USD 41.40 41.80
  • USD 41.40 41.80
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.80

Польські харцери із загону «Волинь» пройшли дорогами предків. ФОТО

11 Жовтня 2013 10:44
Харцерський загін «Волинь» взяв участь у поході «Вересень 1939. Шляхом захисників польських кордонів». Разом із харцерами мандрував Анджей Журовський, син Антонія Владислава Журовського, командувача батальйону Корпусу охорони прикордоння «Березне». Повідомляє Волинський Монітор.

Учасникам походу вдалося відвідати райони укріплень та місця, де діяв Корпус охорони прикордоння (КОП): Здолбунів, Рівне, Житин, Антонівка, Поляни, Березне, Журно, Тинне, Сарни, Малинськ. Це була зворушлива подія для Анджея Журовського, оскільки він уперше був на Волині, де служив його батько. На зустрічі з харцерами він розповідав про батька, його діяльність, а також про своє життя у Швеції, де проживає майже 30 років.

Антоній Владислав Журовський (на фото зверху), батько Анджея Журовського, народився 26 червня 1893 р. у місті Ілжа. Закінчив Гімназію ім. Адама Міцкевича у Вільнюсі. Був учасником війни 1920 року. У 1922 р. закінчив Школу підхорунжих піхоти у Варшаві, був також випускником торунських курсів обслуговування великокаліберного кулемета і бронетанкового озброєння, стрілецьким інструктором та викладачем в Школі підхорунжих саперів і бронетанкового озброєння, у своєму полку – командувачем роти великокаліберних кулеметів і стрілецької роти. У 1932 р. отримав звання капітана, в 1938 р. – майора. Командував батальйоном КОП у Людвіполі.
У вересні 1939 командував батальйоном КОП «Березне», де чинив опір радянським окупантам. Брав участь у багатьох сутичках і битвах, у тому числі біля населених пунктів Березне, Степань, Рафалівка, Маневичі, Ратне, Витичне та в битві під Коцьком. Після капітуляції дістався до Варшави, де воював у підпіллі під різними псевдонімами, наприклад, під псевдонімом «Бляхарський». У 1943 році отримав звання підполковника. Після того, як Варшаву зайняли «совєти», Журовського заарештували і двічі засудили до смертної кари, яку згодом замінили на 10 років ув’язнення. Із 28 листопада 1983 р. керував Товариством солдатів АК Шостого округу Прага. Помер 29 липня 1988 р. у польському Прушкові.
Антоній Журовський отримав багато державних відзнак. У Варшаві, на Новій Празі, є сквер, який носить його ім’я. У 1999 році тут поставили пам’ятник останньому командувачу AK на Празі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus