USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Село на Волині може вийти з сільради, щоб увійти в іншу ОТГ

30 Травня 2018 09:57
Жителі села Сільце Горохівського району збунтувалися проти утворення Мар’янівської ОТГ за їхньої участі, адже бачать себе виключно в об’єднанні з Гороховом. Впродовж року вони судилися та відстоювали свої права у різних інстанція й нині отримали підтримку Комітету Верховної Ради України з питань місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що у вересні 2017 року до Цегівської сільської ради надійшло звернення від Мар’янівської селищної ради про об’єднання в ОТГ з центром в селищі Мар’янівка. Вже наступного місяця Цегівська сільрада ухвалила рішення про згоду на добровільне об’єднання. Але жителі Сільця були обурені рішенням, мовляв, вони хочуть об’єднання з Гороховом і почали судову тяганину.

Представниця ініціативної групи мешканців села Сільце Тетяна Янюк пояснює, що таку позицію зайняли люди, мовляв, об’єднання із центром в Мар’янівці, а не в Горохові є ігноруванням інтересів односельчан та втрата якості, доступності адмінпослуг та інших соціальних благ.

«Селище Мар’янівка знаходиться на відстані 16 км автошляхами від Сільця. Прямого автобусного сполучення з Мар’янівкою немає, тільки через автостанцію міста Горохів. То який сенс сільчукам минати Горохів і їздити через нього в Мар’янівку?! А з містом Горохів у Сільця чудове транспортне сполучення, крім місцевих рейсових автобусів є транзитний транспорт трасою Львів-Луцьк. Більше того, жодна людина з села Сільце не працює в селищі Мар’янівка. Частина жителів села доїжджає на роботу в Горохів, діти там здобувають повну загальну середню освіту, займаються в Будинку дитячої та юнацької творчості, в Горохівській музичній та спортивній школах. Низка підприємців із села провадять діяльність саме на території Горохова.

Тобто зв’язків у Сільця з Мар’янівкою немає, що суперечить Методиці формування спроможних громад та ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Основним аргументом жителів села Сільце щодо об’єднання з громадою міста Горохова, є те, що зв’язки цих населених пунктів є взаємовигідні. Територіально місто Горохів за останні роки значно розширилось в сторону Сільця. При об’єднанні з Мар’янівською громадою життя мешканців Сільця значно ускладниться, оскільки ускладниться доступність до публічних послуг, які будуть надаватися на рівні ОТГ, вирішення будь-яких соціально-економічних, особистих питань буде займати набагато більше часу і потягне значні фінансові затрати з бюджету сімей», - пояснює голова ініціативної групи.

ВИРІШЕННЯ КОНФЛІКТУ: ШЛЯХ №1

Аби відстояти свої права та інтереси, жителі Сільця ініціювали внесення змін до закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» через звернення до Волинської обласної ради у листопаді 2017 року.

Волинська облрада підтримала їх і надіслала звернення у Верховну Раду.

Попри те, що такі зміни досі не внесені, однак є альтернативна пропозиція - до Верховної Ради України 22 лютого 2018 року Урядом внесено законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою», який, у разі його прийняття, заповнить всі прогалини.

ВИРІШЕННЯ КОНФЛІКТУ: ШЛЯХ №2

Втім, селяни не стали покладати надію лише на законодавчі зміни.

«Можна йти іншим шляхом: зміна підпорядкованості села Сільце, вивівши його з Цегівської сільської ради і підпорядкувати іншій раді - територіально найближчій до Сільця. Такі прецеденти вже є в Україні. Тому ми звернулися до Волинської обласної ради з таким проханням, але отримали відповідь, що наше звернення перенаправлено в Комітет з питань державного будівництва Верховної Ради для надання роз’яснень. І відповідь не забарилася. В ній йдеться, що питання зміни підпорядкованості села належать до повноважень обласної ради.

Тому ми вже надіслали звернення на сільраду та в райраду, з проханням посприяти нашому волевиявленню й клопотати перед облрадою ухвалити наш перехід в іншу сільраду. Вже була зустріч з головою сільради, він не висловив нам підтримки, хоча голова райради каже, що підтримує прагнення мешканців до іншого об’єднання. Тепер ми запланували 3 червня провести загальні збори жителів села Сільце, щоб ухвалити єдину позицію від громади. Також я говорила з головою Журавниківської сільради, вони готові нас приєднати до себе, а в майбутньому об’єднуватися з Гороховом», - каже голова ініціативної групи.

Та додає, що 28.02.18-01.03.2018 року сільською молоддю провели подвірний обхід з опитуванням жителів щодо від’єднання села від Цегівської с/р і підпорядкування іншій раді, щоб припинити маніпуляції з цього приводу.

Результати опитування - 402 людей за від’єднання. Підписались усі, до кого заходили. За даними на 2015 рік в Сільці проживає 529 повнолітніх.

ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ

Короткий витяг із відповіді Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування: «На сьогоднішній день порушене питання детально не визначене законодавством України і регулюється загальними нормами Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Положення про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затвердженого Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року, в частині, що не суперечить Конституції та законам України.

На думку Комітету, вирішення цих питань не віднесено виключно до повноважень державних органів і може здійснюватися районною, обласною радами в межах і порядку, визначених законами України. Однак, межі таких повноважень чітко не визначені. Крім того, інформуємо Вас, що питання підпорядкування населених пунктів раніше вирішувались шляхом прийняття відповідних рішень обласними радами, зокрема, Херсонська обласна рада (2013 р), Київська обласна рада (2009 р), Тернопільська обласна рада (2000 р).

Враховуючи соціальну необхідність та практику вирішення подібних питань, на думку Комітету, до прийняття закону про засади адміністративно-територіального устрою, рішення про зміну підпорядкованості населених пунктів можуть приймати обласні ради, виходячи із їх представницького статусу та компетенції».
СТВОРЕННЯ МАРЯНІВСЬКОЇ ОТГ МОЖЕ ЗАТЯГНУТИСЯ ЩЕ НА РІК

Зауважимо, Мар’янівська сільрада має намір спільного господарювання, об’єднавшись в ОТГ з такими сільрадами: Скригівська, Бужанська, Цегівська, Бранівська, Галичанська.

Щодо села Сільце, то воно перебуває у складі Цегівської сільської ради, до якої ще входять ще три села: Цегів, Широке, Борочиче. Питома вага с. Сільце в складі ради – 23%.

Голова Цегівської сільської ради Валентин Фищук не поділяє ініціативи селян, мовляв, це не справедливо по відношенню до інших, адже процес формування ОТГ доведеться розпочинати з нуля.

«Ще в 2015 році було проведено опитування усіх мешканців сільради й тоді вирішили створити Мар’янівську ОТГ. Тому ми цим шляхом і пішли, провівши усю необхідну процедуру – подали документи на ОДА, щоб далі вони йшли на ЦВК й у нас оголошували вибори. Втім, зараз виникла складна ситуацію й юридичного вирішення поки немає. Я вважаю, що розпочавши об’єднання – його варто завершити, так вирішила більшість і варто дати громаді можливість розвиватися. А коли Верховна Рада внесе законодавчі зміни, то вже зможуть і переформатовуватися самі ОТГ, тоді село Сільце зможе приєднатися до Горохова.

Більше того, якщо ж Сільце виходить із нашої сільради, то негативні наслідки будуть для всіх сільрад, які хочуть об’єднатися, адже розрахунки спроможності громади та всю документацію подавали на відповідну кількість населення, інфраструктуру та фінансові ресурси враховуючи село Сільце. Відповідно, це все доведеться робити по-новому. Як на мене, це не справедливо щодо інших людей», - вважає сільський голова.

ПІСЛЯМОВА

Якщо ж сільрада, а далі райрада не проголосують за звернення до облради, щоб змінити адміністративно-територіальний устрій в Горохівському районі, то член ініціативної групи мешканців села Сільце Тетяна Янюк не вбачає у цьому глухого кута.

«Звісно, ми надіємося на підтримку, однак, якщо взяти до уваги гірший розвиток подій, то я спілкувалася з юристами, вони пояснили, що це не стане перепоною до нашої мети. Звісно, ми йдемо шляхом, який вже проходили сільради в Україні. Однак, законодавство не врегульоване, тому за відсутності рішень на низах – ставитимемо це питання напряму перед облрадою», - каже Тетяна Янюк.

Та додає, що подібна ситуація в їх селі для Волині не унікальна, адже є ще 7 сіл, які мають подібну проблему.

Підготував журналіст Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
читач Показати IP 30 Травня 2018 11:56
А якже стаття про - Мар’янівській ОТГ дали «зелене світло» у суді для подальшого створення ? Що ніякого світла ще не було? Чи було але не повністю зелене?))))
Читачу Показати IP 30 Травня 2018 12:13
Від'єднання села від сільради не припиняє створення Мар'янівської ОТГ. Село піде і громада спокійно утвориться.
читач до Читачу Показати IP 31 Травня 2018 10:30
ха ха. Не припиняє. Ще й як припиняє. Ну призупиняє, перепрошую.
Читачу до читач Показати IP 31 Травня 2018 12:36
У всякому разі не спочатку починати
Чому Показати IP 30 Травня 2018 14:14
Чому ж немає юридичного вирішення якщо документ є з Верховної Ради. Хіба це не юридичне вирішення?
уточнення Показати IP 2 Червня 2018 17:48
Галичани і Скригове теж не хочуть спільно з Мар'янівкою господарити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus