USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

У мовному законі російську зробили у 9 разів «крутішою» за решту

28 Липня 2012 12:24
Перелік регіональних мов або мов меншин України у законі усюди починається з російської мови. Зокрема в законі про регіональні мови російській приділено в 9 разів більше уваги, ніж іншим.

Про це інформує ТСН.

Так, в тексті скандально мовного закону, що регулює використання мов національних меншин, російська мова згадується дев'ять разів, тоді як інші мови нацменшин при переліку лише по одному разу.
«Попри загальні декларації щодо піклування про інтереси всіх національних меншин, апологети «мовного» проекту насправді переймаються підвищенням статусу однієї такої мови - російської. Інші мови національних меншин ідуть, як мовиться, паровозиком - на додаток», — пояснив науковий консультант Центру Разумкова Микола Мельник.
Як зазначає експерт, невеличка, але дуже показова деталь: у самому проекті (ст. 7) перелік регіональних мов або мов меншин України починається з російської мови. А вже далі за алфавітом ідуть усі інші: білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська, кримчацька.
«Навіть цих кількох прикладів достатньо, аби зробити висновок, що проект штучно вивищує в Україні російську мову як над державною (українською), так і над іншими мовами національних меншин», — наголосив він.
За його словами, привертає увагу положення закону Ківалова-Колесніченка, що стосується законодавчого регулювання мови роботи, діловодства та документації органів державної влади та органів місцевого самоврядування. «Якщо, скажімо, в якомусь селі Закарпаття регіональною мовою буде визначено угорську, то оголошення чи повідомлення органів місцевої влади та органів самоврядування в ньому можуть розповсюджуватися двома мовами — угорською або російською (згідно з законом – ред.). Чому угорською - зрозуміло, а ось чому російською, а не державною (українською), - ні. Закарпаття - це ж не Росія, а Україна», - зазначив Микола Мельник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 28 Липня 2012 13:48
«Навіть цих кількох прикладів достатньо, аби зробити висновок, що проект штучно вивищує в Україні російську мову як над державною (українською), так і над іншими мовами національних меншин» - не на захист, але заради справедливості - а те що перед російською в абсолютно усіх випадках стоїть державна мова це нічого не значить? Чи слово державна для українців побоку? Люди, у відповідних всіх коментарях, які стосуються політики читайте оригінали документів, аби мати свою, а не навязану думку!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus