USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.40
  • PLN 10.35 10.50

У Новій Зеландії на берег викинулося більше 400 китів

10 Лютого 2017 08:31
На берег Південного острова Нової Зеландії викинулися понад 400 китів, повідомляє Newsru.co.il з посиланням на видання The New Zealand Herald.

Служби рятування і добровольці змогли врятувати близько 100 китів і повернути їх в море. Решта китів загинули. Багато з врятованих китів залишаються на мілководді, неподалік від берега. Є небезпека того, що вони знову викинуться на сушу.

У публікації наголошується, що мова про один з наймасштабніших випадків масової загибелі китів за всю історію спостережень.

Масове викидання китоподібних на берег відоме, але до сих пір до кінця не пояснене явище. Як зазначає Вікіпедія, існує кілька теорій, які намагаються пояснити це явище. До числа загальних теорій відносяться: шумове забруднення океану (в т.ч. сонарами), яке травмує органи слуху і ехолокації, що доведено в частині випадків; паніка внаслідок нападу хижаків (наприклад, косаток); занадто близька до узбережжя полювання на кальмарів і рибу; слабкість в зв'язку з поважним віком, погане розпізнавання органами ехолокації неявній берегової лінії і деякі інші, проте жодна з них не визнана як універсальна.

Відносно зубастих китів була висунута теорія сильної соціальної згуртованості: якщо один кит потрапляє в обставини, що змушують його викинутися на берег, то інші нібито йдуть за ним і теж викидаються. Щорічно у всьому світі на берег викидається понад 2000 китів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus