USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Твори литовського митця допоможуть лучанину-герою АТО

13 Листопада 2014 16:22
Кошти, необхідні для операції пораненого під час АТО на Сході лучанина, зібрали під час благодійного аукціону живопису.

П’ять картин відомого литовського художника Артураса Слапшиса виставили на аукціон, що відбувся 13 листопада у Художньому музеї у Луцьку.

Як розповіла начальник управління туризму та промоції Луцької міської ради Наталія Бунда, ідея аукціону виникла у художника під час відвідин Луцька з нагоди 585-ї річниці З’їзду європейських монархів у Луцьку (тоді він презентував виставку 45 портретів правителів Великого Князівства Литовського). Оскільки литовці щиро підтримують Україну, митець вирішив продати п’ять своїх робіт з метою спрямування коштів на підтримку бійців АТО. Гроші вирішили спрямувати на потреби лучанина Сергія Федотова, юнака 1993 року народження, який у квітні був призваний на військову службу. Під час виконання службових обов’язків 29 серпня в районі Новокатеринівки, що у Донецькій області, він отримав мінно-вибухове поранення обох стоп, а також вогнепальне сліпе непроникаюче осколкове поранення грудної клітки. Сьогодні, щоб не втратити ногу, молодий лучанин потребує складної операції, що вартує до 30 тисяч гривень.

До слова, Артурас Слапшис вчора продав дві картини з аукціону у Вільнюсі, 50% виручених коштів він спрямує на потреби постраждалих під час АТО українців.

Луцький міський голова Микола Романюк зауважив, що, коли у Луцьку перебувала литовська делегація, її представники виявили бажання відвідати цвинтар у селі Гаразджа, де віддали шану загиблим учасникам АТО, похованих на алеї почесних поховань. До того ж, вчорашнє засідання Ради безпеки ООН підтверджує позицію Литви на підтримку України. Він зазначив, що сприймає цей аукціон з точки зору підтримки українського народу литовським.

На аукціон виставили роботи - «Жанна Д’Арк», «Інквізитор», «Гладіатор», «Хранитель» та «Фараон Рамзес». До аукціонного комітету, який стежив за перебігом аукціону, увійшли заступник міського голови Тарас Яковлев, начальник управління фінансів та бюджету Луцької міськради Лілія Єлова та мистецтвознавець Зоя Навроцька.

Як наголосила директор Художнього музею Зоя Навроцька, мистецтво сьогодні об’єднує людей. Вона зауважила, що у рамках аукціону представлені роботи особливого художника, який, не отримавши академічної освіти, почав навчання у зрілому віці та отримав той інструментарій, який дозволяє висловити свій погляд на мистецтво та зафіксувати свої думки в просторі мистецтва. Він опанував складний жанр історичного портрету, який відобразити на полотні складно, адже не завжди нам відома зовнішність постатей минулого.

Першим лотом стала картина «Жанна Д’Арк», що була створена у США. Картина виконана з певною мірою символізму та стала пророчою. До драматичних подій в Україні митець передбачив їх обравши стилістику, близьку до іконопису, для написання портрету Жанни Д’Арк. Він зобразив її воїном, мучеником та святим (лише минулого століття католицька церква оголосила її святою). Вона боролася за свою землю, ставши символом боротьби за свою націю. Її постать з часом була переосмислена. Як зазначила Зоя Навроцька, Україні сьогодні, як колись Жанні Д’Арк, доводиться протистояти підступному та численному ворогу, тому цей образ є символічним для українців та вселяє в них віру у те, що, з Божою допомогою, вони вистоять проти сильнішого ворога.

Картину придбав за 4 тисячі гривень Ігор Чорнуха.

Наступний лот, картина «Інквізитор», на якій зображений кат з обличчям без жодних почуттів та натовп людей, яких ведуть на страту, спочатку не знайшла великої кількості охочих придбати її. Зоя Навроцька зазначила, що твір також символічний та співзвучний з нашим часом. За допомогою експресіонізму художник сконцентрував у картині згусток емоцій, надавши статичній композиції особливої динаміки. Краплі крові, що стікають по полотну, співзвучні із кров’ю, пролитою під час драматичних подій в Україні. У підсумку, за 2500 гривень власником колекційної речі також став Ігор Чорнуха.

Картину «Гладіатор» - символічний портрет раба, який мав сильний дух та не боявся загинути на арені, придбав за 5500 гривень Олександр Хвещук. Можна провести паралель між цією картиною та сьогоденням – диктатори і сьогодні зіштовхують, немов на гладіаторській арені, народи.

Найбільше коштів вдалося отримати за полотно «Хранитель», на якому зображений символічний образ хранителя старовинного замку. За 10 тисяч гривень твір мистецтва придбав Андрій Якимів.

Останнім лотом стала написана в США картина «Фараон Рамзес». У цьому портреті автор хотів зобразити правителя з необмеженою владою. Стартова ціна картини становила 2 тисячі гривень, а власником її став Сергій Супрунюк, заплативши 7500 гривень.

Як оголосив наприкінці аукціону Тарас Яковлев, загальна сума виручених за картини коштів становила 29 500 гривень. Окрім цього, по три тисячі гривень на лікування учасника АТО пожертвували Євгеній Ткачук та Андрій Разумовський.

Таким чином, під час благодійної акції вдалося у повному обсязі зібрати кошти, необхідні для того, щоб поставити на ноги лучанина, який відстоював єдність та незалежність України на Сході.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus