USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.74

У Чевелі вандали нищать волейбольний майданчик

4 Вересня 2017 19:00
Близько десяти років тому аматори пляжного волейболу облаштували в центрі Старої Вижівки майданчик розміром вісім на вісім метрів, що відповідає умовам гри у цей вид спорту. Тут збиралися не лише любителі гри – її учасники та вболівальники, а щоб згаяти час, подеколи й звичайні перехожі.

Та згодом селищем прокотилися чутки, що на місці цього поля планують встановити дитячий майданчик. «Це щоб дорослі дядьки в трусах не бігали у центрі селища», – аргументував багато хто з жителів райцентру такий підхід до справи. Тут же планували закласти й паркову зону, про що роками точилися розмови. Та після того, як бар, що розташований по сусідству з майданчиком, розширили, побудували там танцювальний зал, для алей та лавочок не залишилося місця.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №34 (82).

Попри гострі суперечки між захисниками волейбольного майданчика та їхніми опонентами, на місці заняття спортом і справді з’явилося кілька елементів для відпочинку малечі. Однак частими відвідувачами дитячого містечка стали дорослі із сусіднього бару, від чого тріщали гойдалки та каруселька. Тому новообраний старовижівський селищний голова Володимир Семенюк дав чітку команду обгородити дитяче містечко і розмалювати паркан у кольори веселки. Натомість опори від волейбольної сітки перенесли та вкопали біля старого корпусу місцевої гімназії, але нове місце не стало осередком здорового способу життя.

АМАТОРІВ СПОРТУ ПРИЙНЯЛО ОЗЕРО СВЯТЕ

Тож любителям волейболу довелося шукати іншу територію для занять спортом. Облаштований біля річки Вижівки у райцентрі майданчик також не прижився. Не підійшли спортсменам і два волейбольні майданчики біля професійного ліцею. Тож вибір випав на берег озера Святого, що в селі Чевелі. Мальовнича природа, водойма серед лісу, натуральний пісочок, тиша та спокій, де дядьки в трусах уже нікому не заважатимуть, – хіба не ідеальні умови для пляжного волейболу? Після напруженої гри тут можна ще й скупатися. Тож у 2004 році ветерани цього виду спорту вкопали тут металічні стояки для волейбольної сітки. Поряд встановили ще й дерев’яні – на той випадок, коли на спортивні турніри з’їдеться багато команд, змайстрували два столики.

– Берег Святого бачив чимало різноманітних змагань обласного та районного значення, присвячених Дню Незалежності, Дню підприємця, іншим державним та релігійним святам, – розповідає аматор волейболу, голова районної громадської організації «Рідна Старовижівщина» Ярослав Бащук. – Тут сходилися в поєдинку спортсмени 10-15 команд Луцька та Луцького району, Ковеля та району, Камінь-Каширського, Любомльського, Ратнівського районів. Перед початком змагань традиційно лунав гімн України, піднімали державний прапор. Відповідно, і наша команда їздила на запрошення колег у ці райони.

Ярослав Лікандрович згадує останній турнір, присвячений одному з найактивніших старовижівських волейболістів – Петру Чорному, який традиційно організовують до дня народження спортсмена на початку липня. На ньому було представлено 10 команд, серед яких три з Ковеля та три з Ратного. У змаганнях брали участь два майстри спорту України. Поєдинки тривали два дні. Приємно, що кубок залишився в господарів.

НЕ БЕЗ ЛОЖКИ ДЬОГТЮ

І все було б ідеально, якби не одне «але». Після чергових змагань у 2016 році, приїхавши на озеро, ентузіасти волейболу вперше побачили зрізані залізні стояки для сітки.

– Я тоді звернувся в поліцію, – розповідає Ярослав Бащук, – там пообіцяли розібратися, але й досі ніхто нічого не з’ясував. Та на цьому варварство щодо майданчика не закінчилося. Ми встановлювали інші стояки, їх традиційно знову зрізували. Подібну картину побачили й після останнього турніру на початку липня цього року. Хтось за допомогою автомобіля, який залишив слід, витягнув опори. Розрізані на поліна, вони ще горіли. На деяких пилкою були вирізані хрести. Я знову звернувся в поліцію – відповіді поки що не отримав. Був у голови Старовижівської РДА Анатолія Бринчука, він пообіцяв розібратися. До розв’язання цієї проблеми залучили депутата районної ради Михайла Шлапая.

НЕ ДАЮТЬ СПОКОЮ ДАВНІ ОБРАЗИ?

З приводу цього прикрого інциденту звертаюся до поліського сільського голови Олександра Карпука, оскільки озеро Святе розташоване на території цієї сільської ради, нехай і за межами населеного пункту. Почуті аргументи вражають примітивізмом.

– Кілька років тому підлітків з Чевеля образили волейболісти зі Старої Вижівки, які сказали, що місцеві не гідні навіть їхній м’яч у руках тримати, – розповідає Олександр Петрович. – Нині юнаки подорослішали і таким чином вирішили по­мститися кривдникам, тому й руйнують стояки. Окрім того, на місці, де облаштовано майданчик, – громадський пляж, а волейболісти заважають відпочивальникам, обмежуючи їх у можливості поніжитися на теплому пісочку.

Мені не раз доводилося відпочивати на березі Святого. Відвіду­вачів тут небагато, бо дістатися на віддалену водойму може не кожен. Люди без проблем, мирно розподіляють між собою і приозерну територію, і встановлені для відпочинку альтанки, а дехто запливає навіть у хатинку, що стоїть на воді. Тут вистачає місця всім, конфліктувати немає жодних підстав. А якщо сільському голові добре відомі особи «скривджених», які давно подорослішали, то чи не пора з ними і поговорити по-дорослому, нагадати, що таке добре, а що погано?..

НАСАМКІНЕЦЬ

Нині ми часто нарікаємо на те, що українці стають нацією, яка виходить в лідери зі споживання алкоголю, що в нас процвітають хронічні недуги, які значно помолодшали, що люди все менше уваги приділяють своєму здоров’ю, фізичній культурі та спорту. Барів і ресторанів більшає, а спортивних споруд – меншає. Старовижівські ж ветерани пляжного волейболу Ярослав Бащук, Петро Чорний, Ростислав Кондрацький, Петро Сащук, Валерій Базюк та їхні молодші колеги – брати Олександр і Антон Шуми, Віталій та Дмитро Базюки, Олександр Гурський, навпаки, подають хороший приклад тим, хто поряд.

То, може, пора сторонам, що ворогують, врешті примиритися, потиснути руки й зіграти матч-реванш на користь здорового способу життя?

Наталія ЛЕГКА

Фото автора

Старовижівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus