USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.56 10.75

У Польщі люди у мундирах УПА «реконструюють» Волинську трагедію

19 Березня 2013 18:32
Товариство історичної реконструкції «X.D.O.K.» Перемишля заявило про те, що має намір відтворити трагічні події на Волині 1943 року.
Про це повідомляє «Газета.ua» із посиланням на «Польське радіо».

У містечку Радимно поблизу українського кордону 20 липня люди, одягнені у мундири УПА, зроблять, як наголошують організатори, «реконструкцію Волинської різанини».

У четвер у Ряшеві відбулася прес-конференція, під час якої голова товариства історичної реконструкції «X.D.O.K.» Мірослав Майковський наголошував: нічого огидного в реконструкції не буде.
«Ми не хочемо демонструвати найбільш жахливих сцен – їх просто не можна буде показати. Натомість ми маємо шляхи передачі відомостей про те, що там відбувалося», – зазначив він.

До ідеї реконструкції, яку назвали «Волинь–1943: не про помсту, але про пам'ять волають жертви», приєднався Міський осередок культури Радимна. Його директорка Дорота Ґуня вважає, що в Польщі мало знають про волинські події 1943 року, а тому реконструкція виявиться, на її думку, добрим популяризатором цього.

«Ті глядачі, які спостерігатимуть за реконструкцією, я переконана, це в більшості люди, молоді люди, які не знають нічого про волинські події. Я думаю, що таку реконструкцію варто зробити, аби вшанувати пам'ять людей, що загинули тоді. 70-та річниця цих подій зобов'язує нас до цього. Питання – чому саме в Радимні? Я відповідаю: а чому б і ні? Ми вже минулого року робили таку реконструкцію в цьому місті, звісно на іншу тему, а глядачі її правильно сприйняли. Тобто бачимо, що люди чекають на це, хочуть бачити ці лекції історії, Ми маємо таку реконструкційну групу, порушили цю тему, і напевно її зробимо», - зауважила Дорота Ґуня.

Голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима не погоджується з директором осередку: у розмові з Української службою «Польського радіо» він звернув увагу, що реконструкції зазвичай роблять в тих місцях, де події відбувалися. Натомість відтворення Волинського конфлікту у південно-східній Польщі, де, попри запевнення організаторів, пам'ять про польсько-українське протистояння є повсюдною, має зовсім інший контекст.

«Робити реконструкцію на польсько-українському пограниччі, де конфлікт мав зовсім інший вимір і де його пам'ять не осмислена – це все одно, що створювати щось відірване від місцевого контексту, щось на зразок політичної акції або шоу. Реконструкція має свою певну драматургію, але важко уявити її в контексті волинських подій. Говориться, що будуть представлені будинки – і що? Буде текст чи буде дія? Це дуже делікатна тема, не тільки в контексті відносин народів, але і в контексті вшанування жертв трагедії», – вважає Петро Тима.

До ідеї реконструкції приєднується теж мер міста Стальова Воля в Центральній Польщі, Анджей Шлензак. Місцева влада Стальової Волі підтримала ідею реконструкції волинських подій і виділила на її організацію 5 тисяч злотих (1,5 тисячі доларів). У підготовку ініціативи фінансово «втягнулися» кресов'яни зі всього світу. Патроном цієї реконструкції буде Польське Радіо Ряшів.

Петро Тима зазначив також: «За допомогою цієї реконструкції, мовляв, молоді люди потягнуться до книжки. Але на цій території це не буде об'єктивна книжка, приклади чого ми маємо хоча б з 90-их років, коли до шкіл Перемишля було придбано книжки, які досить однобоко висвітлюють українсько-польське минуле. Це вагома зміна в дискурсі стосовно Волинської трагедії. Мені згадується, що на Заході є т.зв. бізнес Голокосту, то в Польщі з'являється бізнес бачення подій на Волині крайніми колами. Є вже проекти, як-от фільми чи ця реконструкція, що з повагою й пошаною до жертв не мають нічого спільного».

Реконструкція Волинської трагедії в Радимні відбудеться 20 липня. Почнеться перед смерканням і буде тривати кількадесят хвилин. Так, учасники дійства підпалять декілька спеціально збудованих дерев'яних хат, що мають нагадувати село на Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus