USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.75

Релігійні общини виконують соціальну функцію держави, – Констанкевич

20 Липня 2017 08:00
Гостро постає проблема відсутності відпочинку у дітей із сільської місцевості. У Маневицькому районі, аби заповнити цю прогалину, священики Колківського благочиння Волинської єпархії Української православної церкви щороку організовують табірний відпочинок для дітей у селі Озерне Ковельського району.

Про це повідомляє прес-служба волинського УКРОПу

За даними Держпродспоживслужби, від початку літа в Україні заклади оздоровлення та відпочинку відвідали близько 700 тисяч дітей. В українських реаліях таке оздоровлення малечі здебільшого забезпечують громадські організації, благодійні фонди та релігійні общини.

Благочинний Колківської округи протоієрей Петро Бугайчук зауважує, що окрім оздоровлення, місія цього табору розповісти малечі про Бога, про добро та справжні цінності в житті людини.

«Батьки із задоволенням відправляють дітей у наш табір. Сільські діти багато працюють, проте сім’я часто не має коштів, аби оздоровити дитину у таборі чи санаторії. Ми ж пропонуємо цікавий та корисний відпочинок за символічну суму. Зранку і ввечері молимось. Розповідаємо малечі про важливі життєві цінності і ставимося до них, як до рівних, живемо тут однією дружньою сім’єю. Лише власний приклад є найкращим вихованням як у суспільстві, так і всередині сім’ї», – розповідає отець Петро Бугайчук.

Те, що діти в захваті від християнського табору «Джерело», свідчить кількість відпочивальників на зміні 2017 року – це 230 юних маневичан із дванадцяти населених пунктів району.


Розмістився табір на березі мальовничого озера. Упродовж тижня проживати діти та вихователі будуть у туристичних палатках, а харчуватись на польовій кухні. За кожною організаційною сферою тут закріплений відповідальний святий отець. Вартість перебування у таборі – 200 гривень.

Програма заходів, як для семиденного перебування, дуже насичена – майстер-класи з виготовлення магнітів, чохлів для телефонів, вивчення техніки пішохідного туризму, крос-похід, станційна гра, виготовлення каное. В проміжках між цими заходами діти зможуть грати у футбол та волейбол, плавати, займатись загоновими справами.

Головним організатором цього таборування щороку є священик Михайло Анісімов.
Він розповів, що робота для проведення такого відпочинку розпочинається за два місяці.

«Функціонування цього табору – колективна праця. Серед наших священиків є люди різних професій, це стає у нагоді при організації. За кожним загоном закріплені вожаті – молоді люди, які відвідують православний клуб у Колках. Вони з радістю допомагають нам доглядати за малечею. Цього року ми приймали до табору дітей від 10 років. В нас цього року тема – дари духа святого. Обов’язково біля багаття ми будемо говорити про ці дари. В першу чергу, треба пояснити, для чого нам отримувати ці дари, що вони нам дадуть, це будуть духовні бесіди», – зазначає отець Михайло.

У перший день – відкриття табору з різних сторін чути репетиції представлення загонів. Один із них називається «Вермішель». Вожатий Максим Потієвич повторює з малечею загоновий девіз. Хлопець тут уже третій рік поспіль вожатим.

«В моєму загоні 18 дітей 12-13 років. Постійно треба слідкувати, аби вони не йшли самі до води та були у межах табору. Сподіваюсь, що відпочинок вдасться і діти залишаться задоволеними», – каже Максим.

Ілля Горбач також один із відпочивальників загону «Вермішель». Хлопець тут втретє. Найбільше юнак очікує на риболовлю, адже взяв із собою вудку, також сподівається, що можна буде вдосталь поплавати та цікаво провести час.

Софія із села Комарове теж у християнському таборі не вперше.

«Мені дуже подобається тут відпочивати. Друзів маю ще з минулих років. Проте, думаю, знайду й нових. Кожного року організатори вигадують нові заняття, тому сумувати не доводиться. До того ж надзвичайно смачно годують», – ділиться враженнями Софійка.


На відкритті табірної зміни побувала народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич. Ірина Мирославівна зазначила, що така форма літнього дозвілля для дітей їй до душі, адже й сама у дитинстві неодноразово відпочивала у таборах.

«За рахунок держави оздоровлюється невелика кількість дітей, які, зазвичай, мають особливі потреби. Тому для них організовують лікувальний або ж реабілітаційний відпочинок. 90 % маленьких українців можуть лише мріяти про літній табір та сподіватись на те, що батьки віднайдуть на це кошти. В іншому випадку підключаються громадські організації, благодійні фонди та релігійні общини.

До прикладу, за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» табір «Артек-Буковель» відвідало понад шість тисяч волинських школярів, – зазначає Ірина Констанкевич. – Надзвичайно важливо, що існують такі люди, як священики Колківського благочиння. Вони по суті перебрали на себе соціальну функцію, яку мала б виконувати держава. Тому ми із задоволенням підтримала таку гарну їхню ініціативу та надали кошти для придбання канцелярії, яка буде використана на організацію дозвілля, подарували дещо із спортінвентарю. Оскільки це щорічне таборування, то м’ячі та сітки обов’язково стануть у нагоді неодноразово.

Люди, які роблять таку благородну справу, повинні мати підтримку не лише від прихожан, але й від влади. Тут не постає питання тієї чи іншої церкви, тут постає питання того, що повинно бути найважливішим для усіх – здоров’я дітей».

На пам'ять Ірині Мирославівні діти подарували зроблений власноруч оберіг, в якому написані пріоритетні цінності в житті людини. Парламентар пообіцяла прикрасити подарунком кабінет у Верховній Раді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus