USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

У Луцьку займуться музеями?

14 Лютого 2012 16:32
У Музей волинської ікони приїжджають відвідувачі із усього світу ‒ від Парагваю до Китаю. Цей заклад на третьому за популярністю місці серед туристично-культурних об’єктів Луцька. Проте у місті, як і загалом на Волині, є чимало цікавих об’єктів, які ще мало відомі, на жаль, в Україні.
Про це пише газета «День».
«Робота музеїв на шляху розвитку туризму у місті 2012 року» ‒ таку назву мала робоча зустріч міського голови та працівників міськради, відповідальних за туристичну галузь, з директорами музеїв міста. Міський голова Микола Романюк вважає, що луцькі музеї є не тільки гордістю міста, а й України загалом. Нинішній рік, за його словами, має стати неофіційним роком музеїв у Луцьку.
Тетяна Єлісеєва, завідувач Музею волинської ікони, вважає ідею непоганою, але зазначає, що постає дуже багато питань. Адже не секрет, що туристичні агенції міста й області аж ніяк не переймаються заманюванням туриста у Луцьк чи на Волинь. Вони мають кілька точок свого бізнесу на зразок Єгипту та Туреччини, а ще Карпат і Почаєва.
Проте з волинськими музеями активно співпрацюють київські туристичні фірми, та ще влітку бувають організовані групи з числа відпочивальників на місцевих озерах. Крім того, під час робочої зустрічі звучали неприйнятні, на думку такого досвідченого музейника як Тетяна Єлісеєва, пропозиції. Зокрема підвищити вартість вхідних квитків. Бо туди, де дешевий вхід, мовляв, відвідувач не хоче йти, вважаючи, що там нема на що дивитися.
Але навіть у Луцьку мало людей, які просто знають про існування того ж Музею волинської ікони, в який їдуть з усього світу і, відвідавши який, один із колишніх британських послів в Україні залишив запис у книзі відгуків, що в цьому музеї мусив би побувати кожен британець.
Варто було б зробити дорожчими квитки для іноземців, як це зробили у Росії, проте українське Міністерство культури проти цього. Звичайно, вважає Тетяна Миколаївна, привабливою і сучасною є пропозиція організувати нічну підсвітку музейних закладів. Але на це потрібні кошти. А ситуація, за словами Тетяни Єлисеєвої, із музеями катастрофічна ‒ в обласному краєзнавчому музеї вже давно мало не випадають старі вікна чи падає на голови штукатурка у Художньому музеї, у збірці котрого є і шедеври світового значення. У місті просто немає вказівників, які б інформували про те, як іти до Старого міста, де Луцький замок, на території історико-культурного заповідника немає кав’ярень, магазинчиків із волинськими й українськими сувенірами.
Завідувач Художнього музею мистецтвознавець Зоя Навроцька так само, як і Тетяна Єлісеєва хотіла б і вхідні квитки продавати з луцькою символікою. Наразі учасники розмови підтримали і випуск музейних буклетів кількома мовами, створення туристичного сайту, банера в центрі міста з назвами туристичних об’єктів. Але блакитною мрією залишаються віртуальні екскурсії музеями у форматі 3D: для бідних музейних кас це надзвичайно дорого.
До слова, Луцьк нещодавно збагатився ще на один музейний заклад ‒ Музей історії Луцького Хрестовоздвиженського братства. Це єдиний такий музей в Україні. Але його також немає за що утримувати, він працює фактично на любительських засадах. Міський голова Микола Романюк пообіцяв «узяти питання під свій контроль», бо думає, що «щось та вийде»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ХОЧУ В АМЕРИКУ Показати IP 14 Лютого 2012 16:53
В селі Коршовець впала водонапірна башта!!! Виділіть гроші на ремонт!!!Люди сидять без води !!!
Лучано Показати IP 14 Лютого 2012 19:25
Совдепівське жлопство!!!! Дорожчі квитки з іноземців??? Це як колись готелі??? А що іноземці - гризуть ваші експонати??? Та ви подивіться на рівень цих музеїв - шок і біль!!! З декількох культурних іноземців треба здерти грошей замість бюджету. ХАМИ і ...!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus