USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Науковці України виступили з наймасовішим протестом за останні 20 років

20 Квітня 2016 15:49
Збільшити фінансування діяльності установ Національної академії наук, та підвищити посадові оклади науковим працівникам – головні вимоги протестувальників, які вчора, 19 квітня, зібралися під стінами Верховної Ради України.

Загальноакадемічна акція протесту організована профспілкою працівників НАН України. Про це повідомляє Національна академія наук України на своїй сторінці в Facebook.

— Участь в акції протесту взяли вчені Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії медичних наук України та Національної академії аграрних наук України. Захід став наймасовішим з часу наукового протесту 1994 року,йдеться в повідомленні.

Протестувальники зібралися на мітинг біля будівлі Верховної Ради України з двома основними вимогами до Уряду й Парламенту: по-перше, внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», збільшивши базове фінансування діяльності установ Національної академії наук і національних галузевих академій наук; по-друге, при підготовці проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» взяти до виконання статті 36 і 48 нової редакції Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», поступово збільшуючи до 1 січня 2020 року посадові оклади науковим працівникам до встановленого цим же законом рівня та загальні обсяги базового фінансування наукової сфери до 1,7% ВВП – відповідно.

Розпочинаючи акцію, голова профспілки працівників НАН України кандидат філософських наук А.І. Широков розповів про надзвичайно скрутну ситуацію, в якій опинилася вітчизняна наукова сфера з огляду на її значне базове недофінансування, яке цьогоріч стало ще гіршим, ніж у попередній період, та виклав основні вимоги, з якими вчені зібралися на протест проти державної політики у сфері науки.
ЧИТАТИ ЩЕ: ЗАКОН НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ ПРИЗНАЧЕННЯ КЕРІВНИКІВ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ЗА КОНТРАКТОМ

Своєю чергою, докторант Інституту дослідження науково-технічного потенціалу та історії науки імені Г. М. Доброва НАНУ, член «Соціального руху» Захар Попович у своєму виступі підкреслив важливість солідарності між науковцями та робітниками, особливо необхідність підтримати боротьбу працівників «Південмашу» та КБ «Південне» за збереження в Україні чи не найбільш високотехнологічної та наукоємної галузі промисловості – космічної. Він також підняв політичні вимоги щодо зміни існуючої системи, за якої олігархи виводять свої капітали до офшорів замість сплати податків, що, крім усього іншого, мають іти на розвиток науково-технічної та освітньої сфери.

Як вказано, поспілкуватися з протестувальниками прийшли народні депутати України та міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Далі представників Національної академії наук і національних галузевих академій наук запросили на зустріч із головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм. Згідно з підсумками цієї зустрічі протестувальникам повідомили, що сторони дійшли згоди в питанні необхідності збільшення державних видатків на науку.

Планується, що пропозиції із додаткового фінансування розглядатимуться депутатами парламенту вже у червні – в рамках загального пакету змін до державного бюджету на поточний рік. Крім того, Парубій пообіцяв організувати зустріч науковців із прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
нарід України Показати IP 20 Квітня 2016 16:00
Молодці, науковці! "Сліпі" правлячі олігархи "не бачать", як втікає молодь з України! Їдуть навчатися за кордон, бо не бачать майбутнього в Україні!
ha! до нарід України Показати IP 20 Квітня 2016 20:18
kachit dali!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus