USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

У центрі Рожищ – платан на честь покійного мера. ФОТО

14 Квітня 2016 15:29
Три роки тому в Рожищі з’явився незвичайний житель, який, імовірно, стане супутником не одного покоління містян. На відкритій місцині перед Свято-Михайлівською церквою, у самому центрі міста, росте платан. Його ще називають «деревом-солдатом» – за незвичайну кору, що нагадує захисний колір одягу військових – хакі.

Про це йдеться у щотижневику Волинські Новини № 11.

Привіз і посадив особливий рослинний експонат підприємець Сергій Новосад. Чоловік каже, що унікальне дерево – пам’ять про покійного друга, колишнього міського голову Рожища Афгана Алієва. На його честь пропонує назвати сквер біля платана й обіцяє навести тут лад, встановити лавочки, як колись планував спільно з Алієвим.

Платан – рідкісне дерево, заввишки може сягати 50 метрів, а діаметр стовбура – до 18-20 метрів. Це дерева-довгожителі, вік деяких екземплярів у світі перевищує дві тисячі років. За освітою Сергій Новосад лісівник, має бізнес і по роботі багато їздить Європою. Якось в одному з розсадників у Нідерландах побачив дерево, яке привернуло його увагу. З’ясував, що це платан. Такі дерева переважно ростуть у південних широтах, зокрема – в Азербайджані, звідки родом Афган Алієв. Згадавши про друга-мера, рожищанин вирішив посадити платан у рідному місті. На той момент саджанець доріс до шести метрів по кроні. Та ні габарити деревця, ні його ціна (500 євро), ні труднощі з перевезенням через кордон не зупинили ентузіаста.

«Пам’ятаю, радощам Алієва не було меж, хоча він завжди був стриманим», – описує момент «першого знайомства» Сергій Новосад. Пояснює, що місцем для висаджування платана обрали площу біля культової споруди, бо це дерево надихає думати про вічність, спокій, доброту та мир. Крім окультурення скверу з платаном, підприємець хоче посадити в Рожищі різні дерева рідкісних порід. А також готовий для майбутнього скверу пам’яті Героїв Небесної сотні привезти саджанці «символу смутку» – чорної берези.

Віталій ВОЙТОВИЧ, фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Оксана Показати IP 14 Квітня 2016 16:55
Афган Алієвич достойний такої памяті.
валя Показати IP 15 Квітня 2016 15:25
АЛІЄВ був справжнім господарем в 6годині ранку об'їзджав місто .слідкуючи за порядком та прибиранням .а теперішнє чудо мер о 9 тільки сунеться на роботу
Рожищанин Показати IP 16 Квітня 2016 09:54
Теперішній мер - славік поліщук справжній чм***ник, такого горе очільника треба гнати. Він дозволив музиці гаража в сільському господарстві приватизувати та узаконив землю, шкільному дозволяє кафе незаконно збудоване не зносити, бурому земельну ділянку під котельню змінили під офіси.... Молодець просто ангел ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus