USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

У Луцьку – тренування найсильніших спринтерів країни. ФОТО

20 Травня 2016 15:05
Найкращі бігуни України, члени Національної збірної зі спринту, приїхали до Луцька на тренувальний збір. Тут вони покращують свою форму і одночасно тестують доріжки стадіону «Авангард». Адже вже 16-19 червня, саме у Луцьку відбудеться чемпіонат України з легкої атлетики, який водночас поєднає національний відбір на Олімпіаду в Бразиції.

20 травня журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини побували на тренуванні і впевнились: якщо сама лише підготовка найшвидших бігунів така видовищна, то відбірні змагання обіцяють бути захопливими, а конкуренція великою.

До слова, побачити як тренуються кращі бігуни країни прийшли й волинські атлети та тренери. Адже українська естафета представлена на високому рівні серед збірних з усього світу.



Загалом до міста завітала команда із 40 людей, серед яких спортсмени, тренери, масажисти.
Нині, окрім луцького відбору, у планах виступ на Чемпіонаті Європи з легкої атлетики, який відбудеться в Амстердамі в липні 2016 року та, звісно, Олімпіада в Ріо-де-Жанейро.

Тренування спортсменів складається як з роботи на бігових доріжках, де вони відточують швидкість, техніку, командну злагодженість, так і у тренажерній залі, де покращують силові показники, працюючи з великою вагою.



– Ніхто не знає зворотньої сторони медалі. Здається, що прийшов на стадіон і пробіг ті сто метрів. Але, аби один раз їх пробігти, потрібні роки тренувань, – пояснює бронзова медалістка чемпіонату світу, чемпіонка Європи Наталія Погребняк.

Наталія Погребняк

Вона каже, що головне завдання команди нині – виконати усі настанови тренера, не звертати уваги на суперників і робити свою справу.

– На цьому зборі ми вперше зібралися з естафетною командою, тому маємо більш технічні тренування, прибігуємось. А вже при перших змаганнях складеться певна команда, яка буде виступати на чемпіонаті Європі і Олімпійські ігри, – продовжує Наталія Погребняк.

Цікаво, що у Луцьку, на відбірковому чемпіонаті, що відбудеться в червні, глядачі зможуть побачити справжню боротьбу навіть усередині самої збірної. Адже нині є вісім претендентів, а естафету біжать лише четверо.

– Боротьба буде жорстокою. На доріжці кожен сам за себе, а командою ми стаємо, коли біжим естафету, – пояснює чемпіонка. – Естафета – це як рулетка. Тут важко сказати, хто переможе. Навіть найсильніші команди відчувають психологічний тиск через рівень змагань, наприклад, Олімпійських ігор. І через це можуть навіть у фінал не потрапити. Все залежить від дня, від умов, удачі. Все має скластися, аби отримати медаль.

Бронзова медалістка Олімпійських ігор і чемпіонату світу, чемпіонка Європи Олеся Повх зазначає, що усі дівчата у бойовому настрої. Говорить, що умовами тренування в Луцьку задоволені – як якістю стадіону, так і проживанням. Єдине, трішки нестабільна погода, втім тут нічого не подієш.

Леся Повх

– Зараз посилила позиції в спринтерському бігу Європа, тому суперники є. Естафета – це такий вид боротьби, який потрібно відточувати, тренувати. Звичайно, має й значення особиста швидкість, – пояснює Олеся Повх. – Те, що зараз в нашій обоймі вісім людей – це дуже добре, бо саме в конкуренції виростають чемпіони. Для кожної головне потрапити в команду, але думаю, що з ті, хто її сформують – це буде гарна, сильна і дружня команда.

Спринтер Віталій Корж говорить, що до збірної підтягнулася молодь, тому й у чоловічій естафеті змагання стали цікавіші.

– Збір відбувається чудово. Трішки не підходить погода, втім така ситуація у всій Україні. Приємно, що новий стадіон. Гарне враження справило те, що ввечері тут багато займаються місцевих мешканців і дітей. Приємно бачити, що легка атлетика тут живе, – ділиться спортсмен.

Віталій Корж

Віталій Бутрим пояснює, що нині відпрацьовує швидкість. У 2015 році він встановив рекорд України, пробігши 400 метрів за 45,01 с у Казахстані (Попередній рекорд України з бігу на 400 метрів серед чоловіків належав Валентину Кульбацькому і протримався майже 20 років). Каже, головне під час змагань максимальна концентрація, аби усі виснажливі тренування допомогли показати максимум. Такий високий клас зможуть побачити і лучани.

– На чемпіонаті України в Луцьку зберуться найсильніші спортсмени. Чемпіонат відбувається раз у рік, тому його не можна пропустити. Навряд чи десь можна буде побачити спортсменів такого рівня, – переконує бігун.



Тетяна ГРІШИНА

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus