USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Рожище обладнають велостоянками

25 Вересня 2012 15:34
До створення концепції велоінфраструктури візьмуться у Рожищах. Таке рішення прийняли на круглому столі «Розвиток велосипедної інфраструктури міста Рожище».

Однак, коли конкретно у місті з’явиться перша велодоріжка - невідомо, оскільки для реалізації задуму потрібен довготривалий та системний підхід.

Про це повідомляє Перець волинський.

Орієнтовно кожен другий мешканець Рожища має велосипед. Однак, умов для комфортного та безпечного руху велосипедистів поки що немає. Ця проблема - актуальна для всіх міст Волині, - стверджують у виданні.

Допомогти у розбудові велоінфраструктури райцентру обіцяють у Волинському інституті права та Асоціації розвитку Волині. Громадські активісти взялися за розробку концепції розвитку велоінфраструктури у населеному пункті.

Як повідомив рожищенський міський голова Афган Алієв, щороку внаслідок автопригод на дорогах міста гинуть велосипедисти, оскільки єдиної схеми руху транспортних засобів немає, а про знання правил та обов’язків на дорозі мова взагалі не йде.

«Велосипедист і на дорозі є порушником правил дорожнього руху, і на тротуарі. Там він заважає пішоходам, а там - автомобілістам. Але дуже багато людей в Рожищі користується велосипедами для того, щоб зранку дістатись до місця роботи, ввечері – додому, а в денний час до магазину. Але часто люди залишають біля тих підприємств, установ, магазинів свої велосипеди і по статистиці дуже багато крадіжок велосипедів», - зазначив мер.

Утім, коли саме у місті з’явиться велодоріжка, говорити ще рано. «Підхід до справи не повинен бути спонтанний, щоб зробити десь велодоріжку і все, не подбавши про те, що далі і обірвати її на півшляху. Це повинна бути ціла система, бо велодоріжка – це частина організації всього руху на дорозі. Нині в Україні є не дуже позитивний досвід у цій справі: або велостоянки облаштовують абсолютно неправильно, або велодоріжку будують не так як потрібно» - розповів голова Асоціації розвитку туризму Волині Юрій Моклиця.

За його словами, створення велосипедних доріжок – це справа системна: для початку потрібно опрацювати в цілому схему автомобільних доріг міста, згодом – розробити план зміни чи реконструкції вулиць, і тільки після цього облаштовувати велосипедні доріжки. Однак, за словами ініціатора проекту, єдиного механізму у розвитку велоінфраструктури в Україні досі не створили. Зокрема, аби побудувати окрему велосипедну доріжку, необхідно змінювати загальну схему руху на всій вулиці, що надто проблематично.

«Я вважаю доцільним розробляти концепції побудови доріжок для велосипедистів заздалегідь, щоб вони враховувались при плановій реконструкції вулиць. А під час капітального будівництва вулиць необхідно відразу закладати європейські стандарти і відразу продумувати як розмістити велодоріжку» - підсумував він.

У Рожищенській міській раді пообіцяли сприяти створенню концепції та її подальшому втіленню в життя і навіть брати участь співфінансуванні програми. Втілюватися ідея почне з облаштування велостоянок та розробки цілісної концепції.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
бу Показати IP 25 Вересня 2012 17:02
идиоты!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus