USD 41.05 41.38
  • USD 41.05 41.38
  • EUR 41.30 41.55
  • PLN 10.55 10.70

Поблизу Стиру знайшли дитячий черевичок, якому понад 300 років

11 Вересня 2016 12:06
Унікальна знахідка, єдина у своєму роді, поповнила фонди Волинського краєзнавчого музею.

Мова йде про дитячий черевичок, виготовлений середньовічним майстром-шевцем. Хранитель фондів Волинського краєзнавчого музею Наталія Пушкар називає знахідку справжнім дивом, - пише Наталія Малімон на сторінках газети «День».

Зі слів Наталії Пушкар, ніде в музейних експозиціях вона не зустрічала такого довершеного і так збереженого дитячого черевичка. Розказує, що під час розкопок на місці битви під Берестечком були знайдені фрагмент чобота і чимало шматків шкіри, з яких в Ермітажі майстри пошили чоботи. Кілька таких чобіт нині виставлено в експозиції музею «На козацьких могилах» у Пляшевій поблизу Берестечка. А ось щоб знаходили цілого черевичка – не чула.

Вражає музейників те, що дитячий черевичок, який Наталія Пушкар датує не пізніше кінця 18 століття, виготовлено вручну з суцільного шматка вичиненої шкіри, за викройкою, без використання шевської колодки. Довго гадала, адже над виробом попрацював час, з чого виготовлені гудзички на черевичку: те ж із шкіри. Відшукали раритет у заплаві Стиру. З неофіційних джерел відомо, що там, де відшукали середньовічний черевичок, знаходять багато монет, уламків цікавої кераміки, та й, врешті, маловідомо, що ще відкопали і куди продали, бо хто зізнається?

Нині ця територія є приватною власністю. Добре, що унікальну річ, якою є черевичок, передали до музею, де він після підготовчої роботи займе гідне місце в експозиції відділу давньої історії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Жорік Показати IP 11 Вересня 2016 15:16
Та ці мешти викинули з секондхенду на старому ринку.Там десь ще другий валяється.
АС Показати IP 11 Вересня 2016 15:30
На Волині 300 років назад вже з шкіри взуття було,а рус іван як в лаптях ходив так і ходить тільки ще воду жре
гнат Показати IP 11 Вересня 2016 15:58
це лапоть мера романюка я ще памятаю як він в таких тапках бігав як ми малі були і в стиру жабів ловили батько його ще ремньом човп за те що одного згубив бач таки знайшовся
редактор Показати IP 11 Вересня 2016 16:27
Землеторговців котрі допомогли прихватизувати територію швидше "опустити" щоюб закукурікали
Вова Показати IP 11 Вересня 2016 23:44
А де фото підошви? Може там розмір вказаний?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus