USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

На Поліссі заготовляють журавлину. ВІДЕО

5 Жовтня 2012 13:13
Найкориснішу лісову ягоду – журавлину - збирають на Поліссі. Аби заготовити продукт, волинянам необхідно докласти чимало зусиль.

Про це повідомляють на сайті ICTV.

В народі журавлину називають ягодою здоров’я, бо вона містить силу-силенну вітамінів, виводить з організму шлаки, допомагає від застуди та кашлю, має протиракову дію, поліпшує травлення. З неї готують сиропи від кашлю та застуди, а ще варять морси та варення. Вживати кислу ягоду не можна лише тим, у кого - гастрит чи виразка шлунку.

Збирати журавлину – непросто. Вона росте лише на болотах у непролазних хащах. За цілющими дикоросами йдуть цілими сім’ями долають кілометри лісами та болотами. Якщо не лінуватись, за день можна назбирати мішок журавлини.

«Постійно ноги у воді, бо тут – болото, холодно. І присісти не скрізь можна, постійно треба бути нагнутою. Дуже тяжко. Треба розгрібати, руки можна порізати», - розповіла мешканка села Галузія Олеся Паламар.

Журавлина – унікальна ягода. ЇЇ в народі називають «північним виноградом», або «ягодою здоров’я». Батьківщина – Північна Америка. До України журавлина потрапила з Нової Англії. Її бочками вантажили на кораблі, які повертались до Європи.

Поліщуки добре знають ягоду, мають на ній непоганий заробіток. Продають продукт підприємцям, щоправда, не відразу – чекають вищої ціни. У жовтні журавлину купують по 10 гривень за кілограм, а взимку та навесні – втричі дорожче.

Головний лісничий державного підприємства «Маневицьке лісове господарство» Володимир Фесик зокрема розповів: «Журавлину заготовляє, як місцеве населення, так і ми, промисловим методом для консервних цехів для переробки. Ми її робимо перетерту з цукром, а потім реалізуємо місцевому населенню або відправляємо на експорт».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus