USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

«Прип’ять-Стохід»: мандрівка журналістів волинською амазонією

7 Червня 2016 17:33
Національний природний парк «Прип’ять - Стохід», розташований у Любешівському районі Волині, – місце незайманої природи та скарбниця безцінних туристичних перлин, про які, щоправда, знають далеко не всі. Аби популяризувати туристичні можливості краю, для волинських журналістів організували прес-тур на територію національного парку, - повідомляє Волинський інформаційний портал.

Розпочалася захоплива мандрівка із екскурсії до невеличкого поліського села Бучин, до якого щороку паломницькими шляхами приходять тисячі вірян. Адже тут, у селі, просто посеред болота стоїть церква, де зберігається чудотворна ікона Бучинської Божої Матері, відома зціленням чималої кількості людей. Історії про святиню, у які нелегко повірити, розповів журналістам Благочинний Любешівської округи Української Православної Церкви протоієрей Анатолій Шкара.



Зокрема, він розповів історію про те, як у далекому минулому місцеві жителі помітили серед заплави річки Стохід незвичайне сяйво. На тому місці й була знайдена ікона, і скільки б не забирали її звідти, влна все одно опинялася знову там. Тож просто посеред болота збудували церкву, яку, до слова, у радянський період використовували як склад для зерна. Нині ж до святині їдуть з усіх куточків України, Білорусі і навіть Росії.



Опісля розповіді священнослужителя та відвідин храму села Бучин журналісти мали унікальну нагоду проходження частини туристичного маршруту із цього ж села до села Сваловичі річкою Стохід на байдарках. Мабуть, найбільше волинських медійників вразило унікальне поліське село Сваловичі, яке немовби зупинилося у плині часу. Дерев’яні хатки і господарські будівлі покриті очеретяною стріхою, замість парканів – тин, на якому досі сушать глиняні глечики.

Невеличке село розкидало свої подвір’я вздовж мальовничого берега Прип’яті. До слова, біля самої річки працівники національного природного парку «Прип’ять – Стохід» облаштували зоологічний стаціонар для вивчення поселення птахів. До речі, окрім науковців у будиночку стаціонару всього за 50 гривень на добу можуть зупинятися і туристи, що приїхали до легендарного етнографічного села Сваловичі.

Вражені невимовною красою поліської глибинки, журналісти вирушили до наступної екскурсійної локації – села Люб’язь з однойменним озером. Впродовж мандрівки начальник відділу рекреації національного природного парку «Прип’ять – Стохід» Віталій Веремчук розповів, що парк налічує понад 230 різних видів птахів. Усього ж тут 84 види тварин та 42 види рослин, занесених до Червоної книги України.

До речі, для прикладу, половина всієї української популяції очеретянки прудкої зосереджена саме на території парку. А ще це єдине в Україні місце гніздування синиці білої, яка до слова, зображена на емблемі парку. Зрештою, об’єднані спільною думкою про те, що північна частина Волині – місце, до якого варто знову і знову повертатися, журналісти неохоче вирушили до Луцька.



Іванна Рудишин
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 7 Червня 2016 18:16
де журналісти взяли плавні засоби,за який кошт бенкет,звичайно відповіді не буде,за які гроші ,не стидно нікому
Ананіму до Анонім Показати IP 7 Червня 2016 21:14
А це не твого ума діло, свої проблеми вже всі повирішував??? А фотографу, вибачте, двойка. Певно перший раз фотоапарат до рук взяв.
Церковна миша до Анонім Показати IP 8 Червня 2016 14:01
Кожного року, по-моєму, у червні місяці на Любешівщині проходить регата, а саме заплив на байдарках від с.Сваловичі (перейти через болото і Ви в Білорусії) до озера Люб"язь в одноіменному селі. Це вже не просто регата, а народний фестиваль. Приїжджайте в гості і Ви покатаєтесь на байдарках, а в с.Любязь можете за смішні гроші відпочити краще ніж на розпіареному Світязі.
Кусто Показати IP 7 Червня 2016 21:59
Інтересно, чи у волинській Амазонії водяться поліські крокоділії ?
Церковна миша до Кусто Показати IP 8 Червня 2016 14:04
Крокоділії - ні, а ось комарі такі, що зажмеш в кулаці, а в нього лапи стирчать.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus