USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Прах легендарного льотчика з Волині перевезли до Грузії

26 Квітня 2012 18:31
Нещодавно останки Героя Радянського Союзу, гвардії майора Чічіко Бенделіані (на фото) перевезли на Батьківщину – до Грузії. Але ім’я пілота назавжди поріднилося з селищем Голоби, де він був похований в 1944 році.
Про це 26 квітня повідомляє ПроКовель.
У Голобах ім’ям Бенделіані названо одну з вулиць селища та районний будинок культури. У місцевій загальноосвітній школі діє історичний музей. В його експозиції чільне місце займають і матеріали про легендарного льотчика, який здійснив понад 400 бойових вильотів, особисто збив 12, а в групі – 20 ворожих літаків.
Завідувач музею і вчитель історії Олена Оришкевич пригадує, як у травні 2008 року вона проводила екскурсію для дочки героя – Джульєтти Бенделіані та членів делегації з Грузії, які прибули в Голоби з місією перепоховання останків Чічіко Бенделіані на його історичній батьківщині.
Питання про перепоховання Героя Радянського Союзу, який загинув в липні 1944-року неподалік від села Битень Ковельського району і був похований у Голобах на кладовищі, вирішувалось на міждержавному рівні тривалий час. І все ж, завдяки наполегливості Джульєтти Бенделіані, це стало реальністю. Останки льотчика перепоховали на Сабурталінському кладовищі в Тбілісі. Але ім’я пілота назавжди поріднилося з селищем Голоби.
Більше того – на вулиці, названій на честь легендарного льотчика, вже підростають нові герої. Маленька Аня Войціховська кілька років тому врятувала з крижаної ополонки свою подругу – Іринку Коренгу і стала лауреатом всеукраїнської акції «Герой-рятувальник 2009». Дівчинка зізнається: про відвагу і сміливість багато чула в школі, коли велась мова про Чічіко Бенделіані.
І після перепоховання останків Чічіко Бенделіані в Тбілісі, голобчани не поривають зв’язків з родиною героя.
В Грузії також гідно вшанували пам’ять Чічіко Бенеделіані. Його ім’я носить одна з вулиць Тбілісі та сільськогосподарський технікум у рідному селищі героя – Чохатаурі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ДПЗ Показати IP 26 Квітня 2012 22:29
Вся правда про Бенделіані.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus