USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.70

Руанда: майбутній Сингапур в Африці

28 Січня 2018 07:00
Коли думаєш про Африку, часто з'являється частка співчуття. Однак якщо оцінити темпи розвитку Руанди, то співчувати пора нам самим. Адже за веденням бізнесу Руанда пристойно випередила Україну і навіть наздогнала Люксембург. А за темпами розвитку вона займає 1 місце в Африці. Навчання дітей проходить з використанням інформаційних технологій, і 4G там з'явився куди раніше, ніж з'явитьсяв Україні. Саме цю невелику державу вже охрестили майбутнім Африканським Сінгапуром.

Про це йдеться у матеріалі порталу BusinessNews.

Нагадаємо, під час Всесвітнього економічного форуму, що проходить у Давосі, президент США Дональд Трамп проігнорував зустріч з Петром Порошенком, зіславшись на брак часу. Натомість Трамп знайшов час на зустріч з президентом Руанди Полем Кагаме.

Масштабний геноцид - 100 днів, 800 тисяч убитих

Останній раз Руанда була в центрі уваги в далекому 1994 році, коли за 100 днів було знищено понад 800 тисяч жителів країни.

Історія бере свій початок з часів поділу на хліборобів (хуту) і скотарів (тутсі). Перші - миролюбні і завжди були в більшості, другі були войовничими і не дивлячись на те, що поступалися в кількості, довгий час правили країною і не жаліли хліборобів. Загальноприйнятим було те, що якщо ти багатий - то ти швидше тутсі, і навпаки, якщо бідний - то хуту.

Після приходу до влади хуту в кінці ХХ століття еліту, що представляла тутсі, вигнали з країни. Згодом вона спробувала повернутися, через що почалася громадянська війна. Вона завершилася геноцидом для тутсі, які вимагали рівноправності. Сьогодні події 24-річної давності звучать як страшна історія. Але хоча в країні зберігається мир, щорічно уряд виділяє до 100 мільйонів доларів на підтримку військової сфери та армії, щоб запобігти конфлікту в разі його появи.

16 років радикального режиму заспокоїли країну

Для економіки Руанди знаковим став 2000 рік, коли до влади прийшов Поль Кагаме. Він до сих пір керує країною, розправляючись з неугодними чиновниками, журналістами і критиками. Руанда - приклад автократії, яка працює безвідмовно і успішно. За весь час правління Кагаме жодного разу не було серйозних сутичок через майнового розподілу між тутсі і хуту.

Руанда в 2 рази привабливіша для інвесторів, ніж Україна

ВВП країни становить 8,1 мільярда доларів. У 2013 інвестиційні вкладення були рівні восьмій частини ВВП - 1 мільярду доларів. Фактично, Руанда в 2 рази більш приваблива для інвесторів, ніж Україна.

Після геноциду близько 40 відсотків державних доходів країни забезпечується іноземними вкладеннями. На душу населення припадає 1800 доларів. Але навіть незважаючи на те, що поріг бідності позаду, велика частина руандійців живе менше ніж на $1,25/день.

Важливим напрямком для економіки країни є туризм, який забезпечує половину ВВП.

Гостей приваблює те, що візу сюди можна отримати просто за наявності інтернету.

Туристи називають Руанду "Комфортною Африкою". Крім розкішних умов перебування, тут можна поспостерігати за гірськими горилами, відвідати озеро Ківу - єдине в якому не водяться крокодили, а також вивчити особливості флори і фауни в регіоні, подорожуючи численими заповідниками.

Частина туристів навіть залишається в країні і відкриває там бізнес. Не дивно, адже міжнародний рейтинг Doing Business свідчить, що за легкістю реєстрації підприємства країна займає 37 місце в світі, а по простоті реєстрації власності - 12.

Східноафриканська держава знаходиться на 62 місці з 189 в загальному рейтингу. Уряд Руанди всіляко заохочує підприємницьку ініціативу.

Руанда займає 2 місце в світі після Нової Зеландії за легкістю отримання кредиту

Це сприяє розвитку приватного підприємництва, а 44 позиція у рейтингу сприйняття корупції викликає довіру і спокій у підприємців.

Іноді це пояснюють не тільки суворим режимом в Руанді, а й тим, що 64% ​​руандійських парламентаріїв - жінки, яким населення більше довіряє.

Бізнес-реформи від Кагаме: привабливі податки і вільний доступ до акціонерним звітів. Крім економічних змін були порушені і юридичні аспекти.

Зараз в Руанді функціонує система подвійного права - цивільного і загального, але країна поступово переходить на єдину систему загального права.

У 2008 році уряд прийняв ряд важливих законів, які посприяли бізнес-реформам і включили нові правила банкрутства і арбітражу. У 2009 році був затверджений новий закон про інтелектуальну власність, який підвищив відповідальність компаній і поліпшив доступ акціонерів до інформації і звітів діяльності підприємств. У 2011 році були реформовані податкова та митна система.

Податок на додану вартість становить 18%, а корпоративний податок встановлений на рівні 30%. Але існує і система знижок для зареєстрованих інвесторів.

Система мит на митниці Руанди зараз влаштована так: готова продукція - 25%; напівфабрикати - 10%; сировина - 0%.

Кавове царство - кава становить 65% від усього експорту

Руанду можна сміливо назвати кавовим царством. Хоч її частка в світовому виробництві кави незначна, але дохід від кави становить 65% від усього експорту. Для прикладу, в Бразилії, яка є лідером на кавовому ринку, частка кави в експорті становить 12%.

Також Руанда експортує деревину, колтан, вольфрам, алмази, топази і сапфіри.

Головною проблемою для видобутку копалин є відсутність надійних джерел енергопостачання. Але Руанда вже шукає альтернативні способи отримання енергії.

Програма "Бачення 2020" - країна прагне до 100% урбанізації

На даний момент більше 80% населення живе в селах. З них 70% працює в натуральному господарстві.

Оскільки рівень урбанізації в країні низький, влада ухвалила стратегію "Бачення 2020", мета якої - переорієнтація з натурального виробництва в сферу послуг.

Велика частина населення вільно користується інтернет-банкінгом, впроваджується мережа 4G, а у більшій частині школярів є свої персональні комп'ютери для використання в навчальному процесі.

Столиця Руанди не поступається Києву, а по дорогах, висвітлення і чистоті навіть обходить його

Якщо подивитися на столицю країни - Кігалі, то сказати, що це Африка, буде важко. У місті відкриті філії найбільших банків, присутні гіпермаркети від провідних мереж торгівлі, будуються бізнес-центри, нерухомість. А настільки рівних доріг, які ще й обладнані підсвічуванням, в Україні просто не знайти.

Переживши страхітливий геноцид, Руанда завдяки режиму Поля Кагаме зробила пріоритетом залучення інвесторів і туристів. Якщо темпи розвитку країни будуть зберігатися або ще більше збільшуватися, то через 15 років Африка матиме свій Сінгапур. Однак і порівняння з цим острівною державою не випадково - уряд нетерпимо до опозиції і непідконтрольним журналістам. Головними викликами для економічної модернізації Руанди залишаються слабка урбанізація і висока ціна енергоресурсів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
АК 47 Показати IP 28 Січня 2018 07:21
Висновок: Украіні не потрібні олігархі а потрібен авторітарний режим!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus