USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Провал атестації поліції: на Волині членів комісії критикують у суді

16 Червня 2016 15:28
Пристрасті навколо атестації колишніх міліціонерів, начебто, потрохи вляглися. Але минулого тижня українські активісти на брифінгу в Києві заявили про вихід з атестаційного процесу. З їх слів, атестація перетворилася на «показуху», зокрема, через недосконалість Інструкції про проведення атестації, - інформує «Волинська правда».

Свого часу на теренах волинських ЗМІ публікували детальний розбір, чому цей процес був завідомо провальним: сама нормативна база залишила чимало «дірок» для того, щоби обійти атестацію. Наразі ж акцентуємо ще на одному аспекті: хто ж саме атестував поліцейських. Бо ж, коли в столиці активісти відмовляються від участі у настільки невизначеній процедурі, присутність деяких активістів у луцьких атестаційних комісіях викликає безліч запитань: на яких підставах, враховуючи який досвід, та чому некомпетентних осіб уповноважують для оцінки роботи правоохоронців.

У розпорядженні видання «Волинська правда» – звукозапис судового засідання по справі за позовом начальника Луцького відділу поліції Ігоря Муковоза. Під час цього засідання суддя допитав членів атестаційних комісій, зокрема, представника апеляційної комісії Антона Бугайчука.

Так, згідно з Інструкцією, до складу атестаційних та апеляційних комісій можуть бути включені працівники підрозділів кадрового забезпечення, Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України, практичної психології та інші працівники апарату Національної поліції України чи органу поліції, а також за згодою народні депутати України, працівники МВС, громадських, правозахисних організацій, представники проектів міжнародної технічної допомоги, громадськості та засобів масової інформації (за їх згодою).

Отож, суддя поцікавився, як Антон Бугайчук втрапив до складу комісії. З його слів, головний редактор видання, в якому він на той час працював, а заодно і член атестаційної комісії, повідомив, що звільнилося місце.

«Головний редактор мого видання повідомив, що є вакансія. Я погодився. Він оформив документацію, яку я передав. Потім у мене була співбесіда з фахівцями ІСІТАР», - так розповів про процес входження до лав атестаційної комісії Бугайчук.

Однак варто зауважити, що видання, в якому працював Антон Бугайчук – Волинське Агентство Розслідувань, не зареєстроване як інформаційне агентство або як засіб масової інформації, а отже він не вважається журналістом в розумінні чинного законодавства України. Отож, в якості кого увійшов до комісії Антон Бугайчук – як представник засобу масової інформації, яким він не був, чи просто як представник громадськості - невідомо.

Згодом суддя поцікавився освітою та професійним досвідом свідка: «Вам 22 роки, ви ще студент і перед вами сидить особа трошки старша за вас, і з більшим професійним досвідом. Якщо співвіднести ваш вік, кваліфікацію, ви вважаєте, що можете об’єктивно оцінити цю людину?».

На що була відповідь: «Кількість років і те, що називається життєвим досвідом, - не переконливий аргумент. Об’єктивним є той факт, що система правоохоронної системи є досить корумпованою».

Але ось фактів про корумпованість саме Ігоря Муковоза в Антона Бугайчука, як він сам зізнався, не було. Натомість для нього показовим була діяльність валютників у центрі Луцька.

«Як на мене, питання незаконних валютних операцій є показовим. Тривалий час у Луцьку не ведеться боротьба з цими правопорушеннями», - пояснював свідок.

Однак Антон Бугайчук «забув» згадати, що з листопада 2015 року відділ з боротьби з економічною злочинністю перестав підпорядковуватись Ігорю Муковозу і перейшов у підпорядкування безпосередньо до міністерства. Та, як можемо бачити, і до цього часу валютники спокійно працюють. І не змогли завадити їм ні патрульна поліція, яка працює з грудня минулого року, ні перепідпорядкований міністерству відділ з боротьби з економічною злочинністю.

Коли суддя запитав, скільки часу в членів комісії було для того, аби підготуватися до співбесіди та вивчити документи, то отримав відповідь: хвилин 10. На що суддя здивовано зауважив: до кожного судового засідання він має готуватися щонайменше декілька годин, аби вникнути в суть справи. А ще цікавився суддя досвідом члена апеляційної комісії та освітою.

«Кількість років і те, що називається «життєвим досвідом» - непереконливий аргумент», - знову доводив свою правоту член атестаційної комісії. А ще пояснив: голосував він згідно з «власними переконаннями», що суд, очевидно, прийняв як свідчення суб’єктивності рішення.

«Я керувався нормативними актами, але я приймав рішення згідно з власними переконаннями. На мою думку, той факт, що людина з 1997 року працювала в правоохоронних органах, свідчить про негатив. Тому що, на мою думку, для ефективної роботи правоохоронних органів нам потрібне оновлення цієї структури», - переконував Антон Бугайчук.



Відео показів Антона Бугайчука та його «професійних відповідей» – в сюжеті Громадського. Волинь на 2 та 4 хвилинах

Ймовірно, саме незрозумілість процедури відбору, невеликий досвід і невисока кваліфікація членів комісій, ймовірність суб’єктивності та незначна підготовка до співбесід, дала ще одну причину суддям скасувати рішення атестаційних комісій.

Зокрема, начальник Луцького міськвідділу Ігор Муковоз саме так і поновився на посаді.

Нагадаємо, атестаційна комісія оприлюднила результати атестації, згідно з якими, начальник Луцького міського відділу поліції Ігор Муковоз підлягає звільненню зі служби в поліції через службову невідповідність. Ігор Муковоз оскаржив таке рішення, подавши апеляцію. Проте апеляційна комісія залишила рішення атестаційної без змін.

28-го квітня Волинський окружний адміністративний суд поновив Ігоря Муковоза на посаді. Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські новини, 4 травня Ігор Муковоз повернувся на роботу і приступив до виконання обов'язків начальника Луцького відділу поліції.

ЧИТАТИ ЩЕ: «УСІ ВВАЖАЮТЬ, ЩО БУДЬ-ХТО МОЖЕ ДАВАТИ ОЦІНКУ ПРАЦІВНИКУ ПОЛІЦІЇ», - МУКОВОЗ

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
манька Показати IP 16 Червня 2016 15:59
бабло перемагає зло... ось і вся правда...
Яструб Т.М. Показати IP 16 Червня 2016 16:19
Мені це нагадує слова із байки Крилова , а судді хто ....
пророк Охрім Показати IP 16 Червня 2016 16:30
Я не є прихильником Муковоза. Але, закидати йому (і, мабуть, іншим працівникам) те, що вони працюють у міліції з 1997 року, є повним невіглаством і, пробачте, дурістю. Вже і так з поліції позвільнялися опери і слідчі, які були дійсно професіоналами у своїй справі. На їх місце прийшла молодь, яка не знає елементарного - як правильно розмовляти з людьми, як поводити себе у різного роду ситуаціях. Подібні Бугайчуку "реформатори" просто розвалили систему міліції (поліції). І нічого не запропонували взамін. Результати роботи недоучок - рефоорматорів бачимо сьогодні. А буде ще гірше.
лучани Показати IP 16 Червня 2016 16:34
Старі судді не зможуть існувати без ментів, тому і витягують оборотнів
Азаза Показати IP 16 Червня 2016 16:39
НІколайчук вже достав! ну чесно рєбята! шо то за двіж? Хто він такий шоб рішати чи звільняти чи ні чи профприодний чи ні. так само як доманська климчук (баба-мужик) і прочі. Один он вопше з пістолєта стриляти почав по людях як і його помошнічок. Хай пропрацюють в ораганах 20 років і то не старшим куди пошлють як в гшрі (бомжів ганяти) а вивчиться на оперативника, прокормить сімю за 2000 в місяць, і ще й розкриваємость зробить! а потім тільки зможе откривати пельку на чужу петельку! і вирішувати кому можна а кому ні) Слава Україні!
Лучанин Показати IP 16 Червня 2016 17:05
Шпига це твоя помилка
Пси***тр Показати IP 16 Червня 2016 17:19
Таке враження, що ці члени комісії ( бугайчук) шизофренікі.
321 Показати IP 16 Червня 2016 17:27
Диванні активісти...
Григорій Показати IP 16 Червня 2016 17:40
Хто по вашому повинен оцінювати роботу міліції - самі менти? Чи можливо ті люди, які платять податки на їх утримання, тобто громада міста . Хто платить , той і замовляє музику ...так..
Василь до Григорій Показати IP 16 Червня 2016 20:17
Міліція працювала і працює, незалежно від назви, на замовлення і за бабло тих хто їй платить. Платить громада міста? Ви впевнені? А от вони вважають що мерія! Громада має управу на мерію? Ні!!! От спочатку треба зробити так щоб містом управляла громада, а не чиновники управляли громадою, тоді Ви будете праві. Просто "громада", як завжди, не з того почала, нажаль.
Ветеран МВС Показати IP 16 Червня 2016 18:28
Муковоз звичайно не ангел! Але давайте об'єктивно оцінимо атестацію. Лапін та Шпига в кабінетах обрали членів атестаційних комісій. Вони представники громадськості, тоді чому серед всіх хто мав намір стати членами комісій одні не зовсім адекватні Вальчуку ніколайчуки бугайчуки. Це еліта громадськості області.вони можуть давати оцінку полковникам, люди зупиніться. Шпига від проституток став генералом саме за це стояв Майдан. Чи може щоб Лапін з Вальчуком стріляли з пістолетів.Прийдуть кращі хто. Нові патрульні з зарплатню вдвічі більшою від оперативників- це реформа. Затія ще може патріот України. Лучани Ваш вибір Лапін - не жалкуєте. Шпига ти...піда
правда Показати IP 16 Червня 2016 20:26
Шановна громадо коли ми вже всі піднімемось і погонемо цю сволоч Шпигу, який розвалив поліцію. По області почалися розбої, грабежі, квартирні крадіжки, які втричі більше ніж у минулих роках. А воно сидить тільки про тьолок думає п**ло. Люди схаменімся бо будемо боятись скоро вийти в туалет у вечері
Віра Показати IP 17 Червня 2016 10:32
все-таки не ясно як Бугайчук, це юне обдарування з милим іронічним поглядом, потрапив до складу комісії. круто, що є такі редактори видань, які влаштовують своїх працівників у атестаційні комісії. От Бугайчук виступає проти корупції. А що його рішення про включення до складу комісії не є ознакою договорняків? Теж мені комісія, в яку запрошують по знайомству і спільному місцю роботи. Котлюк би ще в комісію запросив свою дівчину чи родича. Вражає самозакоханість і самовпевненість таких юних обдарувань. А те, що Бугайчук працює в Гузя є його послідовною принциповою громадянською позицією? Те, що Гузь є частиною влади, яка завалила боротьбу з корупцією, реформи і обдирає народ, його не турбує? Те, що Бугайчук помагає таким як Гузь вішати лапшу народу і неясно звідки брати гроші на фонд Прибужжя - це в нормі. нє, я понімаю активність громадянина - це чудово. Але будьте послідовні. А то виходить: редактор інтернет видання влаштував в атестаційну комісію свого підлеглого". антикорупційно і по-новому? правда ж?
Саша Показати IP 17 Червня 2016 18:29
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus