USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

У «Луцьктеплі» прокоментували різницю у тарифах на опалення для різних міст

6 Березня 2019 20:34
Аналізуючи тарифи на теплову енергію, встановлену підприємствам НКРЕКП ще у 2016 році, можна відзначити, що тарифи для ДКП «Луцьктепло» вже тоді були не з найнижчих в Україні. Тому, коли підприємство перейшло під регулювання Волинської обласної державної адміністрації щодо здійснення ліцензування діяльності у сфері теплопостачання та до виконавчого комітету Луцької міської ради щодо встановлення тарифів, вони не могли стати меншими, зважаючи на постійний ріст цін на енергоносії.

Про це інформують у ДКП «Луцьктепло».

«Тариф на теплову енергію – це сума тарифів на виробництво теплової енергії, її транспортування та постачання. Теплову енергію виробляють котельні, теплоелектростанції, теплоцентралі, а також атомні електростанції. Вартість тепла у різних містах залежить від способу його виробництва та виду палива, а також від довжини та технічного стану мереж, та іншого теплотехнічного обладнання. Тому тарифи не можуть бути однаковими для всіх міст. Навпаки, вони можуть суттєво відрізнятися навіть в межах одного населеного пункту. На розмір тарифу впливає також обсяг корисного відпуску теплової енергії, який з кожним роком скорочується (погодні умови, встановлення засобів обліку теплової енергії та гарячої води, відповідно, ощадне споживання послуг споживачами)», - йдеться у повідомленні.

Крім того, у зв’язку із ростом витрат не лише природного газу, а й електроенергії, витрат на водопостачання та водовідведення, ріст соціальних гарантій з оплати праці у державі, підприємства коригують свої тарифи. Постановою Кабінету міністрів України від 01.06.2011 №869 передбачено лише умови перегляду / коригування тарифів, проте не вказано конкретний термін, протягом якого усі підприємства мають їх переглянути. ДКП «Луцьктепло» оперативно відреагувало на усі ці зміни і одне з перших їх ввело в дію, задля уникнення збитків через різниці в цінах, які пізніше все одно компенсувались би споживачами (за рахунок включення цих втрат у наступному тарифі або ж з міського бюджету).

Тому порівнювати тарифи підприємства, яке вже привело свої витрати у відповідність до фактичних витрат з тим, яке ще цього не зробило є, щонайменше, некоректно, зауважують у «Луцьктеплі».

До прикладу, в Одесі діють тарифи на централізоване опалення у розмірі – 1229,20 грн/Гкал, проте на даний час вже оприлюднений проект тарифу у розмірі – 1888,67 грн/Гкал.

Але є сенс порівнювати розмір тарифу серед підприємств, які привели свої витрати у відповідність до фактичних витрат. Наприклад, з підприємствами волинського регіону.

З таблиці видно, що різниця незначна, і становить менше 20 грн/Гкал між найнижчим показником (ДКП «Луцьктепло») та найвищим (ПТМ «Володимир-Волинськ-теплокомуненерго»).

У ДКП звертають увагу на ще один аспект – у теплопостачальних підприємств України встановлено різні види тарифів: одноставковий чи двоставковий.

Одноставковий тариф на теплову енергію – вартість одиниці (1 Гкал) теплової енергії відповідної якості, що реалізується споживачам, визначена як грошовий вираз планованих економічно обґрунтованих витрат на її виробництво, транспортування, постачання, витрат на відшкодування втрат, планованого прибутку і не розподілена на умовно-змінну та умовно-постійну частини тарифу;

Двоставковий тариф на теплову енергію – грошовий вираз двох окремих частин тарифу (умовно-змінної та умовно-постійної):

- умовно-змінна частина двоставкового тарифу - вартість одиниці (1 Гкал) теплової енергії відповідної якості, що реалізується споживачам як грошовий вираз змінної частини планованих економічно обґрунтованих прямих витрат на її виробництво, що змінюються прямо (або майже прямо) пропорційно-зміні обсягу виробництва теплової енергії з урахуванням планованого прибутку;

- умовно-постійна частина двоставкового тарифу – абонентська плата за одиницю (1 Гкал/год.) теплового навантаження об'єктів теплоспоживання як грошовий вираз решти планованих економічно обґрунтованих витрат, що включаються до повної собівартості виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, є постійними і не змінюються прямо (або майже прямо) пропорційно-зміні обсягу виробництва теплової енергії з урахуванням планованого прибутку.

Наприклад, у Луцьку тариф на централізоване опалення одноставковий і становить 1847,75 грн/Гкал, з ПДВ, а в Івано-Франківську – двоставковий. 1312,11 грн з ПДВ – це лише умовно-змінна частина тарифу. Тобто, це витрати, які безпосередньо залежать від відпуску теплової енергії, друга ж частина – це умовно-постійний тариф, який включає в себе витрати на заробітну плату, податки, ремонти, витрати пов’язані з обслуговуванням теплотехнічного обладнання і т.д. і становить – 25760 грн/Гкал/год.

В таблиці нижче наведено вибірку теплопостачальних підприємств України, де вказано вид тарифу, його розмір та реквізити рішення про введення тарифу в дію.

Як зауважують у ДКП «Луцьктепло», для підприємства важливою також є співпраця з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), в рамках якої реалізується Проект модернізації системи централізованого теплопостачання м. Луцьк. Укладений між ДКП «Луцьктепло» (Позичальником) та ЄБРР (Позикодавцем) Кредитний договір зобов’язує Позичальника для отримання виплат за кредитом, зокрема: «встановлення тарифів на рівні повної собівартості, який передбачає відшкодування всіх економічно обґрутованих витрат Позичальника відповідно до законодавства України» (Стаття 4.03.(о) Кредитного договору).

«Модернізація системи централізованого теплопостачання є пріоритетною ДКП «Луцьктепло», відтак підприємство стоятиме на позиції утримання тарифів на свої послуги в економічно обґрунтованих межах», - наголошують у повідомленні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Микола Показати IP 6 Березня 2019 22:02
Пенсія 2400 грн., а платити тільки за опалення - 3200 грн. (середня квартира). Нормально???
опа до Микола Показати IP 6 Березня 2019 22:34
Звільняй житло, перебирайся в гуртожиток...
лучанин Показати IP 6 Березня 2019 23:52
Цікаво, навіть дуже цікаво, яка зарплатня у директора "Луцьктепла, заступників, менеджерів ?
І що Показати IP 7 Березня 2019 00:10
Різниця у 700грн за 1 гкал між Франківськом та Луцьком пояснюється тією вищенаписанною "хрєнью"? А, може, місцевим князькам треба апетит зменшити?
Дмитро Показати IP 7 Березня 2019 06:10
Тут давно все ясно, і не потрібно шукати виправдання. Ціна 1 Гкал показує з однієї сторони якість роботи теплогенеруючої компанії, рівень професіоналізму керівників, а з іншої - апетити структур які хочуть "мати" на оплаті від населення. І з цим і з іншим нам, лучанам, дуже пощастило - тариф найбільший в Україні.
Споживач Показати IP 7 Березня 2019 07:42
Цей кредитний договір з ЄБРР ще вилізе "боком"всім споживачам,хто немає наразі обліку теплової енергії.А от хто відповість за це,питання?І хто надавав такі повноваження Луцьктеплу?Надіюсь це скоро "випливе"на поверхню.
Споживач Показати IP 7 Березня 2019 08:19
Останній абзац просто вражає.Уважно прочитайте споживачі(в економічно обгрунтованих межах).Які ці межі і як вони будуть змінюватися...А кредит то повертати з відсотками.А ці "хвалені"250 ІТП-це просто затягування часу і ніякого руху...Ай да Луцьктепло."Веселуха" попереду...
І ЩЕ Показати IP 7 Березня 2019 08:23
Хотілось би почути коментарі пана Недопада і депутата Козюри(комісії) щодо цього.Це дуже на часі.
Споживач Показати IP 7 Березня 2019 09:11
Людям(споживачам)закладають "міну"сповільненої дії.Взявши кредитні кошти в ЄБРР,зобовязались змонтувати 250 ІТП(є великі сумніви і не безпідставні),які до речі будуть власністю Луцьктепла і мешканці туди доступу не матимуть.І ніхто не буде зацікавлений в економії,бо кошти потрібно повернути з відсотками і"споживати" ви будете ой як багато.Але у відповідності До Закону №417-8 і рішення міськради з вересня 2016р,все спільне майно належить власникам(співвласникам)квартир і в тому числі підвали,а ІТП-це мінімум 12 кв.м.і потрібні договірні відносини,а це 75%співласників від площі квартир.В іншому разі-це легко незадоволеним оскаржити в суді,тим паче,якщо не буде договору.То як буде діятиме ДКП Луцьктепло? Цікава "арифметика",чи не так?Хотілось би почути відповіді від управлінців і керівників комунального підприємства(поки що...)???
лучанин Показати IP 7 Березня 2019 10:11
Тут вихід один: треба, щоб Генпрокурор Луценко запросив директора "Луцьктепла" на чашечку чаю.
Споживач Показати IP 7 Березня 2019 15:03
Іронізуйте й надалі,а потім ,коли Вас поставлять перед фактами,будете волати...,але можливо- це вже не матиме ніякого значення.Бо є речі матеріальні,а є фундаментальні...І на кону країна,моя Україна,можливо смішно ідіотам,які думають це пережити-блеф.Всі відповідальні за майбутнє і виживуть "сильніші" і не матеріально...Удачі всім.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus