USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Суддя у справі Тиводара заявив про самовідвід

21 Вересня 2017 18:35
Захисник очільника «Варти порядку» Олександра Тиводара висловив сумнів в об’єктивності та неупередженості слідчого судді Горохівського міськрайонного суду Сергія Шмідта. Зрештою, суддя перед розглядом скарги захисника на бездіяльність слідчого заявив про самовідвід.

Про це стало відомо під час судового засідання в Горохівському районному суді сьогодні, 21 вересня. Підтримати Олександра Тиводара приїхали десятки побратимів та знайомих зі Спілки воїнів-афганців Волині.

На адресу суду надійшло клопотання від начальника слідчого відділу УСБУ у Волинській області Олександра Хитрика про арешт майна. Проте захисник Тиводара Вадим Матвіїв заявив про відвід слідчому судді Шмідту. Зі слів адвоката, виникають сумніви в неупередженості судді, адже мало місце порушення процесуального закону.

Відповідно до чинного законодавства, розгляд клопотання про накладення арешту мало відбутись протягом 72 годин з моменту надходження до суду. В Горохівський районний суд воно потрапило 6 вересня, відтак розглянути її мали до 9 вересня. А в результаті розгляд призначили на 21 вересня.

«Відповідно до закону, в цьому випадку майно мали б повернути негайно. Адже ухвала судді має бути винесена протягом 72 годин з моменту надходження клопотання від слідчого, а цього вчасно не зробили. Це порушення права мого підзахисного на своєчасний розгляд справи об’єктивним судом», - зазначив Вадим Матвіїв.
Адвокат Вадим Матвіїв
Адвокат Вадим Матвіїв
Також захисник Матвіїв подав скарги на бездіяльність слідчого Хитрика через ненадання документів провадження для ознайомлення та неповернення вилученого під час обшуку майна. Скарги в суд надійшли раніше, ніж клопотання про арешт від слідчого. Але суддя спочатку призначив до розгляду клопотання про арешт, а вже тоді – скарги захисника.

«Це говорить і про упередженне ставлення до мого підзахисного і про ймовірний вплив на суддю зі сторони представників СБУ та прокуратури, які, напевне, змушують першими розглянути клопотання. Сторона обвинувачення розраховує на те, що суддя спочатку накладе арешт на майно, а тоді у скаргах захисту може бути відмовлено автоматично», - зазначає адвокат.

Проте суддя Шмідт вирішив заявити про самовідвід через висловлені щодо нього підозри в неупередженості.

«Попередньо захисник сказав, що в нього є обґрунтовані підстави вважати, що я проявляю упередженість у розгляді справи, тому я заявляю про самовідвід у розгляді скарги захисника», - повідомив суддя.
Суддя Сергій Шмідт
Суддя Сергій Шмідт
Зі слів судді, затягування розгляду скарг та клопотань трапилося через недостатню кількість слідчих суддів, які могли б розглянути цю справу. Зі слів адвоката, це дійсно так, проте через неспроможність судової та владної системи забезпечити процес відповідно до норм кримінально-процесуального кодексу не повинен страждати громадянин.

«Об’єктивно, не вистачає слідчих суддів. Але людина не має від цього страждати. Не можете організувати процес нормально – поверніть майно, як це передбачено законом», - зазначає адвокат.

Отож, опісля клопотання про відвід має розглянути голова Горохівського районного суду, тоді буде відомо, хто продовжить розгляд справи.
Олександр Хитрик
Олександр Хитрик
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus