USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Шопінг-візи робитимуть через посередників

9 Грудня 2011 16:13
Перший центр прийому документів від охочих отримати Шенгенську візу категорії «Покупка речей/товарів» або, так звану, шопінг-візу відкриється у Луцькому консульському окрузі не раніше наступного року. Як розповів під час прес-конференції 9 грудня, Генконсул РП у Луцьку Марек Мартінек, за попередніми даними, такий пункт почне діяти у Рівному наприкінці лютого 2012.

Консул також додав, що відкрити усі центри прийому документів, а їх в Україні має бути 150, заплановано до кінця березня. Тож слід сподіватися, що ця послуга стане доступною впродовж цього часу й для лучан.

Марек Мартінек нагадав, що документи на отримання шопінг-віз уже мають змогу подавати мешканці Львівського консульського округу. Там діють два пункти – у Львові та Івано-Франківську.

Усі, хто прагне без особливих труднощів потрапити до ЄС, аби придбати собі там харчі, побутові речі, одяг тощо, мають звернутися до пункту прийому документів, маючи при собі паспорт і страховку. Також треба буде написати відповідну заяву, сплатити 35 євро консульського збору і ще приблизно 250 гривень організації-посереднику, яка надає послугу, - розповіли у консульстві.

Вперше шопінг-візу видають на тиждень. Потім можна претендувати на отримання такої візи, але уже піврічної або й річної. Усе залежатиме від обсягу покупок. «Чим на більшу суму було покупок у Польщі, тим більший термін буде багаторазової візи» - зауважив Генконсул.

З’ясовуватимуть обсяг покупок за чеками Tax free (система Tax free передбачає повернення податку на додану вартість, який у багатьох країнах заздалегідь закладається у вартість речей, предметів побутової техніки, в той час, як платити його зобов'язані лише громадяни тієї держави, в якому продається ця річ – «ВН»).

Збором та обробкою документів на отримання шопінг-віз, як уже зазначалося, займається фірма-посередник. Зі слів Марка Мартінека, до такого кроку поляки вдалися, щоб вирішити проблему «допомоги» в отриманні віз особами, які працюють незаконно, а також уникнути фальшування документів.

Крім того, за допомогою впровадження шопінг-віз «хочемо відрізнити справжніх бізнесменів від людей, які купують в Польщі... Ми йдемо назустріч тим, хто не займається бізнесом, але купує в Польщі одяг чи харчі… Можливо це звучить як жарт, але ми бачимо багато українців, які закуповуються у Польщі на дуже великі суми» - наголосив Генконсул.

Щодо електронної реєстрації на отримання шопінг-візи, то цим питанням опікується фірма-посередник. Тим часом он-лайн реєстрація на одержання інших категорій віз діє у звичному режимі, - розповів Марек Мартінек.

Також він наголосив, що в консульстві зацікавлені, насамперед, у тому, щоб люди, які отримають шопінг-візи в Луцькому окрузі, їхали за покупками саме до РП, хоча ця категорія віз дозволяє вільно подорожувати усіма країнами Шенгенської зони.

Чекати шопінг-візу після надання документів доведеться приблизно 5 днів, - припустив Марек Мартінек, водночас додав, що точно про тривалість очікування дізнається після візиту до Львова.

За даними Генконсульства РП у Луцьку, з початку року тут видали майже 108,5 тисячі віз українцям.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus