USD 40.95 41.25
  • USD 40.95 41.25
  • EUR 41.00 41.50
  • PLN 10.40 10.53

Після операції нога волинянки збільшилася на 40 кілограмів

11 Листопада 2018 13:44
Олені Трубі з Торчина – 43 роки. Права нога жінки має в об’ємі 1 метр. У медичній картці волинянки зазначено діагноз: вторинна тотальна лімфодема правої нижньої кінцівки третього ступеня, слоновість. Збій у роботі лімфатичної системи почався 13 років тому. Олені діагностували рак шийки матки. Рятуючи життя пацієнтки, лікарі видалили жіночі органи і лімфовузли, що були розташовані поряд, пише газета Волинські Новини від 8 листопада.

МЕДКОМІСІЯ ВИЗНАЛА ЖІНКУ ПРАЦЕЗДАТНОЮ

«Коли нога почала набрякати, думала, що це наслідки променевої терапії. Однак це вже розвивалася слоновість», – розповідає Олена.

Захворювання лімфатичної системи, пов’язане з порушенням відтоку лімфи з організму (лімфостаз), у народі називають слоновою хворобою. Ця назва влучно відображає жахливі зміни зовнішності хворого. У людини патологічно збільшується у розмірах одна з частин тіла, зазвичай ноги. Шкіра стає товстою, як у слона. Життя хворого перетворюється на пекельну муку.

Крім того, що Олені важко пересуватися, а вона живе на другому поверсі, додалися й інші недуги. Та найдивніше, що у 2014 році медкомісія визнала жінку інвалідом... третьої групи. Пожиттєво. Тобто лікарі вважають Олену працездатною. Хоча хвора заледве може вийти на вулицю, адже від ходіння болять навіть кістки. Набряки на стопі досягли таких розмірів, що шкіра вже торкається землі. Пенсія з інвалідності становить 1500 грн. Її не вистачає навіть на знеболювальні.

«Ніколи подумати не могла, що у тридцять років почую страшний діагноз. Рак діагностували в приватній клініці, де я хотіла лікувати варикоз за допомогою п’явок», – пригадує Олена.

Гірудотерапевт у категоричній формі скерував пацієнтку на огляд до гінеколога. Олена сміливо пішла на прийом. Адже працювала на підприємстві харчової промисловості й регулярно проходила медогляди. Однак аналізи виявили страшну хворобу. Жінку скерували в онкодиспансер.

Там діагноз підтвердили й Олену терміново прооперували. Після хірургічного втручання вона почала накульгувати на праву ногу, а сама кінцівка стала набрякати. Не допомагали навіть спеціальні мазі, еластичні панчохи, які призначив судинний хірург. Нога збільшувалася в об’ємі. Однак жінка ще ризикнула поїхати у Київ на військову присягу сина. Командир частини, зауваживши недугу волинянки, порадив їй звернутися у військовий госпіталь. Там Олена вперше почула, що у неї – слоновість. Лікар сказав, що таку недугу в Україні не лікують.

СЛОНОВІСТЬ – ХВОРОБА НА ВСЕ ЖИТТЯ

Хай як важко пересуватися, Олена щороку їздить у Луцьк на огляди до гінеколога. Якщо раніше могла дістатися автобусом, тепер доводиться винаймати машину. Спуститися з другого поверху без сторонньої допомоги жінка не може.

Та вона не опускає рук. Навчилася жити з цією хворобою і давати собі раду. Однак із роками додалися інші недуги – хронічна венозна недостатність лівої ноги, вегето-судинна дистонія (ВСД), проблеми з тиском. Коли звужуються судини і страшенно болить голова, жінка п’є знеболювальні. Адже від судинорозширювальних препаратів збільшується хвора нога. А ще на правій нозі – хронічна бешиха, іншими словами – рожа. Щойно жінка відчуває свербіж, починає пити антибіотики і робити уколи. Інакше підніметься температура й буде непереливки.

«Я читала в інтернеті, що слоновість лікують за кордоном. Мені це не по кишені. Якби можна було почистити ногу від зайвої рідини, вже було б легше. Хоча б стопу, бо скоро взагалі не зможу ходити», – каже Олена.

Чи варто жінці сподіватися на диво, розпитали у завідувача відділення судинної хірургії ВОКЛ Миколи Герука.

«Лімфодема буває первинна, коли людина генетично схильна до слоновості. Цей вид недуги лікують за допомогою венозного дренування. У героїні вашої публікації – вторинна лімфодема. Під час операції їй видалили лімфопротоки, які виводять з ніг лімфу. Тому вона накопичується і не має відтоку. Такі наслідки бувають після видалення грудей, коли набрякають руки. Пацієнтів попереджають про ризики, та хворі обирають операцію, а не смерть від раку. На жаль, це недуга на все життя. Хворі мають постійно робити масажі, приймати вено-лімфотоніки й постійно ходити в компресійному трикотажі. Запускати себе не можна! Хвороба не мине сама собою. Щодо того, чи можна зчистити набряки на нозі, відповім, що можна. Але це дуже небезпечна операція, що призводить до каліцтва. Тому таких втручань майже не проводять. Не розв’яже проблеми і такий радикальний варіант, як ампутація. Бо рана просто не загоїться. Єдине, що можу порадити жінці, – це звернутися до столичної професорки Лариси Чернухи. Вона входить до світового конгресу флебологів. Дуже авторитетний судинний хірург».

Довідка:

Українку Тетяну Лапченко зі слоновістю обох ніг вилікували у Німеччині в клініці «Фельді». Хвороба в жінки виникла після того, як їй у 32 роки прооперували рак шийки матки. Клініка понад 80 років спеціалізується на лікуванні лімфостазу. Вартість курсу в 2015 році становила 40 тисяч євро. Жінці проводили комплекс процедур – бандажування, масаж, спорт. Зайва рідина виходила природним шляхом – пацієнтка часто бігала в туалет. Щоб шкіра не всихала, її змащували живильним кремом. Та оскільки зі 133 кг жінка схудла до 77 кг, шкіра дуже обвисла і її потрібно було підрізати. З Тетяни «зняли» 6 кг зайвої шкіри. У результаті окружність ніг зменшилася на 60 см.

Оксана КУЦИК

Луцький район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus