USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Шахраї вигадали ще один спосіб видурювання грошей

4 Серпня 2012 11:57
Здирники розраховують на раптовий дзвінок серед ночі та шок потенційної жертви від наданої їй інформації.

Про це пише ТСН.

Телефонні здирники вдосконалюють схеми свого заробітку. Вони вигадують історії, аби налякати людей і змусити їх до швидких та непродуманих учинків.

Нову легенду, якою користуються зловмисники, розповіла журналістам Наталія Іванова. Її батько ледь не став жертвою брехні, коли серед ночі йому зателефонував невідомий і повідомив про ДТП із його сином.

«Перевірити інформацію в 3:00 ночі не те, щоби не здогадалися – дійсно був відімкнений телефон, і перевірити не зуміли. Ці хлопці сказали, що потрібно переказати 3600 на картку, щоби уникнути міліції та всіх цих розборок», ‒ переказала жінка.

Іванова каже: якби батько мав змогу перерахувати гроші – він у ту ж мить так і зробив. Але на ранок брат Наталії зʼявився в мережі та рідня зрозуміла: їх просто намагалися ошукати. Жінка передзвонила на номер шахраїв. «Як вам не соромно: батьки – пенсіонери! Він кинув слухавку, але телефон не відімкнув. Передзвонив о 5-й вечора і сказав, що він мене знайде та вистрілить у голову», ‒ розповіла Наталія.

Міліція вже порушила кілька схожих кримінальних справ, за якими вже є затримані. Але шахрайство все одно процвітає, бо здирники – тонкі психологи і завжди дзвонять уночі. «Інформація бентежить. Людина не може зорієнтуватися та прийняти рішення, і в 10% постраждалі гроші віддають», ‒ пояснив заступник керівника ЦГЗ МВС Києва Володимир Дмитренко.

У міліції вважають, що розкривати такі злочини найбільше заважає мовчання самих постраждалих, яким незручно потім скаржитися на власні помилки.

Віце-президент спілки адвокатів Петро Бойко пояснює, що вирахувати злочинців за телефонами чи номерами карткового рахунку не так просто, як здається. Бо номер і телефон легко змінити, а в рахунок можна відкрити на фіктивну особу. «На крадений паспорт, підроблений. У Києві існують майстри, які дійсно роблять ідеально паспорти», ‒ зазначив він.

Фахівець дав кілька простих порад, як можна уникнути небезпеки стати жертвою шахраїв. І найперша з них – не втрачати здорового глузду. «Побільше випитуйте у тієї особи інформації: хто дзвонить. Перевіряйте, чи дійсно затримано вашого сина. Якщо ніхто не знає, вам повинно бути зрозуміло, що це телефонували шахраї. Проста вимога: дайте трубку моєму сину», ‒ радить Бойко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus