USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Про інклюзивну освіту на Волині поки говорити рано?

19 Червня 2012 15:53
Батьків маленьких неповносправних волинян найчастіше непокоять невизначене майбутнє цих дітей, а також брак коштів на догляд і соціальну ізоляцію дітей-інвалідів. Вирішити ці проблеми покликана інклюзивна освіта, коли б дітлахи з особливим здоров’ям виховувалися й навчалися разом зі здоровими.

Про особливості впровадження такої освіти на Волині йшлося 19 червня під час засідання за круглим столом «Реалізація прав дітей з інвалідністю. Впровадження інклюзивної освіти у Волинській області».

Учасники заходу – керівники спеціалізованих навчальних закладів області, лікарі, психологи, представники громадських організацій, а також чиновники-освітяни і батьки неповносправних діток.

Під час засідання вони намагалися з’ясувати, чому в Україні й на Волині зокрема, поки важко говорити про доступність дошкільних та загальноосвітніх закладів для навчання й виховання дітей-інвалідів.

Так, завідувач обласної психолого-медико-педагогічної консультації Тамара Мазурик зауважила, що більшість її колег, які працюють у районах, не мають освіти дефектолога, хоча це – вкрай важливо.

Відповідної освіти не має й більшість учителів, які працюють удома з неповносправними дітьми, - констатували учасники засідання.

Щоправда, за словами методиста Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Вікторії Коць, із вересня у вишах України буде запроваджено спецкурс «Вступ до інклюзивної освіти».

У більшості закладів невирішеним залишається й питання архітектурної доступності до навчальних закладів. Та, як констатувала заступник начальника управління освіти і науки ОДА Валентина Загрева, більшість питань щодо впровадження інклюзивної освіти потребують значних матеріальних витрат. То ж залишається сподіватися, що ситуація поліпшиться. Крім того, зі слів чиновниці, надзвичайно багато змін потребує законодавство і освітянські програми роботи з дітьми-інвалідами.

Поки ж, як наголосила, Тамара Мазурик, усі успіхи у навчанні та вихованні маленьких неповносправних волинян залежать від ентузіазму тих, хто щодня працює з цими дітьми.

Поки питання впровадження інклюзивної освіти вирішується повільно, батьки дітей з особливим здоров’ям бідкаються про невизначеність їхнього майбутнього, нарікають на брак коштів на догляд і соціальну ізоляцію цих дітей. Такі результати опитування, учасниками якого було близько півтори сотні родин обласного центру, які виховують дітей-інвалідів, оприлюднила фахівець управління освіти Луцької міськради Ольга Матвійчук.

З її слів, на наявність цієї проблеми вказало більш як 40% опитаних. На запитання, чи залучена дитина до будь-яких форм позашкільної роботи, дозвілля, половина опитаних відповіла, що ні. 18,5% батьків заперечують індивідуальну форму навчання, як оптимальну для навчання своїх дітей, водночас 67% батьків готові віддати свою дитину до звичайного навчального закладу за умови впровадження там інклюзивної освіти.

Про один з таких закладів у місті Біла Церква – дитячий оздоровчий центр «Шанс», де повністю налагоджене спільне навчання діток, - розповіла заступник директора закладу Тамара Луценко.

Завершилося обговорення теми впровадження інклюзивної освіти підписанням переліку заходів, якими слід поповнити регіональну програму «Обласний план дій із виконання Конвенції ООН про права інвалідів».

Зауважимо, що наразі на Волині функціонують 11 спеціалізованих навчальних закладів для неповносправних дітей. Прихильники впровадження інклюзивної освіти прагнуть, аби діти-інваліди отримали змогу навчатися й виховуватися в будь-якому навчальному закладі за вибором й відповідно кожен такий заклад був би готовий прийняти дітей із різними діагнозами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus