USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Сьогодні - Преображення Господнє

19 Серпня 2012 12:00
У народі Преображення Господнє називають Яблучним Спасом. Цього дня люди не лише моляться в церкві, але й приносять для освячення плоди нового урожаю: яблука, виноград, мед тощо.

Про це пише ТСН.

Українські християни східного обряду сьогодні відзначають одне з 12-ти найважливіших церковних свят року. У цей день церквою згадується євангельський епізод про чудесне явлення Ісуса Христа у славі Божого Сина, що трапилося на очах кількох апостолів на горі Фавор. Уранці по храмах відправляються святкові літургії.

Насамкінець богослужінь священики звершують чин освячення перших плодів – нового врожаю. Традиційно віряни до кошиків вкладають виноград, мед і яблука.

В українському народі здавна прижилися кілька «неофіційних» назв для цього свята. Цей день називають Другим спасом, Яблучним спасом або й просто – Спасом.

У давнину в день Преображення Господнього існував звичай наділяти плодами бідних та вбогих. Звичаю цього дотримувалися так суворо, що коли дізнавалися про когось, хто не зробив цього доброго діла, таку людину вважали невартою уваги і припиняли з нею спілкуватися.

Для селян свято символізувало закінчення жнив та завершення літа. Цього дня примічали погоду. Якщо день сонячний та безхмарний — осінь буде сухою. Якщо дощовий — мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму. Яка погода на Спаса — такою буде і Покрова (14 жовтня).

У деяких місцях України в цей час могли вже починатися приморозки, тому й кажуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!». Колись до цього часу правовірні селяни не їли садовини, бо це вважалося за великий гріх. Церква таких вимог до вірян не висуває, проте нагадує, що свято Преображення завжди припадає на час Успенського посту.

Відтак у цей день, за уставом, дозволяється споживати рибу, олію та вино. Проте заборона на м'ясо, молочні продукти та яйця зберігається.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus