USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.56 10.75

Шлях України до євроінтеграції у портфелі ЄС, - Консул РП у Луцьку

28 Вересня 2013 17:36
Їй притаманний критицизм, вона доброзичлива і відкрита особа. Їй не чужий утилітаризм, тому адміністративну та юридичну спеціальність обрала невипадково. Так коротко характеризує себе Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи.
Пані Бживчи вже три місяці обіймає посаду Генерального консула Республіки Польща в Луцьку.
«Мені притаманний критицизм, але при цьому я доброзичлива і відкрита особа. Багато вимагаю від себе, але того ж самого очікую від інших. Я вихована на традиціях служіння державі та суспільству, мені не чужий утилітаризм, тому адміністративну та юридичну спеціальність я обрала невипадково. А моя професійна кар’єра? Від самого початку вона пов’язана з Міністерством закордонних справ, де я розпочинала як стажист, а згодом мені доручали відповідальніші завдання. Моя робота в Україні – це прояв довіри з боку керівництва та осіб, що розглядали мою кандидатуру на цю посаду», - розповіла «Волинському монітору» пані консул.
- Як Ви сприймаєте Україну та українське суспільство?
– Здобуття незалежності я порівняла би з вивільненням із кокона, який стримує рухи. Це ознака зрілості і підтвердження здатності самостійно існувати. Польща протягом багатьох років чекала на свою незалежність, яку кілька разів в історії у нас відбирали, а боротьба за цю незалежність була оплачена кров’ю. На мою думку, процес побудови громадянського суспільства й національної ідентичності в Україні ще не завершився. Це, звичайно, впливає на індивідуальні соціальні позиції та на спосіб сприймання українців як ними самими, так і іноземцями. Проте відчуваю також певний новий тренд – поволі виокремлюється соціальна група, яка презентує трохи інший погляд на існуючу дійсність, але й надалі сильно ідентифікує себе зі своєю країною. Це – українська інтелігенція. Варто докласти всіляких зусиль і засобів, щоб не втратити цього капіталу.
– Як можемо допомогти Україні в євроінтеграції, водночас остерігаючи перед помилками, які мала Польща, вступаючи до Євросоюзу?
Польща пройшла шлях євроінтеграції. Ми хочемо своїм прикладом підтвердити, як багато ми отримали, обираючи «європейську дорогу». Звичайно, вона не була прямою, але вигоди від євроінтеграції у багато разів більші, ніж вкладені зусилля. Наслідки процесу модернізації, який ми пройшли, можуть помітити всі, хто приїжджає до Польщі. Відбулося багато змін і цей процес постійно триває.
– Складається враження, що Україна абсолютно не готова до певних європейських цінностей...
– Але саме цьому служать різні програми та інструменти, що знаходяться в портфелі під назвою ЄС. Польща також багато отримала у сфері розвитку людського капіталу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Корінний лучанин Показати IP 29 Вересня 2013 11:14
ОДНА СУТТЄВА ДЕТАЛЬ: В ПОЛЬЩІ НЕ КРАДУТЬ І НЕМАЄ ОЛІГАРХІВ! В ПОЛЬЩІ ЦЬОГО НЕ ДОПУСТИЛИ!ДИСКУСІЯ на тему: ВСТУПАТИ УКРАЇНІ В ЄВРОСОЮЗ ЧИ НІ - вже недоречна! Зробили вибір, значить треба не звертати з цього шляху!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus