USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Національну гордість пробудить «Сила м’якого знака»

22 Лютого 2012 14:14
Благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» дарує лучанам книгу «Сила м’якого знака», яка повинна стати настільною для кожного українця.

Із нагоди Міжнародного дня рідної мови унікальні видання подарували усім навчальним закладам та бібліотекам Луцька.

Книга «Сила м’якого знака» видана нещодавно. Більше 700 сторінок тексту побачили світ під загальною редакцією відомої журналістки, редактора газети «День» Лариси Івшиної. У книзі вміщено понад 60 статей, які розповідають правду про українську історію, самобутність та національні традиції. Отож, видання пробуджує у читачів національну свідомість, гордість за власне коріння та минуле. Книга присвячена непересічним подіям в історії нашого народу та видатним українцям.



Усі ці статті написали відомі вчені, публіцисти, історики, письменники, громадські діячі. Серед них зокрема статті незабутніх Сергія Кримського («Ефект високого неба»), Ярослава Дашкевича («Як Москва собі присвоїла історію Київської Русі»), які, на жаль, пішли від нас, а також Петра Кралюка, Володимира Панченка, Сергія Кота, Кирила Галушка і багатьох інших.

Це видання придбав Благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та передав усім навчальним закладам та бібліотекам обласного центру Волині.

Мудрістю цієї книги просто вражена аспірантка Національного університету «Острозька академія» Вікторія Назарук. «Дівчина-мова», як її називають журналісти, зізналася: із захопленням прочитала книгу. Бо ж «Сила м’якого знака» читається легко та невимушено. Адже, лише розпочавши читання, непомітно «втягуєшся». На її думку, ця книга гідна того, щоб бути настільною у кожного українця.

А перший ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки, Заслужений діяч науки і техніки України Анатолій Свідзинський переконаний: це видання корисне насамперед для молоді.

Він вважає неоціненним те, що «Силу м’якого знака» подарували саме навчальним закладам та бібліотекам. «Справедливе слово правди буде доступне усім», – підкреслив перший ректор ВНУ.

На його думку, назва книги – неймовірно влучна. Адже, чомусь, багато хто думає, що Київ – «мать городов русских». Проте насправді - «матір міст руських», як написано у «Повісті минулих літ» Нестора-літописця. Таким чином, пропустивши саме «м’який знак», росіяни присвоїли собі велич руського, тобто українського, народу. У цьому якраз «Сила м’якого знака», - переконаний вчений.

Анатолій Свідзинський висловив слова подяки на адресу Благодійного Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» за те, що фонд охоче долучився до поширення книги. Адже вона розповідає українцям про їхнє коріння.

Директор фонду Ніна Тарасенко підкреслила: «Ця книга допомагає нам зрозуміти національну єдність. Вона допомагає нам повернути нашу пам'ять, зрозуміти, хто ти є, якого ти народу. А ще – згадати свою мову, усвідомити свою ідентичність та відповісти на питання: хочеш ти до неї повернутися, чи ні. Велике минуле зобов’язує повернутися до великих вчинків у сьогоденні. Пригадаймо слова Лесі Українки: «Своїм життям до себе дорівнятись». Сьогодні ми на це здатні, треба, щоб було що лишити нашим дітям – наші традиції, нашу культуру».

Вона зауважила, що нині благодійники активно долучаються до поширення та збереження рідних кожному українцеві традицій. Так, серед численних заходів, проведених фондом Ігоря Палиці, є акція «Подаруй дитині вишиванку».

У її рамках на Великодень вихованцям дитячих будинків подарують вишиті сорочки, які стануть для них оберегами.

Насамкінець усі присутні мали нагоду переглянути виставу «Камінний господар» за однойменним твором видатної волинянки – Лесі Українки.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Лучанин Показати IP 22 Лютого 2012 14:15
Мудра книга, насправді. Я від неї у нейомвірному захваті! Дуже добре зробили, що її подарували молоді!
Олег Показати IP 22 Лютого 2012 14:17
Правильно, молодежь должна знать наше прошлое. Украинский похожий на русский, так что изучить его несложно, тем более - нашу общую историю
Іван Козолуп до Олег Показати IP 22 Лютого 2012 16:03
Немає спільної історії. Є історія Росії, яка починається з 15-16 століття та історія України з 3-4 тисячоління до н.е.
свій Показати IP 22 Лютого 2012 14:42
Нехай молодь пишається минулим нашої УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ.
* Показати IP 22 Лютого 2012 15:02
Ми українці і повинні знати своє коріння!
Всезнайко Показати IP 22 Лютого 2012 15:32
А де можна придбати цю книгу?
Наталка Показати IP 22 Лютого 2012 16:35
і вистава доречна була.Дякую
Українець Показати IP 22 Лютого 2012 16:57
Олегу Неправильно! Це російська мова схожа на українську, а не навпаки, бо вона набагато старша за неї. Не говорять: "мати схожа на свою дитину".
Іван Козолуп Показати IP 22 Лютого 2012 17:26
Поміж іншим - тут піарять благодійний фонд однієї з провладних "тушок".
прочитав Показати IP 22 Лютого 2012 20:36
Придбати можна точно в Знанні на Волі. я бачив її там пару днів тому.
Іван Показати IP 22 Лютого 2012 23:40
"И начаша князи сами на себе крамолу ковати"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus