USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

«Танковий» архітектор 14-ої бригади малює ексклюзивні прапори

13 Квітня 2016 16:32
Військовослужбовець 14 окремої механізованої бригади Микола Боковня малює ексклюзивні прапори. Каже: "Все життя займався архітектурою й вважаю себе архітектором”. Про це інформує БУГ.

53-річний Микола Борисович Боковня доволі відомий архітектор, який проектує в основному приватні садиби. Багато будинків у Конча-Заспі та Пуща-Водиці побудовані за його проектами.

– Я народився в Сумах, але з 1990 року живу в Києві, де закінчив архітектурний факультет Київського міжнародного будівельного інституту. Все життя займався архітектурою й вважаю себе архітектором, а ось яким, то вже судити людям. Свого часу працював в «Київпроекті», «Укрпроектреставрації». Останні кілька років я, такий собі, вільний художник, – жартує Микола Борисович. – З чого починається будинок? Все починається з розрахунків, з грамотно складеного архітектурного завдання, тобто замовник має мені чітко розповісти, що він хоче. Він має мені довіритися, аби я зміг об’ємно-посторово відтворити його бажання. І зробити це так, щоб помешкання в майбутньому було зручним і комфортним. Обумовлюємо обов’язково стилістику. На жаль, у нас більшість схильна до, так званої, архаїки, що в народі називають класикою. Але інколи трапляються замовники, які згідні спробувати щось нове. А нам, архітекторам, так хочеться працювати в сучасних стилях, в своєму стилі.

– А який ваш стиль?

– Деструктивізм, прагматизм: тобто прості форми, але дуже люблю працювати з новітніми матеріалами, поєднувати зовсім різні матеріали, які, на перший погляд, здаються абсолютно не поєднаними. Це, так зване, еко-житло.

Наша розмова триває доволі довго. Микола Борисович з захопленням розповідає про новітні технології в його професії, задумані проекти, нові стилі… А навкруги нас… танки, «Урали» інша військова техніка. І розмовляємо ми в палатці в таборі танкового батальйону 14 окремої механізованої бригади, а не в майстерні, де б годилося вести мову про стилістику архітектури.

Микола Борисович не приховує, що впродовж року «воював» з телевізором, матюкався, коли переглядав новини. А потім… Не витримав і пішов в військкомат.

-Там зі мною трапилася кумедна пригода. Я ж забув, що в інституті у нас була військова кафедра й я маю звання офіцера запасу. Попрямував у відділ, де перебувають на обліку рядові. Там мені сказали, що я не туди потрапив. Що значить не туди, обурився я?! Вже подумав, що мені й далі доведеться «воювати» з телевізором. Потім мені пояснили, що офіцери запасу обліковуються в іншому відділ, який знаходиться на іншому поверсі. Так і став я старшим лейтенантом Боковнею, який ще й контракт підписав!, – жартує Микола Борисович.

– Кажуть творчим людям нелегко адаптуватися в новому колективі, звикнути до абсолютно незнайомої атмосфери. Чи знайшли спільну мову з танкістами?

-Ви знаєте, знайшов. Бо завжди пригадую фразу з російського дитячого віршика: «Люди разные нужны, люди разные важны». Так і в нас: хлопці всі різні, тому не обходиться, звісно, без суперечок. Втім, можу впевнено сказати, що в нас справжній чоловічий колектив! Знаєте, тут у нас простіше й чесніше, аніж в колективах на гражданці.

Коли мова зайшла про прапори, які Микола Борисович малює й які є вже в багатьох містах України, здалося, що чоловік засоромився.



– Колись мої хлопці запитали, чи можу підписати прапор діткам в школу на знак вдячності за солодкі подарунки. Подумав, то чому ж не можу: кожен архітектор мусить малювати. Хоча це в мене виходить, звісно ж, не так як в художника… Мені зробили комп’ютерну роздруківку танку й намалював його на нашому українському прапорі. Потім попросив у хлопців, аби роздрукували більш детальну копію танку, БМП, БТРа. І так поступово почав удосконалювати малюнок. Знаєте, я ж таким чином підтверджую свій фах. Дуже хочу, аби руки не заіржавіли! Чесно, я просто щасливий, що маю змогу й тут, на війні, вдосконалюватися професійно!

Микола Боковня дуже прискіпливий до своєї роботи, кожнісінький штрих у нього має лягти ідеально. Не терпить поспіху, бо так, каже, вся робота піде нанівець. Коли вдень багато службових справ і не вдається викроїти годинку-другу аби малювати, чоловік робить це вночі.

Коли Микола Борисович розповідає й показує жовто-блакитні прапори із зображенням військової техніки й надписами, то здається, що це частинка душі «танкового» архітектора, як називають Миколу Борисовича в батальйоні.

Отож, коли ви побачите синьо-жовтий стяг з професійно нанесеним малюнком і підписом «14 окрема механізована бригада», можете бути певні, що це робота старшого лейтенанта Миколи Боковні.

Прес-офіцер 14 окремої механізованої бригади

Оперативного командування «Захід» лейтенант Надія Замрига
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus