USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

На Волині знову працює програма «Чисте село». ФОТО*

11 Квітня 2013 12:56
Програма «Чисте село» з прибирання територій у селах Волині відновила свою роботу.

Пілотну програму «Чисте село», запроваджену Агропромисловою групою «Пан Курчак», майже рік успішно реалізовують в області. Запроваджуючи програму, Агропромислова група мала на меті порушити надзвичайно важливу проблему - засмічення довкілля – і, одночасно, показати вихід із ситуації - запровадити централізований збір сміття на сільських територіях і очистити сільські території. Це позитивний приклад того, що налагодити цивілізований збір сміття у волинських селах цілком реально. Послуги зі сміттєзбору коштують не надто дорого, тобто не є непосильною ношею для мешканців.

От тільки братися за цю роботу сільські та селищні голови не надто поспішають. Поки програма фінансувалася коштом приватного підприємства – доти й тривав централізований збір сміття. Із приходом зими дію програми тимчасово законсервували – піднялася хвиля невдоволення. Тобто волинські села ніби й потребують збору та вивозу сміття, от лише братися за організацію роботи бажаючих небагато.



Із березня програма відновила свою роботу. Першими на пропозицію організувати сміттєзбір відгукнувся Торчинський селищний голова Юрій Кревський. По селищу розставили 50 контейнерів. І наразі напрацьовано маршрут по якому сміттєвоз двічі в місяць виводить сміття з Торчина на місцеве сміттєзвалище.

Іще 50 сміттєвих контейнерів та один сміттєвоз передано в оренду (з орендною платою 1 гривню у місяць) для комунального підприємства в селищі Турійськ. Турійський селищний голова Олексій Безсмертний та місцева влада самостійно взялася організовувати вивіз сміття. Третій маршрут із вивозу сміття, за ініціативи Локачинського селищного голови Богдана Іуса охопить селище Локачі та прилеглі села. Сміття вивозитимуть на полігон в село Привітне.

Решта органів місцевої влади не спромоглася на жодні конкретні кроки та не відгукнулись на пропозиції з вивезення сміття. Куди легше закривати очі на існуючу проблему, ніж намагатися її вирішити. А проблема таки існує. Неконтрольоване й безкарне викидання сміття в непризначених для цього місцях стало серйозною проблемою практично на всіх територіях.



Особливо відчутним забруднення побутовим сміттям є в населених пунктах. Вулиці, двори, прибудинкові території, місця відпочинку є вкрай засміченими. Однак часто мешканці не мають альтернативи. Куди дівати сміття, якщо смітників немає? Найчастіше сміття з дворів кочує на околиці та узбіччя доріг. І перш ніж звинувачувати у людей у цьому, варто забезпечити можливість цивілізованої утилізації сміття.

«Окрім налагодження збору сміття, ми прагнемо змінити ставлення мешканців до спільної територій та прищепити в їх свідомості потребу не смітити й дбати про довкілля», - зазначив народний депутат України Сергій Мартиняк. «Це була моя ініціатива, організувати по селах централізований збір сміття, і ми на прикладі довели, що це цілком реально. Люди повинні відчувати себе господарями, прагнути навести лад на своїх територіях та підтримувати його. Турбота про навколишнє середовище має стати нормою життя. Хто, як не ми самі створюємо своє життя, свій побут», - додав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ttt Показати IP 11 Квітня 2013 16:32
Добре, що в світі існують ВИБОРИ і ПОЛІТИКА. Бо світ був би весь лінивий, голодний і в лайні.
Петро Показати IP 11 Квітня 2013 22:59
спочатку поставив контейнери, потім вибори пройшли-забрав.Почалася хвиля обурень, то тільки тоді ПАН МАРТИНЯК, подумав, що ж я роблю, незабаром знову ж вибори і почав знову дурним селюкам голови дурити. Одумайтесь люди за кого ви свій голос віддаєте-приклад вам реальний, як з контейнерами було забули????Робіть висновки
А ндрій Показати IP 12 Квітня 2013 17:05
Стовідосотково підтримую пане Петре.Ні сорому,ні совісті немає у пана Мартиняка."Заморозив,розморозив",господар свого слова-дав слово,забрав слово.Одним словом ,депутат...
голова Показати IP 12 Квітня 2013 20:40
злякалась тушка нових виборів...
Петя Показати IP 16 Квітня 2013 22:57
Знову селян думає купити. Так, про всяк випадок. Запахло шкварками (можливими виборами), тому вирішив "ощасливити" мешканців. Аршулік ("мозок" Васильовича) буде щасливий,бо не треба буде пресі по вухах їздити і відморожуватися за програму.
Анонім Показати IP 12 Листопада 2013 09:05
В нас теж працює ця програма, контейнери поставили та ніхто їх після наповнення не вивозить. І ось парадоксальна ситуація замість "Чистого села" смітник серед села. А це на території ФАП і на проти магазина.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus