USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

У Луцьку провели чин прощення. ФОТО

19 Березня 2013 09:06
Митрополит Ніфонт звершив Вечірню із Чином прощення у кафедральному храмі.

Про це повідомили у прес-службі волинської єпархії УПЦ.

Так, у Прощенну неділю митрополит Волинський і Луцький Ніфонт провів чин прощення у Свято-Покровському кафедральному храмі.

У своєму архіпастирському слові митрополит Ніфонт наголосив на особливо важливій ролі Великого Посту у житті православного християнина.

«Господь дає нам раз у рік, в період Великого Посту, особливий час для покаяння, для осмислення свого життя. Адже ще нема остаточного приговору Страшного Суду, отже ми маємо можливість покаяння. У Іорданській обителі преподобного Герасима був звичай, щоб іноки перед Великим Постом збирались разом і просили один у одного прощення і розходились по Іудейській пустелі. А ви розійдетесь не у пустелю Іудейську,а у нашу —Волинську, по своїх домівках.
І боротиметесь зі своїми гріхами та гріховними думками.
Нехай Милостивий Господь благословить і укріпить вас на час Великого Посту — духовної весни», - підкреслив архієрей.

Під час Чину прощення вихованці ВДС спочатку проспівали стихіри Пасхи, а потім із кліросу лунало зворушливе «Покаяння отверзи ми двери Жизнедавче».
Сам храм був переповнений вірянами, які прийшли попросити прощення один в одного та отримати благословення свого архіпастиря на Великий Піст.

Окрім того, у понеділок, 18-ого березня, у перший день Великого Посту, у Свято-Покровському кафедральному храмі відслужили Велике повечір’я, під час якого митрополит Волинський і Луцький Ніфонт прочитав Великий покаянний канон святителя Андрія Критського із земними поклонами.

Довідково:
Великий покаянний канон читається двічі на рік: на початку Великого посту, на великому повечір'ї понеділка, вівторка, середи і четверга першої седмиці частинами та на утрені четверга п'ятої седмиці того ж посту уже повністю.
Складений майже 1200 років тому, Великий канон в усьому, крім розмірів, подібний до інших. Утім, він має ще й ту особливість, що складається з дев'яти пісень, на відміну від звичайних богослужбових канонів, які не мають другої пісні. До тропарів канону додається псаломський приспів: «Помилуй мя, Боже, помилуй мя», під час якого віруючі християни кладуть земні поклони.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus