USD 41.05 41.38
  • USD 41.05 41.38
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.53

Різниця між календарями створює проблеми українським мігрантам.ВІДЕО

5 Травня 2013 13:15
Українці відзначають Великдень, а от іспанці вже й забули, як наприкінці березня святкували воскресіння Хрестове. За словами трудових мігрантів, різниця між юліанським та григоріанським календарями, за якими живуть відповідно християни східного обряду та західного, з кожним роком додає їм проблем.

У Валенсії, зокрема, вирішили розпочати «об'єднання» двох. Сім'я маріупольців Броневицьких розповідає, що в них завжди було по два Різдва та Великодні.

Тільки в Іспанії, кажуть, вони почали святкувати усе в один день – щоправда, наразі «в межах» своєї сім'ї. «Бог один! І Великдень один!», - говорить Галина Броневицька і додає: «В мене чоловік - католик. Так що ми наполовину завжди святкували і католицький, і православний Великдень». Перейти на григоріанський календар і для зручності святкувати Різдво та Великдень в один день із тутешніми католиками священик УГКЦ в Іспанії Василь Бойко своїм прихожанам-українцям запропонував щойно прибувши на парафію до Валенсії – ще вісім років тому.

«Людина зможе відпочити і більше проникнутися духом свята, бо коли йдеться до праці, який вже там дух свята?! Для наших людей не такі вже й прості роботи тут. Проти Бога це нічого, бо є важливим святкувати Великдень. А обряд і календарі – це завжди людські установи. Календар завжди може змінюватись», - говорить отець Василь. Але тоді він наштовхнувся на категоричне «ні».

Нині ж думка більшості українців у Валенсії змінилася. Отець Василь припускає: «Бо щонайменше половина наших трудових мігрантів збираються назавжди залишитися в Іспанії». Категоричними противниками «святкового об'єднання» залишилися переважно літні люди, що рано чи пізно планують повернутися в Україну. Священик обіцяє, що перехід на спільне святкування великих релігійних свят разом із католиками буде поступовим: почнеться з цього Різдва, а потім послідує і Великдень, тим більше, що наступного року Христове Воскресіння у католиків і православних і так збігається. Для запеклих же противників такого об'єднання обіцяє і далі правити за юліанським календарем – навіть якщо таких залишаться одиниці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
МО Показати IP 5 Травня 2013 16:35
Точно така проблема i в Iталii. Давно потр1бно об"еднати свята. Вс1 ми християни.
ЧМО Показати IP 5 Травня 2013 22:04
Скоро зеки з Росією обєднають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus