USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.45
  • PLN 10.40 10.55

Вітальна «Різдвяна містерія» волинських художників у Галереї мистецтв

4 Січня 2019 18:49
«Різдвяна містерія» – це назва особливої виставки волинських мистців, яка експонується у Малій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України. Участь в ній взяли знані спілчани Леонід Литвин, Олена Бурдаш, Богдан Ясинський, Оксана Ядчук-Мачинська, Ольга Кучма, Наталія Мелесь, а також молода талановита художниця Вікторія Романчук.

Спеціально для цієї експозиції автори надали свої роботи, присвячені темі Різдва, – таким є їхнє вітання землякам, гостям нашого древнього міста до одного з найважливіших в українському календарі свят.



У день святого Миколая в Луцьку засяяло тріо ялинок, а до католицького Різдва центральні вулиці міста прикрасили фантазійні янголи та яскраві мерехтливі гірлянди. Навіть примхливій волинській зимі не під силу притишити радість очікування і змусити нас сумувати – дух Різдва відчувається у піднесеному настрою лучан, які цими днями готуються до родинних святкувань: декорують домівки, готують традиційні різдвяні частунки і налаштовуються на той духовний стан, який в українських обрядах і традиціях передає у поколіннях мудрість оновлення і торжество світла над тьмою.



Художники теж у передсвяткових турботах. З деякими учасниками «Різдвяної містерії» вдалося зустрітися в Малій залі галереї, з іншими поспілкуватися в їхніх студіях, сконтактувати телефоном чи через Фейсбук. Цікаво було розпитати їх про представлені в цій експозиції роботи.

Чи є в картини своя «різдвяна історія»? Як відчувається митцем той унікальний дух Різдва, що втілюється на полотні? Як відзначають це свято родини художників?

У житті молодої художниці Вікторії Романчук різдвяний період завжди був особливо багатим на події. Свій день народження вона теж відсвяткувала напередодні Нового року: «У мене в дитинстві був такий ритуал: я півроку збирала гроші, потім на Різдво купувала всім подарунки. Це час подарунків і див, час зробити рідним приємне, планувати майбутнє. Я впевнена, що плани і цілі на рік збуваються, ще й з надлишком!». Представлена нею акварель про загадковість Різдвяної ночі, що несе людям світло нового життя і духовного піднесення, написана нещодавно під враженням від фотороботи Віктора Чухрая.

Вікторія Романчук біля своєї роботи

Мисткиню Наталію Мелесь пощастило сфотографувати біля її робіт у галерейній залі. «Різдво для мене – це свято-таємниця, з відчуттям очікування чогось загадкового та тихого, того, що несе світло та радість. Навіть звірі усміхаються в цей день, заглядаючи у ясла. Веселімося і ми!» – привітала вона волинян зі святом.

Наталія Мелесь біля своїх робіт

Художниця, педагог Ольга Кучма поділилася спогадами про мамину кутю: «Люблю Різдво, вірю в дива, як мала дитина! Святвечір – то особливе родинне дійство: дідух, кутя, традиційно по кутках столу часник, горіх, яблука і мак. За столом збираються рідні…».

Художниця Ольга Кучма

В експозиції «Різдвяної містерії» презентовано кілька творів художниці на тему свята. Картина «Святвечір» особлива для авторки – в ній описана родинна різдвяна традиція: «На ній зображено горщик з кутею і ложки-душечки. Завжди по вечері мама забирає кутю на кухню і на ніч лишає ложки. Як на ранок вони будуть перевернуті, значить приходили душечки їсти. Отака байка!».

Святвечір. Художниця Ольга Кучма

«Різдво – це таїнство. Треба знайти в собі ту ангельську сутність, яка дає змогу піднятися над землею і злитися з небом», – на картині знаної волинської мисткині Олени Бурдаш зображені два ангели, які піднеслися над землею. Їхня духовна опіка – як невидимі, але сильні руки, які підтримують нас в час випробувань.



На яскравих роботах «рудоволосої феї» часто «живуть» ангели. Художниця щиро дивується, яка так легко літає маленька пташина, і фантазує про те, що в майбутньому люди буквально «відірвуться» від землі й переміщатимуться в спеціальних капсулах, які заряджатимуться від сонячної енергії.

Олена Бурдаш у своїй студії

Тема українських обрядів і звичаїв відзначення Різдва – одна з улюблених у творчості заслуженого художника України Леоніда Литвина, який присвятив їй багато своїх робіт. Шанувальникам його творчості відомі колоритні великоформатні полотна, які показують його бачення усієї низки зимових свят – від різдвяних вертепів до Водохреща. Одна з них «Миру вам, щастя!» зараз експонується на Всеукраїнській Різдвяній виставці в Києві.

Художник Леонід Литвин бля свої картини

Леонід Литвин розповів: «Різдвяні вертепи в Україні з давніх-давен відбуваються, і я це показав у своїй роботі. Мій вертеп відбувається в Луцьку біля замку. Тут зображена ялинка, герої цих вертепів: Смерть, чорт, відьма, коза… Різдво – це така пора, коли люди бажають один одному доброго здоров’я, щастя, сімейного благополуччя, успіхів у праці на благо України! Я теж бажаю всього доброго лучанам, нашим землякам».



В творчості відомої волинської художниці Оксани Ядчук-Мачинської зима завжди була періодом творчого піднесення. «Дуже хочеться працювати!» – поділилася вона своїм настроєм під час зустрічі в студії. Родина мисткині також готується до свята: «Напередодні Різдва дуже хочеться прибрати дім, приготувати класичні пісні страви. Кутя – це святе для мене. Я дотримуюся цієї традиції, бо всі ці інгредієнти куті – зерно, мак, мед – є запорукою добробуту на рік. Мудрі люди були, і недаремні ці традиції. Це поєднується з духовним очищенням, піднесеним настроєм. Приємно послухати колядників. Люблю Різдво, люблю живу ялинку. Чекаємо чогось нового, магічного, доброго…»

Оксана Ядчук-Мачинська у своїй студії

Авторка розповіла історію створення картини, представленої на цій виставці: «Картина була спеціально написана до важливої події 2009 року для України – відзначення 200-річчя з дня народження Миколи Гоголя. Тому вона має дві назви: це «Вечори на хуторі біля Диканьки» (так назвали її організатори всеукраїнської виставки) і оригінальна назва «Робота присвячена до 200-річчя з дня народження Гоголя». Працюючи над ідеєю майбутнього твору, Оксана перечитала книжку про біографію і творчість письменника, потім взяла до рук «Вечори на хуторі…», і книга викликала у неї емоції, виник сюжет картини: «Це потужна річ, яку має читати людина з досвідом життя, щоб її зрозуміти. Для художників це гарний матеріал. І я сіла й подумала: Гоголь – це круто!». Історія цієї картини – яскравий приклад, наскільки багатогранно працює фантазія художниці, як відображаються на полотні її знання, асоціації, відчуття – адже, як розповіла авторка, вона ніколи не бувала в Диканьці, а малювала її з уяви. Тому тут відчутний близький їй карпатський краєвид, а в сюжет полотна «вплетений» яскравий символ бика – асоціація зі східним календарем, згідно з яким 2009 рік був роком Бика.



Знаний волинський художник Богдан Ясинський вважає для себе честю взяти участь у цій невеликій, наповненій позитивом виставці, зі сподіванням, що роботи мистців розбудять чиїсь дитячі спогади, піднімуть настрій, стануть доповненням до загального свята. У дитинстві він був учасником різдвяних вертепів, і пригадав, як відповідально діти готувалися до свята: складали сценарій, збиралися в домівках на репетиції. Для сучасного художника це багатий матеріал, вважає він: «Свято це надзвичайно колоритне, багате різними обрядами, є дуже багато матеріалу, щоб написати твір. Збереглися нотатки, як я ходив з вертепами. Ми ходили і на католицьке свято, і на православне. І не було ніяких проблем! Ми співали й колядували польською мовою. І це було прекрасно!». 13-річний майбутній художник ходив зі змайстрованою власноруч зіркою – «звіздою», як її тоді називали. Вона світилася і давала відблиски по стінам хат, куди заходили колядники, справляючи фантастичне враження на людей.

Художник Богдан Ясинський у своїй майстерні

З огляду на мудрість віковічних традицій, глибину духовного змісту, Різдво є святом колосального значення для українців, вважає Богдан Ясинський. Вітаючи волинян, він закликає вивчати народні звичаї, дбайливо їх зберігати й передавати молодому поколінню українців. Робота «Солом’яні діди», зі слів автора, створена на «спогадах спогадів» і відображає старовинний обряд віншування на його малій батьківщині на Львівщині, який вважається сьогодні втраченим: хлопці майстрували собі маски з соломи і ходили від хати до хати. Господиня виносила дідуха на поріг, і ті хлопці палками його били. Згодом митець намагався дослідити походження цього обряду, і схиляється до версії, що це відголоси ритуалу у білих хорватів.



До привітань колег зі світлими різдвяними й новорічними святами приєднується велика спільнота митців нашого краю, правління Волинської організації Національної спілки художників України. Нехай 2019 рік принесе нам переможний мир в країну, здоров’я і добробут кожній українській родині, здійснення мрій та реалізацію задумів! Христос рождається!

Запрошуємо лучан, гостей нашого краю переглянути виставку волинських художників «Різдвяна містерія» протягом усіх різдвяних свят в Малій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24а. Перегляд вільний.

Про «Різдвяну містерію» на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr18/rizdvyana_misteriya/

Фото святкового Луцька, художниці Наталії Мелесь в Галереї мистецтв – Віктора Чухрая

Фото Ольги Кучми – з особистого архіву художниці

Фото робіт в інтер’єрі експозиції, художників у їхніх студіях – авторки

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Волинянин Показати IP 4 Січня 2019 19:06
Справжні українські художники. Молодці!!!!!
Лідія Показати IP 4 Січня 2019 19:49
З величезним задоволенням переглянули цю виставку. Дуже приємні враження. Дякуємо художникам! Веселих свят!
Студент Показати IP 4 Січня 2019 21:25
Мало сучасних художників котрим не встидно що вони українці, і які звертаються до таких тем і шанують своїх батьків і дідів....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus