USD 41.05 41.38
  • USD 41.05 41.38
  • EUR 41.30 41.55
  • PLN 10.55 10.70

Поляки презентували волинським рятувальникам сучасне оснащення

20 Вересня 2016 16:46
Засоби захисту, що допоможуть зробити роботу пожежників безпечнішою, демонстрували у Луцьку. Водночас обговорили питання придбання автодрабини, яку могли б використовувати для гасіння пожеж у багатоповерхівках. Можливість її купівлі розглядатимуть у рамках співпраці з польським містом Замостя.

Про це йшлося під час зустрічі з керівником добровільного пожежного товариства Мазовецького воєводства у Луцьку 20 вересня.

У рамках зустрічі з представниками обласної ради та керівництвом управління ДСНС обговорили питання співпраці з Польщею у сфері пожежної охорони та можливість придбання якісного оснащення для волинських надзвичайників.

Як зазначив начальник управління ДСНС у Волинській області Володимир Грушовінчук, у рамках транскордонного співробітництва залучають кошти ЄС для укріплення матеріально-технічної бази підрозділів пожежної охорони і рятувальної служби Волинської області. В умовах децентралізації передбачене створення об’єднаних територіальних громад і добровільних формувань для ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру. Сьогодні у Луцьк прибув представник саме добровільного пожежного товариства, які дуже розвинуті у Польщі. Волинським рятувальникам демонстрували засоби захисту, що сприяють безпеці пожежників.

Перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик зауважив, що в основі польської системи рятувальної служби лежать добровільні об’єднання, що отримують співфінансування здебільшого з місцевих бюджетів, на рівні місцевих громад. Такий досвід, з його слів, логічно переймати в Україні після завершення адміністративної реформи.
Як пояснив керівник добровільного пожежного товариства Мазовецького воєводства Богдан Марковський, сьогоднішня зустріч пов’язана з попередньою зустріччю у Польщі, де презентували продукцію шведського підприємства, що виготовляє рукавиці для усіх рятувальних служб в різних країнах світу. Рукавиці виготовляють зі шкіри північних тварин, яка ефективніша в умовах морозу.

Водночас, польський та український ринок заповнений китайською дешевою продукцією, яка швидко псується. Відповідно, купуючи таку продукцію, протягом декількох років доводиться викласти більше коштів, ніж вартувала б якісна річ, спроможна служити тривалий термін. Своєю чергою, з його слів, Люблінська фабрика випускає найновіше взуття для пожежників, яке він рекомендував придбати волинським рятувальникам.

Він наголосив, що Європейський союз на перше місце ставить порятунок людини, незалежно від її поглядів чи політичних переконань. Відповідно, потрібно дбати про безпеку працівників рятувальних служб, які працюють в умовах холоду, грязюки, бездоріжжя тощо.
Богдан Марковський розповів, що у Польщі присвоюють звання працівника місяця для тих, хто найбільше ризикував власним життям при порятунку людей. Наприкінці року спеціальна комісія обирає серед працівників місяця рятівника року. Після цього чимало спонсорів зголошуються робити подарунки такому рятівникові – телевізори, ноутбуки, вогнетривкий одяг тощо. Керівник добровільного пожежного товариства Мазовецького воєводства закликав присутніх не шкодувати грошей на порятунок життя людини.

Він продемонстрував продукцію шведського та польського виробників, призначену для рятувальників – ліхтарики, рукавиці та взуття. Він відзначив, що Волинь, як область, що межує з Євросоюзом, повинна бути найпершою та найкращою в Україні. Декілька зразків продукції Богдан Марковський подарував луцьким рятувальникам. Польським колегам Володимир Грушовінчук обіцяв шукати спонсорів для купівлі такої продукції.
Як зазначив голова фракції «УКРОП» у Волинській облраді Вячеслав Рубльов, сьогодні польські колеги приїхали для того, щоб продемонструвати нові засоби для ефективної роботи рятувальників. Кошти на закупівлю таких засобів закладатимуть під час розробки відповідної програми облради. Вивчать можливість залучення співфінансування з польського боку.

Не всі із затверджених програм обласної ради, у яких передбачена підтримка ДСНС, фінансуються у повному обсязі. Неодноразово піднімали питання того, що коштів бюджету області недостатньо, тож на часі думати про наповнення бюджету, що дозволить згодом в повному обсязі фінансувати такі програми, адже нині цей процес призупинений у зв’язку з недостатністю коштів.
Володимир Грушовінчук повідомив, що у 2014 році на загальну суму 187 тисяч євро придбали дві одиниці техніки на умовах 14% власного співфінансування, решту 86% виділив Євросоюз. Оскільки триває програма матеріально-технічного забезпечення та безпеки польських та українських регіонів, є напрацювання та перспективи для співпраці з містом Замостя для придбання автодрабини чи автопідйомника для виконання рятувальних робіт.

Наразі, як продемонстрував Володимир Грушовінчук, луцькі рятувальники користуються автодрабиною 1984 року випуску. Ціна нового автомобіля з драбиною у 50 метрів становить не менше 500 тисяч євро. Посадовець нагадав, що піднімав питання придбання нової автодрабини у Луцьку за кошти забудовників (тих, хто зводить будинки понад 9 поверхів заввишки, він пропонував зобов’язати сплачувати певну суму коштів до міського бюджету, а місто придбало б техніку для гасіння пожеж у висотних будівлях за ці кошти). Також є напрацювання з Шацькою та Хелмською адміністраціями для забезпечення екологічної безпеки.
З його слів, нині напрацювали декілька проектів для придбання техніки для гасіння пожеж у висотних будівлях та для покращення матеріально-технічного стану. Проекти подаватимуть на конкурс, де їх ухвалюватиме спеціальна комісія з польськими та українськими представниками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ЛЮСТРАТОР АК- 7,62 Показати IP 20 Вересня 2016 21:32
попрошайки
ДСНС до ЛЮСТРАТОР АК- 7,62 Показати IP 20 Вересня 2016 23:56
Аргументуй.
цар. до ДСНС Показати IP 21 Вересня 2016 09:02
А ТО НІ..ПОПРОШАЙКІ ЩЕ ТІ .
12345 Показати IP 21 Вересня 2016 14:29
Цар і Люстатор ви дол...йоби!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus