USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.56 10.75

На Волині не знають про свої права

29 Березня 2013 15:39
Проведення мирних зібрань на Волині забороняють в поодиноких випадках. Однак щороку збільшується кількість заяв від влади до суду щодо заборони окремих мітингів. У минулому році до суду подали 15 заяв, 9 з них були задоволені.

Про це повідомила 29 березня під час засідання круглого столу на тему «Реалізація права на мирні зібрання у Волинській області: стан та перспективи» представниця ВОГО «Асоціація захисту прав молоді Волині» Ірина Пархомчук.

Вона розповіла, що протягом кількох місяців вони досліджували проблему мирних зібрань в Україні, і зокрема Волинської області. За словами активістки, в Україні спостерігається тенденція до збільшення кількості мітингів.

«У Волинській області за даними МВС у 2012 році відбулось 5813 мирних зібрань, роком раніше – 4547. Однак ситуація, яка склалася з дотриманням цього права сьогодні, є невтішною. Бажання з боку суду та правоохоронних органів обмежити громадян в реалізації права на мирні зібрання щороку зростає», - наголошує Пархомчук.

«У 2011 році до Волинського окружного суду надійшло від органів влади 2 заяви щодо відмови в дозволі на мирне зібрання, які і були задоволені. У 2012 році кількість заяв збільшилась до 15-ти, з яких 9 були підтримані судом. Тобто кількість заборон стрімко зростає. У 2010 році таких заяв від влади не було зовсім», - зазначає громадська активістка.

Експерти вважають, що низька поінформованість населення про право на мітинг теж погіршує ситуацію. У рамках проекту «Підвищення рівня спроможності громадського активу області реалізувати право на мирні зібрання» представники «Асоціації захисту прав молоді Волині» провели соціологічне опитування під час якого опитали 200 респондентів – журналістів, активістів громадського руху та студентів.

«Ми хотіли з’ясувати рівень обізнаності населення про право на мирні зібрання. Результати – 65% респондентів вважають, що в Україні не можна безперешкодно проводити мітинги; 11% вважають, що можна, та 20% - не знають відповіді на це запитання. Це свідчить про низький рівень обізнаності населення щодо законодавчого регулювання права на мирні зібрання», - вважає Ірина Пархомчук.

Вона розповіла: опитування показало, що 60% респондентів знають, куди звертатися у разі проведення мітингів, 35% відповіли, що не знають, 5% - вагаються з відповіддю. «Можемо стверджувати, що серед волинян - низький рівень поінформованості щодо проведення таких зібрань. А це сприяє порушенню їх прав з боку влади, міліції та суду», - роблять висновок експерти ГО.

На їх думку, ситуація з дотриманням права на мирні зібрання на Волині носить помірний характер. Але є рішення виконкому Луцької міської ради, яке регламентує дії громадян щодо проведення мирних зібрань, а це, мовляв, суперечить Конституції України.
Представники ВОГО «Асоціація захисту прав молоді Волині» сподіваються, що тренінги та інформаційні буклети з інформацією про права та обов’язки українців щодо проведення мирних зібрань допоможуть ситуацію покращити.

До слова, під час останньої сесії депутати Луцької міської ради чотири рази намагалася скасувати рішення виконавчого комітету «Про організацію та проведення зборів, мітингів, походів та демонстрацій у Луцьку». Утім, кожного разу не вистачало 2-3 голоси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Александр Показати IP 29 Березня 2013 18:22
Учитывая то внимание, которое уделяет ВН этой "проблеме", у меня не вызывает сомнений ее первоочередная животрепещущая важность для общества. Один вопрос: почему эти "новости" не пазмещаются в разделе "Свої новини"? Понимаю, что вопрос риторический для ВН.
Знайка Показати IP 29 Березня 2013 20:31
ЗМІ відібражає те, чим живе суспільство, або його активні представники. Якщо для когось ця тема актуальна, то вона вже має шанс на існування.
всезнайко Показати IP 30 Березня 2013 10:39
Інформація потрібна, якщо її прочитав навіть один читач.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus