаж – ніхто не знає. Влада весь клопіт переклала на музейників.
За словами завідувачки Колодяженським музеєм Лесі Українки Віри Комзюк, у будинку треба зробити осушувальні системи. «Одні пропонують нам відвід води, інші рідке скло», - додала вона.
Окрім того, через надмір вологи і стіни, і фундамент будинку поетеси вкрили тріщини. А ковельські чиновники намислили боротися з руйнацією лише після того, як знімки музею, що гине, потрапили до Інтернету.
Так, щодо цього заступник голови Ковельської РДА Андрій Мигуля зауважив, що на території садиби знаходиться ставок. «Планується провести його очищення, відповідно, скид води в меліоративний канал, а також очищення, і я думаю, більше проблем в музеї не буде», - зазначив посадовець.
На ліквідацію підтоплення і його наслідків треба приблизно 50 тисяч гривень, а що зробити на ці гроші – фахівці-водники вже знають.
Зокрема, керівник Ковельського міжрайонного управління водного господарства Микола Авдіюк зауважив, що у будинку потрібно буде закрити дренажний колектор. «Тобто, прокласти дренажну трубу діаметром 100 навколо цього будиночка і скинути цю воду в канал цей, що будемо чистити», - додав він.
Тимчасом, на проектно-кошторисну документацію вже витратили 30 тисяч гривень. Чиновники запевняють, що будиночок рятуватимуть, коли потепліє. Узимку, мовляв, братися до роботи недоцільно. Якщо з грішми клопоту не буде, то літературно-історичну пам'ятку мають поновити до серпня цього року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus