USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

У Луцьку - виставка волинського краєзнавця. ФОТО

2 Квітня 2013 14:43
Виставка «Дорогою життя Олекси Ошуркевича» відкрилася 2 квітня у Волинському обласному краєзнавчому музеї. Експозиція присвячена 80-річчю від дня народження українського, фольклориста, етнографа, краєзнавця, заслуженого працівника культури України.

Олекса Ошуркевич значну частину свого життя присвятив роботі у Волинському краєзнавчому музеї, де створив відділ етнографії та народних промислів. Працював в установі з 1966 року, з перервами, до 2003 року. Уже на пенсії активно займався публікацією своїх наукових праць, які стосувалися народних звичаїв, обрядів, культури сіл Великої Волині (Волинська, Рівненська, Житомирська області та частина Тернопільської) і Полісся. У 2010 році він пішов із життя.





Виставка – це комплекс фотографій із його особистого архіву; записи усної народної творчості: колядки, щедрівки, пісні; дипломи, нагороди; листування із відомими людьми того часу. На експозиції також представили декілька його книг: «Берестецька Голгофа», «Під зорями новорічними», «Мелодії червоної калини», «Лірницькі пісні з Полісся»...





Автор виставки Юрій Ляхов каже: «Він відвідав, мабуть, усі села Великої Волині, спілкувався із людьми, збирав усну народну творчість, експонати. Саме це і є його головний доробок. Загалом написав понад 300 книг, статей, монографій».





Завідувачу відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею Людмилі Мірошниченко-Гусак пощастило попрацювати з Олексою Ошуркевичом: «Він був цілеспрямованою людиною, якщо він ставив якесь завдання, то по крупинці, поступово, його намагався довести до завершення. Нам казав, що коли збираєте інформацію добре перевіряйте факти, бо етнографія, фольклор – це перш за все наука, а не хтось комусь, щось сказав. І казав обов’язково згадувати про звичайних людей. Не писати загальні фрази: народ, маси, селяни, якщо є прізвища автора, то обов’язково його треба вказувати».





Виставка «Дорогою життя Олекси Ошуркевича» діятиме у Волинському краєзнавчому музеї протягом місяця. Наукова конференція, присвячена Олексі Ошуркевичу, відбудеться 16-17 квітня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus