USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Урятували церкву, яка мало не сповзла в річку. ВІДЕО

21 Березня 2012 15:59
Унікальну церкву із волинського села Кутрів, що в Горохівському районі, врятували зусиллями громади та журналістів.
Про це повідомляють «Факти. ICTV».
Церква, яка належить до памʼяток національного значення, почала сповзати в річку 10 років тому. Схил, на якому звели споруду, підмивала вода. Від прірви церкву відділяли лише 5 метрів.
Три роки люди оббивали пороги чиновників, аби ті врятували пам’ятку, втім, лише після втручання журналістів справа зійшла з мертвої точки.
«Цей храм має дуже велику історичну цінність, і через ту цінність люди готові на все, аби врятувати його. Тепер вже є гарантія, що церква буде надійно укріплена», – каже мешканець села Кутрів Юрій Лисичук.
Рятувати святиню почали, щойно виділили гроші. І хоча їх було замало, зволікати не стали. Спочатку завезли 3 тисячі кубометрів ґрунту та укріпили берег. Довелося навіть змінити русло річки, аби вода далі не підмивала схил.
Роботи тривали з вересня. Старожили кажуть, у найближче століття церкві нічого не загрожує.
«Вже найближчих сто чи двісті років воно не розмиє. То дуже добре, що нас почули», ‒ каже Михайло Новосад, староста церкви.
На укріплення церкви витратили понад мільйон гривень. Це лише третина від необхідного, але місцева громада тішиться – люди змогли врятувати святиню. Бо не сиділи, склавши руки, а клопоталися про національне історичне надбання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
VSC Показати IP 21 Березня 2012 16:25
"Старожили кажуть, у найближче століття церкві нічого не загрожує." - этот речевой оборот применяют, когда хотят поведать о давно прошедших днях. А тут они уверенно смотрят на столетия вперед, прикольно пишете ВН.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus