USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Розкопки на Волині принесли львівському музею нові експонати. ФОТО

8 Листопада 2012 16:30
Археологічні пам’ятки військового вжитку, знайдені на Волині, передали до фондів військового музею у Львові. Артефакти знайшли працівники пошукового загону «Відродження» під час проведення розкопок у Ковельському районі.

Про це повідомляють у Львівському регіональному медіа-центрі МО України.

Сьогодні, 8 листопада, представники пошукового загону «Відродження» передали до фондів львівського музею Західного оперативного командування кілька артефактів військового вжитку періоду Другої Світової війни.



Так, цього року працівники пошукового загону «Відродження» здійснювали розкопки у Ковельському районі. До слова, археологи виявили та перепоховали тлінні останки 38 червоноармійців 69-ї та 47-ї армій І-го Білоруського фронту, які загинули в боях в період з березня по липень 1944 року. Також дослідники знайшли останки шести солдатів гітлерівського Вермахту, які по тому передали для перепоховання представникам Жовківської організації Німецької Народної Спілки по догляду за військовими похованнями у Західній Україні.



Варто додати, що цієї осені фахівці упорядкували та відкрили меморіальний комплекс на Волині, де захоронили останки загиблих солдатів, знайдені під час польових археологічних робіт.



За словами керівника пошукового загону «Відродження» Вадима Дорофеєнка, з моменту закінчення Другої Світової війни минуло 67 років, однак, за цей час влада так і не потурбувалася про те, аби поховати безіменні останки воїнів. «Не зважаючи на те, чи то воїни Радянської армії, чи солдати Вермахту, або воїни УПА. На жаль, не знайшли належного поховання жертви найбільшої людської м’ясорубки в історії», - наголошує очільник. Чоловік стверджує, що своїми зусиллями пошуковці намагаються виправити ситуацію і відновити історичну справедливість.



Дослідивши Ковельський район, фахівці знайшли німецький польовий телефонний апарат, фрагменти ударно-спускового механізму та багнет від карабіна Маузера, так звану «капсула смерті» (особистий медальон-ідентифікатор, який видавався військовослужбовцям-червоноармійцям аж до 1942 року), а також медаль «За відвагу». Усі ці знахідки дослідники передали до колекції музею Західного оперативного командування, що у Львові.




Зі слів керівника львівського музею Сергія Паліси, знайти нові експонати для колекції закладу стає все важче і важче. Мовляв, за артефактами полюють так звані «чорні копачі». «Внесок пошуківців до колекції музею – це важливий внесок для збереження нашої історії», – зазначив директор.

Насамкінець представники громадських ветеранських організацій Львівщини нагородили працівників «Відродження» пам’ятними відзнаками за проведену військово-патріотичну роботу та збереження історичної пам’яті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus